ŽIVĚ A ČESKY: Falcon dnes vyráží „nalehko“

Už jsme si zvykli, že když se mluví o raketě Falcon 9, bývá řeč o nákladech, jejichž hmotnost se počítá na tuny. Ale dnes nás čeká výjimka – tchajwanská družice Formosat-5 váží ani ne půl tuny a zajímavá je i z mnoha dalších důvodů – především co se její historie týče. Součástí dnešního startu má být i další pokus o přistání prvního stupně na mořské plošině a tak by byla škoda, pokud byste si nechali tento zajímavý start ujít – zvlášť když pro Vás připravíme jeho česky komentovanou verzi.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy ve čtvrtek 24. srpna ve 20:51 středoevropského letního času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 20:35 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Daniel Heřt. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
http://spaceflight101.com/
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/CmnDy4rXgAACvvz.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

55 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon dnes vyráží „nalehko“”

  1. Evžen111 napsal:

    Parádní spolupráce na komentátorském stanovišti! díky chlapi!
    E

  2. Peter P napsal:

    Velmi zaujimave komentovanie. Velka pochvala za dobre odvedenu pracu. Pokial to chapem spravne SpX de facto letela zadarmo (po zaplateni penale). V dobe ked vznikala dostala vyse 20 mil dolarov, ktore jej urcite pomohli kedze projekt Falcon 9 bol na zaciatku. Vcera splnila svoj zavazok, tie peniaze mali pre nich vtedy velku hodnotu ved celkovy vyvoj falcon 1 stal nieco okolo 80 mil dolarov (Muskovych dolarov). Nasledujuca zakazka bude urcite financne zaujimava. Cena u armady je daleko vyssia nez u beznych komercnych spolocnosti takze sa trochu zahoja 🙂

  3. mol napsal:

    Jsem pro dva komentátory,přenos je živější, dají se lépe překlenout hluchá místa a hlavně se tím řeší i zastupitelnost, když by Dugi nemohl, Martin už bude víc připravený jít do éteru. Za mě perfektní přenos, jen tak dál. Díky.

  4. Adam napsal:

    Tedy heliosynchronní dráha pěkný trapas – o to větší, že se o ní vědělo dlouho dopředu a bylo možné se na to připravit.
    To samé počty startů – to je do přenosu úplně základní věc. Mohli jste odkoukat od ULA startů – tam to opakují při každém přenosu a je tam komplet sumář včetně kosmodromů atd. Někomu to možná přijde otravné – podobně jako když Dušan při každém přenosu opakuje rozměry Falconu a objemy jeho nádrží… jenže v tomto případě nemůže nastat ten problém, když se někdo zeptá.
    A navíc, tohle jsou super informce pro čtenáře/diváky, kteří to sledují poprvé – a takový jsou vždy.

    Prostě kosmonautix má laťku hodně nahoře a tohle bylo o dost níže. Na to fanoušci nejsou zvyklí!

    A ještě k těm sport komentátorům jak někdo psal – aby nevznikla mýlka, ale to jsou lidi, kteří se tomu věnují celý život a jsou to studnice (ti lepší) vědomostí. A neexistuje aby na přenos nebyli připraveni. O opaku jsme se mohli kdysi přesvědčit na jedné nejmenované soukromé televizní stanici.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky moc za názor, zpětná vazba je pro nás důležitá. Chtěl bych jen říct, že Vámi zmiňované situace jsme s Martinem probrali hned po přenosu a řekli jsme si co a jak. Jsme si plně vědomi těchto nedostatků a chceme na nich do budoucna zapracovat. Spolupráce je hodně o zvyku a o praxi. Věřím tedy, že časem si na sebe víc zvykneme a místa, kde to teď trochu drhlo, se nám podaří uhladit do jemna. 😉

  5. Lukas napsal:

    Ja teda nevim, mozna je to jen muj nazor. Ale neslo by vydavat tyhle clanky driv? Ja vim ze je najdu primo na starty.kosmonautix.cz (snad jsem to trefil). Ale proste odebiram vase clanky pres rss ctecku 2x za den jednou rano (ted) a podruhe kolem 3h (nekdy driv). Takze tenhle clanek mi proste unikl a i presto ze jsem byl doma, tak jsem to nesledoval coz je skoda…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Víte, to je těžké. Spousta lidí zase chce upozornění jen pár hodin před startem, aby na to nezapomněli. Ale dám Vám pár rad, co můžete udělat, abyste se o dalších přenosech dozvěděl včas. Pokud máte telefon či tablet s Androidem, zkuste naši aplikaci. V ní si můžete zapnout upozornění na nové články – většinou se o novém článku dozvíte do deseti minut. Další možností je přihlásit se k profilům našeho portálu na sociálních sítích – Když nás budete odebírat na YouTube, systém Vám automaticky pošle upozornění vždy, když začneme vysílat. Stejně tak na Facebooku máme ke každému přenosu událost, ke které se mohou zájemci přihlásit a pak jim systém posílá upozornění. Věřím, že některá z popsaných možností Vám bude vyhovovat.

      • Lukas napsal:

        Bohuzel, socialni site atd mi nejsou uplne po chuti.

        Chci se tedy zeptat, mozna jsem to prehledl a ta vlastnost tu je. Myslim tim rssko na terminy startu? To by mi vyhovovalo nejvice. Idealne aby v nazvu bylo rozlisene zda budete komentovat vy nebo je to jen origo stream.

        Dekuji

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Aha, to chápu, ale YouTube není sociální síť a upozorňování na naše vysílání tam funguje automaticky. Nebo zkuste tu naši aplikaci.
        RSS startů nemáme.

      • Martin napsal:

        Feed jen článků se štítkem „živě a česky“ jde získat z adresy https://kosmonautix.cz/feed/?tag=zive-a-cesky , pokud je to tedy to, co ti chybí. Ostatní nekomentované přenosy vypadají, že žádný společný štítek ani kategorii nemají, takže na ně to nefunguje, jedině že by k nim Dušan nějaký nový přidal.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Aha, díky za info!

      • Lukas napsal:

        Ok tak aspon to rssko pomohlo, neni to idealni ale pro me nejvice vyhovujici. Diky. 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To mám radost, ať vám to slouží! 😉

  6. jandys napsal:

    I já se přidávám k oné většině, určitě je to živější, rozmanitější.
    A i ono kouzlo nechtěného (heliosynchronni draha 😉 vlastne pobavilo.

  7. Vladimír Podivínský napsal:

    Super komentář
    Je to taková malá anketa, také hlasuju pro dva hlasy.

  8. Fantasta napsal:

    Praktický dotaz – TEL vypadá jinak, než na Floridě, je míň “ opláštěný “ a dlouho před startem již odklopený. Taky mi připadá plnící potrubí delší a odpojuje se až při stoupání rakety. Je to skutečně něco nového, nebo naopak „starší“ verze ?

  9. endemit napsal:

    Díky za přenos. Snad jen jednu poznámku. To hlavní okno byste mohli zvětšit na plný obraz aspoň o minutu dřív. Zrovna ve chvílích, kdy se dnes z Falconu před startem dost nečekaně vyrojil velký oblak „dýmu“, byl ještě obraz v malém okně a to pak není takový zážitek jako na celé obrazovce.

    • Štěpán napsal:

      Za mě k tomuto souhlas. Myslím že okno s informacemi je tam až příliš dlouho 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To je těžké. I tak se v chatu objevili diváci, kteří se ptali na informace v obrázku obsažené. Kdyby tam bylo okno kratší dobu, bylo by dotazů více. A jak už jsme psal výše – nikdy se nedá předem určit, který okamžik před startem bude nezajímavý. Důležité je, že diváci vidí v plném rozlišení start a několik desítek sekund před ním.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jenže my nemohli vědět, že k výronu dojde. Chápal bych, kdybych dával plný obraz pár sekund před startem, ale takhle to bylo několik desítek sekund před zážehem. Nikdy neodhadnete moment, kdy se nic stát nemůže. To bychom nemohli ukázat předpřipravené informace nebo obrázek s informacemi o startu nikdy. 😉

      • Martin Gembec Administrátor napsal:

        Je to sice věc náhody, ale podobně jako pomohly poznámky k hlasitosti nebo nevsstupování do startu, tak určitě i tohle pomůže to zlepšit a příště se určitě bude možné na raketu dívat ve fullscreenu dřív.

  10. M_M napsal:

    Dobrý den chlapi!
    Díky za přenos a zde zpětná odezva: Mě se duální komentář líbil, ač a logicky – nejste sehraní jako někteří sportovní komentátoři. Ono co se divit, první pokus a navíc, na rozdíl od těch sporťáků, nesedíte vedle sebe, to udělá také hodně. Myslím nicméně že to má perfektní potenciál, pokud si určíte kdo bude co z předpřipravených informací říkat a kdo bude co komentovat z online dění (chat, video…). Je to super, za mě rozhodně palec nahoru a těším se na další – rád vás uslyším oba.

    • Jirka Hadač Redakce napsal:

      Napsal jsem na FB něco podobného. Přesně jak říkáš, potenciál veliký, a určitě se to bude zlepšovat, objevovat možnosti, Martin byl dnes hodně pohotový, protože občas na chatu probleskli i zajímavé dotazy a informace, takže to je určitě jedna část, jak se toho dá využít. Za sebe stopro souhlas, dva budou do budoucna lepší než jeden (opět dodávám při vší úctě k Dušanovi, který to vždy zvládal perfektně i sám, ale prostě dva nenahradí). Asi ještě líp se připravit, ať se zlepší ta vzájemná zpětná vazba, ta chemie prostě musí vzniknout a nejde to přednacvičit. Při tom přenosu CRS-11 to bylo asi malinko jednodušší, to ste seděli vedle sebe, a mohli reagovat i na výraz obličeje. Ale to všechno přijde. Pokračujte, vytrvejte, já hlasuju určitě pro dva. Dobrá práce.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Děkujeme za reakci – přesně jak píšete – musí si to trochu sednout a musíme si zvyknout. Po přenosu jsme si to už mezi sebou vyhodnotili a dospěli jsme k tomu, že to nebylo tak špatné. Do budoucna se pochopitelně pokusíme ještě více sehrát. 😉

      • Kamil napsal:

        Ale raději se spolukomentátora ptejte na věci, kde zná odpověď.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To jsme si už po přenosu vyjasnili. Je to jedna z věcí, která si časem určitě sedne. 😉

      • Tovy napsal:

        Za mne za duální komentář rozhodně palec nahoru. Jasně, ještě si to musí trochu sednout, ale zdá se mi, že jeden člověk nemůže být dostatečně pohotový, aby říkal připravené poznámky, sledoval dění a třeba i chat. A navíc z toho startu i něco měl 🙂
        Dušan sám to zvládá s přehledem, ale ve dvou je to živější, navíc oba mohou mít připravené jiné informace, takže se toho člověk dozví víc.
        Možná ještě trošku lépe připravit rozhovor (jeden se ptá a druhý odpovídá na konkrétní oblast, trošku to drhlo), ale to chce čas a pár startů to vyřeší.

        Každopádně vyžaduji duální komentář při startu Falconu Heavy. To bude mazec! 🙂

      • Martin Gembec Administrátor napsal:

        Díky za podporu. Je to skutečně tak, teprve po přenosu došlo na hodnocení, při kterém se ukázalo, že jsme se mohli lépe připravit a i proto si myslím, že se prostě musí ještě zkusit další jeden až dva přenosy a pak uvidíme. Jak chemie, tak lepší zpětná vazba s diváky by mohla být lepší a jestli to klapne, bude to fajn.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za názor, všechno je otázka cviku a věřím, že při dalších přenosech už budeme sehranější. A přesně jak píšete – ve dvou je možnost sledovat chat, což je ohromná výhoda.

      • Geo napsal:

        Pánové děkuji ! Lépe bych to nenapsal a těším se na dvojici komentátorů i příště ! Jednoznačně palec hore 😀

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Děkujeme, těší nás, že se Vám přenos líbil. 😉

  11. Tomas napsal:

    Dakujem za prenos a komentar vo dvojici je velmi prijemny!

  12. Jansa Jaroslav napsal:

    Tady není co dodat jen díky za přenos a přenosy i ty budoucí a taky gratulace do SpaceX.!!!

  13. Tom napsal:

    Děkuji za živé a komentované přenosy. Jsou bezva. 🙂

    Jen si myslím, že by je měl komentovat pouze Dušan. Ten druhý hlas tam působí pro mě dost nepatřičně.

    Děkuji moc celému týmu za dnešní zprostředkovaný zážitek. 🙂

  14. Kamil napsal:

    Ukážou nám během přenosu konečně ten skafandr? Jedna fotka mi nestačí.

  15. Lukes napsal:

    Mohou na teto zakazce vubec neno vydelat? Pokud vim, tak byla objednana pro F1 a nic dalsiho nevezou a jeste k tomu ta pokuta za zpozdeni. Tohle by byla idealni mise na pouziti jiz jednou nebo dokonce dvakrat leteneho prvniho stupne.

  16. Android napsal:

    Vida, u tohoto pokusu by si mohli nechat rezervu ve druhém stupni a zkusit ho dobrzdit co nejvíce a zkusit ho dostat co nejníže. Jen tak pro radost.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.