sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aby se Webbův teleskop neohřál

S infračervenými teleskopy je to těžké. Na jednu stranu poskytují unikátní pohled do dávných dob, kdy byl vesmír ještě batole a kam nikdy nemohou optické teleskopy nahlédnout a na druhou stranu jejich stavba není vůbec jednoduchá. Je to tím, že jejich detektory jsou citlivé na teplo. Ono to ve skutečnosti dává smysl, protože teplo se z předmětů uvolňuje právě ve formě infračerveného záření, díky čemuž mohou třeba policisté najít osobu skrývající se v lese. Pro infračervené teleskopy je ale teplo oslepující – podobně jako když pozorování v optickém spektru ruší světelné znečištění. Detektory infrateleskopů proto musí zůstat pokud možno co nejchladnější.

Snímek z čisté místnosti firmy Northrop Grumman zachycuje instalaci prvních clonících vrstev.
Snímek z čisté místnosti firmy Northrop Grumman zachycuje instalaci prvních clonících vrstev.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Dalekohled Jamese Webba k tomu využije hned dvě na sobě nezávislé technologie. O inovativním chladícím systému jsme na našem webu již psali, dnes se proto podíváme na druhou technologii, která je na pohled mnohem výraznější. Sluneční štít tvoří pět samostatných vrstev, jejichž úkolem bude chránit optiku a přístroje dalekohledu od slunečních paprsků. Před pár dny byly tyto vrstvy kompletně sestaveny.

Společnost Northrop Grumman Corporation sídlící v kalifornském Redondo Beach navrhla pro Goddardovo středisko optiku Webbova teleskopu a nyní sestavila i finální letový exemplář sluneční clony. Specialisté momentálně pečlivě skládají jednotlivé vrstvy, aby se připravili na rozkládací zkoušky, které proběhnou v srpnu.

Pohled na pět vrstev sluneční clony Webbova teleskopu.
Pohled na pět vrstev sluneční clony Webbova teleskopu.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Ve vesmíru bude teleskop orientován sluneční clonou ke Slunci, takže jeho spodní vrstva bude vystavena jeho paprskům, přijme jejich teplo. Vrstvy uložené výše budu stále chladnější, až ta nejvyšší bude v perfektním stínu a velmi chladná – rozdíl v teplotách bude až 300°C. Všechny vrstvy byly během června a července letošního roku umístěny do letového exempláře. Tenké vrstvy jsou tvořené kaptonovou fólií. Tento polyimidový film vyvinula společnost DuPont již v šedesátých letech. Relativně pružná a ohebná látka zůstává stabilní v širokém spektru teplot (-269 – 400°C) a kromě jiného nachází uplatnění v kosmonautice, kde se využijí její dobré izolační schopnosti.

Sluneční štít Webbova teleskopu při skládání ve firmě Northrop Grumman Aerospace Systems
Sluneční štít Webbova teleskopu při skládání ve firmě Northrop Grumman Aerospace Systems
Zdroj: https://www.nasa.gov

„Pro Webbův teleskop je tohle významný milník na cestě ke startu,“ uvedl Jim Flynn manažer slunečního štítu Webbova teleskopu z firmy Northrop Grumman Aerospace Systems a dodal: „Jde o přelomovou clonu o velikosti tenisového kurtu, která bude chránit optiku teleskopu od tepla. Pomůže tak dalekohledu snímkovat proces zrození hvězd a galaxií, ke kterým došlo před 13,5 miliardami let.“

Výrobu kaptonových vrstev zajistila společnost NeXolve Corporation z Huntsville v Alabamě. Práce jim šla rychle od ruky – první vrstva byla dokončena 11. září 2016 a poslední pátá byla hotová 2. listopadu téhož roku. Tloušťka vrstev je naprosto minimální – nejsilnější z nich je vrstva spodní, která se označuje číslem 1. Vrstva, která dostane plný sluneční osvit je silná 0,05 milimetru, zatímco vrstvy vyšší mají poloviční tloušťku 0,025 mm. Vrstva číslo 1 má i největší plochu, která se postupně zmenšuje, až k vrstvě 5, která je nejmenší. Na všech vrstvách je po obou stranách 100 nanometrů silný hliníkový povlak. Vrstva číslo 1 má navíc ještě 50 nanometrů silný povlak z hliníku obohaceného křemíkem.

Sluneční clona bude při startu na raketě Ariane 5 12× složená jako origami a ve vesmíru se rozloží do rozměrů 4,57 × 16,19 metru. I díky těmto rozměrům se Webbův teleskop stane největším kosmickým dalekohledem.

Na fotce neletového testovacího exempláře sluneční clony plně vynikne její velikost ve srovnání s lidskou postavou - testovaný exemplář z roku 2014 byl v životní velikosti.
Na fotce neletového testovacího exempláře sluneční clony plně vynikne její velikost ve srovnání s lidskou postavou – testovaný exemplář z roku 2014 byl v životní velikosti.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…/6/6f/James_Webb_Space_Telescope_2009_bottom.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/image1-_sunshield.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/image2-sunshield_5_layers.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/17-0717-sp-rmb-5558pan.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/James_Webb_telescope_sunshield.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Adam Trhoň
Adam Trhoň
7 let před

Přijde mi, že Webbův teleskop bývá vždy vyobrazen se stejnou orientací zrcadla. Jsou k dispozici nějaké informace o tom, jak se bude moci zrcadlo otáčet oproti štítu?

Z konstrukčního pohledu by se zrcadlo mělo otáčet co nejméně (jednodušší konstrukce a orientovat se může celý teleskop), nicméně pokud by Slunce bylo v „zádech“ zrcadla, tepelný štít bude k ničemu. Jako ideální kompromis by mi připadl jeden stupeň volnosti zrcadla, které by se od štítu odklánělo až o 90°. Jak to bude doopravdy?

Petr Scheirich
Petr Scheirich
7 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

JWST se bude otáčet celý, podobně jako HST. Štít je navržen tak, že se bude moci natočit v rozmezí od 85° do 135° od Slunce, a zrcadlo a přístroje ještě stále zůstanou ve stínu. Výsledkem bude pás (úseč), zabírající asi 40% oblohy, kterou bude moci pozorovat. Díky oběhu kolem Slunce se ale tento pás bude po obloze posouvat, v důsledku čehož bude možné v průběhu roku pozorovat kterékoliv místo oblohy.
https://jwst.stsci.edu/instrumentation/telescope-and-pointing/pointing-and-guiding

Adam Trhoň
Adam Trhoň
7 let před
Odpovědět  Petr Scheirich

Díky!

MichaelM
MichaelM
7 let před
Odpovědět  Petr Scheirich

Ano, přesně tak. Nic v JWST se nebude hýbat. Teda mimo toho čtvrtého pohyblivého zrdcadla pro přesnější zaměření a těch setrvačníkových disků, které ho budou celý otáčet jako to dělají na všech sondách od NASA.

pbpitko
7 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

Ak bude JWST mať slnko v chrbte bude slnečná clona najdôležitejšia a nie zbytočná, pretože slnko tak bude pražilo priamo na zadnú časť ďalekohľadu kde sú uložené detektory IR žiarenia ktoré je nutné udržovať v čo najnižšej teplote !
pb 🙁

Petr Scheirich
Petr Scheirich
7 let před
Odpovědět  pbpitko

Pokud by měl JWST slunce v zádech, tak by sluneční clona byla zbytečná, protože vzhledem k jejímu umístění by v takovém případě zrcadlo a detektory právě vůbec nekryla. To byla pointa toho dotazu.

Spytihněv
Spytihněv
7 let před

No to je paráda. Další bod rozkládacího programu ve vesmíru. Opravdu komplikovaná mise. Kam se hrabe Hubbleova roura. Nebo vlastně všechny víceméně roury 🙂

Při pohledu na clonu umístěnou v hale bych ani náhodou nehádal, že jsou jednotlivé vrstvy tak tenké. Už se těším na video z rozkládací zkoušky.

Radoslav Packa
Radoslav Packa
7 let před

Pevne verím,že rozloženie bude úspešné aj na mieste určenia a nie ako v predchádzajúcom článku (MAJAK).

jregent
jregent
7 let před

Úžasné mistrovství chemie a mechaniky. Díky za skvělý článek. (polyimidový má být asi polyamidový?)

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  jregent

Rozhodně nemá. Opravdu imid.
viz např:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Polyimidov%C3%A1_vl%C3%A1kna

jregent
jregent
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

diky

Robert1
Robert1
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Anglicky to je polyamid, takze si myslim ze by to malo byt aj pocestene ako polyamidova folia.

Robert1
Robert1
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Ospravedlnujem sa, je to polyimid. Pripad skonceni 🙂

Fantasta
Fantasta
7 let před
Odpovědět  Robert1

Jen pro zajímavost – nahrazení jednoho vodíku v amoniaku je imid, nahrazení dvou vodíků amid a nahrazení tří vodíků nitrid.

Karl
Karl
7 let před

Netuší někdo, zda na teleskopu bude i nějaká kamera, která bude snímat vlastní rozkládání? Nebo budeme odkázáni pouze na telemetrii?

ventYl
ventYl
7 let před
Odpovědět  Karl

Z principu veci by asi po prvotnej faze, kedy sa vyklopia ramena s rohmi clony uz nebolo nic moc vidno, kedze by sa vsetko dalsie dianie nachadzalo v tieni.

Android
7 let před
Odpovědět  ventYl

Od doby, kdy lidstvo vynalezlo louč, už nemusíme být potmě.

Honza
Honza
7 let před

Clanek super, technologie uzasna. Snad bude kriticka faze rozkladani celeho teleskopu uspesna.
Dovolim si opet zminit neco, co uz jsem psal nekolikrat. Neslo by u nahledu fotek (zvetsene zobrazeni) zobrazovat i jejich popis? Myslim, ze by to notne zvysilo prehlednost a user-friendly clanku. Diky 😉

VitaFor
VitaFor
7 let před
Odpovědět  Honza

I já bych za toto přimlouval 🙂
Článek jako vždy bezvadný!

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Honza

Vím o tom, snažili jsme se to vyřešit, ale bohužel se nám to nedaří. Podle všeho se zdá, že tuto funkci nepodporuje některá z částí našeho systému – bu´dto šablona, nebo plugin pro zobrazování obrázků. Máme to v to-do listu, ale nevíme, kdy se nám to podaří vyřešit.

Robin Dzoba
Robin Dzoba
7 let před

Omlouvám se, pokud to již bylo zmíněno v některém z dřívějších článků, ale nedávno jsem shlédl k tomuto tématu video viz. odkaz níže. I když se moc nového se zde již nedozvíte (publikováno 12.12.2016), tak je to úžasná podívaná:

https://www.youtube.com/watch?v=JnpZzPAsz1U

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Robin Dzoba

Díky moc za odkaz!

Ondra
Ondra
7 let před

Ehm, co je zdrojem energie? Ke Slunci bude otočený štítem. Sluneční panely nebudou? Izotopový reaktor generuje zase teplo přece.

Michal Václavík
7 let před
Odpovědět  Ondra

Panel fotovoltaických článků, na obrázku zeleně comment image).

Martc
Martc
7 let před

Tak nejak mi vrta hlavou proc se jako nejvetsi zdroj tepla uvadi slunce, kdyz libracni bod L2 by mel byt neustale ve stinu Zeme. Ale predpokladam, ze ten bod je od Zeme jiz tak daleko, ze to zastineni jiz neni dostatecne.

Michal Václavík
7 let před
Odpovědět  Martc

Stačí si vzpomenout na zatmění a odpověď je jasná. L2 je přibližně ve vzdálenosti 1,5 milionu km od Země směrem od Slunce.

MichaelM
MichaelM
7 let před
Odpovědět  Martc

Počkejte, počkejte, JWST nebude na L2 stát ale bude okolo něj obíhat. A to na 3D halo orbitu, který bude v boxu 0,5 x 0,5 x 1,6 milionů kilometrů s centrem na L2. Jeden orbit bude trvat asi 6 měsíců, každých 21 dní bude JWST dělat malé korekce (station keeping) jeho 1 a 4 Newtonovými motůrky aby z toho orbitu neodplaval.
Orbit bude vybrán tak aby JWST nikdy nebyl stíněn Zemí nebo Měsícem od Slunce (teplota), a také Měsícem od Země (komunikace). NASA má asi 30 tisíc simulací v 5 minutových intervalech startu v Kourou od července 2018 do prosince 2019 do jakého orbitu okolo L2 se dostane a podle toho bude vybrán čas startu. I malý rozdíl ve startu (2 hodiny) muže dostat JWST do úplně špatného orbitu okolo L2.

https://en.wikipedia.org/wiki/Halo_orbit

MichaelM
MichaelM
7 let před
Odpovědět  MichaelM
Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  MichaelM

Perfektní animace, díky moc!

Michal Václavík
7 let před
Odpovědět  MichaelM

Všechny družice v libračních bodech obíhají kolem těchto bodů. Jinak to ani z podstaty nebeské mechaniky nejde.

Petr K.
Petr K.
7 let před

Omlouvám se za mírný off-topic, ale zdroje, které jsem procházel, se rozcházejí: Bude či nakonec nebude Webb vybavený spojovacím uzlem (docking ring) pro Orion?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Petr K.

Dříve se o tom uvažovalo, ale nyní se tato možnost vytratila.

Petr K.
Petr K.
7 let před

Díky za odpověď a pokračujte ve skvělé práci, za kterou vám náleží můj velký obdiv!

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Petr K.

Děkujeme, budeme se snažit. 😉

https://kosmonautix.cz/2017/08/09/aby-se-webbuv-teleskop-neohral/