sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Zkoušky nových krytů pro Falcony

Nevíme, jak vypadají, protože jsme ještě neviděli žádnou jejich fotku, ani nevíme, čím se liší od současné verze, protože o nich nejsou k dispozici žádné informace. O čem je řeč? O nových aerodynamických krytech pro rakety Falcon. Portál sanduskyregister.com přinesl informaci o tom, že tyto nové kryty již existují a dokonce prochází testováním. Na základně Plum Brook, která patří NASA už proběhlo hned několik různých zkoušek – jmenován byl separační test obou polovin krytu ve vakuové komoře, nebo akustické zkoušky, které sledovaly, jak bude kryt reagovat na pekelný hluk při startu.

Na výše vloženém videu si můžete prohlédnout, jak vypadala separační zkouška u aktuálně používaného typu krytů. Testy však zatím nejsou u konce a mají pokračovat až do února 2018. Kryt například ještě čekají vibrační testy, které mají ověřit, zda si dokáže poradit s chvěním, které raketa generuje při startu. Dá se předpokládat, že k nasazení nových krytů dojde na finální verzi rakety Falcon 9, která je označována jako Block 5 a která má začít létat na jaře příštího roku. Pokud se v budoucnu objeví bližší informace, budeme Vás o nich rádi informovat.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://www.sanduskyregister.com/

Zdroje obrázků:
https://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=31934.0;attach=518884;image

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vlada
Vlada
6 let před

Jsou informace proc SpaceX vyviji nove kryty?

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  Vlada

Myslím si, že hlavními důvody bude zlevnění a znovupoužitelnost.

Malky
Malky
6 let před
Odpovědět  Vlada

Sázím na znovupoužitelnost. Provedly pár testů – víceméně neúspěšných – a přišli na to, co je potřeba změnit, vylepšit, přidat… a teď to testují a zavádějí do produkce. Vážně doufám, že se brzy dočkáme znovupoužitelných krytů 🙂

zmrzlý musch
zmrzlý musch
6 let před

Zase se bude na co těšit. Jen si myslím, že změny nebudou zvnějšku patrný, neb kryty už jsou jednou aerodynamicky optimalizovaný.

A hádám, že úpravy se budou týkat přistání. Což by ovšem předpokládalo, že to už maj zvládnutý (a potřebný změny implementovaný), což není pravda.

Změna výrobního procesu k jeho tolikrát omílanýmu urychlení, tu taky jako diváci těžko oceníme.

3,14ranha
3,14ranha
6 let před
Odpovědět  zmrzlý musch

Teoreticky by mohly být větší, protože jinak hrozí že u některých nákladů pro Falcon Heavy nebude limitem nosnost, ale nedostatek prostoru uvnitř krytů.

Ale to by se tím asi pochlubili rovnou

Samo
Samo
6 let před
Odpovědět  3,14ranha

Kryt naozaj o pár cm väčší je..

https://kosmonautix.cz/2017/12/28/zkousky-novych-krytu-pro-falcony/