sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

SpaceX se chystá na Falcon Heavy

Ačkoliv již několik dní víme, že se letos nedočkáme premiérového startu rakety Falcon Heavy, stále se můžeme těšit alespoň na statický zážeh tohoto obra, nebo alespoň na jeho vývoz na startovní rampu, které mohou přijít v letošním roce. SpaceX zatím ohledně těchto událostí mlčí a tak musíme vycházet z nepřímých náznaků jako jsou třeba dostupné fotografie. Před několika hodinami se na americkém fóru nasaspaceflight.com objevilo několik snímků pořízených v uplynulých třech dnech, které ukazují, že transportní zařízení TEL by již mohlo být připraveno na Falcon Heavy.

Práce na rampě 39A
Práce na rampě 39A¨
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com

Miroslav Pospíšil k tomu na našem fóru napsal: „Prázdný TEL na rampě má nainstalováno všech 8 hydraulických upínačů. Dva kovové „koše“ s postranními upínači pro F9 byly z TEL vyjmuty a stojí zatím na rampě. Otevřené vrata HIFu ukazují jakýsi velký bílý kontejner v místech nákladu – možná ukrývá Tesla Roadster na speciálním adaptéru.“ Jelikož víme, že mise Zuma bude startovat na začátku ledna z rampy 40, má Falcon Heavy rampu 39A jen pro sebe. Zatím tedy vše vypadá dobře a snad se již brzy dočkáme vývozu této rakety na startovní rampu. Naše redakce je připravena Vás o této události okamžitě informovat.

Za pootevřenými dveřmi HIFu toho není moc vidět.
Za pootevřenými dveřmi HIFu toho není moc vidět.
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
https://forum.nasaspaceflight.com/
https://www.reddit.com/

Zdroje obrázků:
http://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=42705.0;attach=1463084;image
http://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=42705.0;attach=1463088;image
http://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=42705.0;attach=1463092;image

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jirka
Jirka
6 let před

Kdyby to stihli 31. prosince a něco se nepovedlo mohli mít největší Silvestrovký ohňostroj.

Kamil
Kamil
6 let před

Už se na start těším jako malý kluk. Zajimalo by mě zda Teslu musí nějak dostatečně upravovat pro let.Nebo to bude jen maketa Tesly?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Kamil

Zatím nevíme.

Ketivab
6 let před
Odpovědět  Kamil

Měl by to být přímo Elonův osobní Roadster, takže úplně nová maketa určená jen pro let do vesmíru to asi nebude.

Petr Kasan
Petr Kasan
6 let před
Odpovědět  Ketivab

Nepsal někdo, že to s tou Teslou nakonec byl jen Elonův vtípek?

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  Petr Kasan

Myslím, že nic nebylo oficiálně potvrzeno ani dementováno. Zatím máme jen pár řádek Elonových vyjádření.

Ketivab
6 let před
Odpovědět  Petr Kasan

Ze začátku tam byly nějaké pochybnosti, ale potom to potvrdilo i SpaceX, takže myslím, že je to oficiální.

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  Petr Kasan

Tak to by bylo super. Nikde jsem sice nic ofiko nečetl, ale pokud ano, jsem pochopitelně velice rád.

Petr Kasan
Petr Kasan
6 let před
Odpovědět  Ketivab

Díky za upřesnění. Vzpomínáte na ten díl Top Gearu, kdy chtěli poslat do kosmu Robina? https://youtu.be/pJdrlWR-yFM

Tehdy se neoddělila hlavní nádrž.

MilAN
MilAN
6 let před
Odpovědět  Kamil

A Tesla prošla dynamickými testy ?

Racek
Racek
6 let před
Odpovědět  MilAN

Jistě, pár už jich bouralo.

franta
franta
6 let před
Odpovědět  MilAN

No mě by zajímalo, zda prošla dekontaminací a jak důkladnou 🙂 resp. jak moc je vůbec potřeba pro mise na heliocentrickou dráhu

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  franta

Na takovou dráhu není sterilizace potřeba.

tyčka
tyčka
6 let před
Odpovědět  MilAN

To by mne taky zajímalo – nebudou z ní již na oběžné dráze Země odpadávat nějaké díly, které o něco víc zaneřádí oběžnou dráhu a to zcela zbytečně.
Osobně jsem spíše doufal ve speciální sondu ve tvaru a barvy Tesly – tvar sondy ve vakuu by vadit neměl.

Martin Krupicka
Martin Krupicka
6 let před

Tesla mi přijde jako ideální model, pokud chce rozjet autopůjčovnu na Měsíci. Upravená přetlaková kabina, u půjčovny solární panely na dobíjení. A platící turisti, které tam vyveze, si můžou i pojezdit po okolí. Doufám, že už pracuje na automapě, aby s tím nezahučeli do nějakého prachového moře.

Honza Zvědavý
Honza Zvědavý
6 let před

Dotaz: Kosmické sondy, určené k průzkumu planet jsou sterilizovány, abychom nekontaminovali jiná tělesa. Jak to je u sond, kde se s přistáním nepočítá?
Jde mi o to, jak by se sterilizovala už používaná Tesla?
Viz: https://technet.idnes.cz/grun-tezky-ukol-sterilizace-kosmickych-sond-f3v-/tec_vesmir.aspx?c=A070417_220219_tec_vesmir_vse

Nebude Tesla třeba jen „angličák“?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Honza Zvědavý

Pro tento typ mise není sterilizace potřeba.

Martin
Martin
6 let před

Odhaduji, že zřejmě z Tesly odčerpají všechny provozní kapaliny a vyfouknou či rovnou odstraní pneumatiky. Ty by ten podtlak nemusely vydržet.

Fantasta
Fantasta
6 let před

Martine, pokud pneumatiku nafouknete na 0,5 baru, tak přetlak ve vákuu bude 1,5 baru. / značí se ATA, nebo ATU – absolutní tlak vůči nule/. Pneumatika je v pohodê. To ponorka ve 300 metrech je vystavena přetlaku přibližně 30 barů, na tu velikou plochu jsou ty síly ohromné. A co se týče Roadstru kolem Měsíce, já si myslím , že to je spíše reklamní hoax, byť by to vyšlo přímo od SpaceXu

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  Fantasta

Roadster kolem Měsíce není aktuální téma. Debata jde o možném Roadsteru na heliocentrické dráze s afelem v Pásu asteroidů.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  Fantasta

Guma ve vakuu smrdí – proto se nepoužívá na těsnění vakuových zařízení. I při tom minimálním tlaku se ta pneumatika ve vakuu poměrně brzy rozpadne.

VM
VM
6 let před

Má vlastně Elon čím na Marsu přistát? U Dragonu zrušil možnost motorického přistání, a jen na padáky to v marsovské atmosféře asi nepůjde. Časem to má vyřešit BFR, ale to bude nadlouho. SpaceX chce primárně na Mars, takže situace, že tam konečně doletí, ale několik let nepřistanou, mi přijde nepravděpodobná.

RobertR
RobertR
6 let před

Pytam sa tu lebo to neviem najst na webe, ake dlhe je startovne okno na Mars a ked chce Musk poslat teslu na Mars tak sa musi strafit do tohoto okna nie ? Co nam da v podstate datum startu. Bude toto okno dostupne v january ?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  RobertR

Okno je důležité pouze pokud se letí k planetě. V tomto případě však bude s největší pravděpodobností Tesla vynesena jen na dráhu kolem Slunce, jejíž nejvzdálenější bod bude v místě, kde se nachází oběžná dráha Marsu. Na takovou dráhu můžeme letět kdykoliv.

Pavel
Pavel
6 let před

Bylo by v silach FH, aby Teslu/sondu urychlil pri startu v lednu natolik, ze by v rozumne vzdalenosti (tak aby zvladla poslat zpet data) dohnala mezihvezdny objekt Oumuamua, ktery nam prave proleta Slunecni soustavou? Myslim, ze rychlost Oumuamua je kolem 90000km/h?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Pavel

Nikoliv, to je totálně mimo možnosti současných raket.

Petr Scheirich
Petr Scheirich
6 let před
Odpovědět  Pavel

Rychlost 90 000 km/h, resp. 26 km/s, která se objevila různě v médiích, je sama o sobě bez podrobností nic moc neříkající údaj. Jde o rychlost tzv. v nekonečnu, tedy rychlost vůči Slunci, kterou těleso mělo ve velké vzdálenosti od Slunce, než začalo být urychlováno gravitací Slunce, a kterou se opět bude od Slunce vzdalovat, až opět do velké vzdálenosti odletí. Při průletu Sluneční soustavou se jeho rychlost zvyšovala až do perihelu, kde byla 88 km/s.
Sonda „stíhající“ tento objekt by musela letět po dráze, která by opouštěla Sluneční soustavu rychlostí vyšší, než těchto 26 km/s. Čím vyšší, tím dříve by těleso dohnala. Pro srovnání, sonda New Horizons má tuto „opouštěcí“ rychlost 13 km/s, sonda Voyager 1 ji má 17 km/s.
U objektu Oumuamua je situace o to složitější, že jeho dráha je velice skloněná vůči rovině oběhu planet. Zatímco ostatní sondy opouštějící Sluneční soustavu mohly využít gravitačního praku u velkých planet, sonda k Oumuamua by tuto možnost neměla – na cílovou dráhu a rychlost by ji musela navést rovnou nosná raketa.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  Pavel

Samotná FH to nezvládne, ale dalo by se přidat ještě několik stupňů rakety. Ovšem tím se značně snižuje hmotnost užitečného nákladu. Ta sonda by pak mohla mít třeba jen 10 kg. Přístrojů by se do ní moc nevešlo.

JakubV
JakubV
6 let před
Odpovědět  Pavel

Už je o tom i studie, jak Oumuamua dohnat. jmenuje se to „Projekt Lyra“ a ve foru k tomu je více informací.
Jedna z variant je použít plnou SLS se startovacím oknem v roce 2025 a použít gravitační manévr u Jupiteru a druhý ještě náročnější u Slunce, při kterém se sonda urychlí a nasměruje k planetce, kterou by dostihla v roce 2039…
více tady
http://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.php?f=77&t=2031&start=40

Snoopy
Snoopy
6 let před

Tak to jsem zvědav co se z toho tajemného nákladu vyklube!
Jakoby už tak nebylo kolem SpaceX víc než rušno!! 😉

Wolf
Wolf
6 let před

Maličko OT. Jak je asi obtížné vytipovat si let ve kterém zažijete takovýto pohled na letící raketu? https://www.youtube.com/watch?v=GE_USPTmYXM
nebo https://www.youtube.com/watch?v=sPRKkX2GJnc

https://kosmonautix.cz/2017/12/08/spacex-se-chysta-na-falcon-heavy/