sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Novinky o sondě, které bude skutečně horko

Už příští rok v létě na přelomu července a srpna by měla z Floridy odstartovat americká raketa Delta IV Heavy se speciálním nákladem – vědecká sonda Solar Probe + prozkoumá naše Slunce z takové blízkosti, kde ještě nikdy žádný lidský výtvor nepracoval. Dostane se ke Slunci až na pouhých šest milionů kilometrů od „povrchu“ naší životodárné hvězdy, odkud bude studovat jeho projevy a vliv na kosmické počasí, které ovlivňuje i život na Zemi. Aby sonda neshořela pekelným žárem, bude ji chránit speciální štít z uhlíkových kompozitů o tloušťce 11,5 centimetru, který bude muset odolat teplotám téměř 1 400°C.

NASA na dnešní den připravuje tiskovou konferenci k této misi, která začíná v 17:00 našeho času. V tomto článku máte možnost celou tiskovku sledovat živě. Pokud na ní budou prezentovány zajímavé informace, zpracujeme je v dalších dnech do článku, který následně vydáme. Stejně tak chystáme i povídání o instalaci prvního vědeckého přístroje do těla této zajímavé sondy.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/spp_leavingearth.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ondřej Dobisík
Ondřej Dobisík
7 let před

„Parker Solar Probe“… Moc hezké gesto 🙂 en.wikipedia.org/wiki/Eugene_Parker

Spytihněv
Spytihněv
7 let před
Odpovědět  Ondřej Dobisík

Moc pěkné. Nutno popřát, aby měl možnost sledovat misi „své“ sondy co nejdéle.

Spytihněv
Spytihněv
7 let před

Tohle bude luxusní mise. Ať už programem, dosahovanou neskutečnou rychlostí u Slunce nebo dopravním prostředkem. Těším se.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

Do startu navíc chybí jen rok a kousek. 😉

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

A co víc, uvidíme start bude na Delta IV Heavy. A ta fakt litá málokdy.
A k té rychlosti bych dodal, podle toho co sem četl, to ještě bude dost a opakovaně brzdit u Venuše. Ale rozhodně, rychlost co bude mít v periheliu, ta bude fantastická.

zvejkal
zvejkal
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

No…. a aka teda?

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  zvejkal

Udává se cca 200km/s. Víc než 2x rychlejší než předchozí držitel rekordu Helios 2.

Vojta
Vojta
7 let před
Odpovědět  zvejkal

Tak to je slušné. Skoro už by se hodilo udávat její rychlost jako zlomek rychlosti světla (0,00067c) 😉

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před

Mimochodem, a co je vůbec nejdůležitější, sonda nám bude zasílat pěkně žhavé novinky :-). Jinak, ani jsem o sondě nevědel, díky za článek. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

V sobotu bychom rádi vydali o něco podrobnější článek. Ale na technické detaily je čas, s těmi seznámíme čtenáře někdy příští rok. 😉

Racek
Racek
7 let před

Vzrušující záležitost, opravdu. Tak hlavně aby přišel přehršel nových zajímavých objevů.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  Racek

Skoro všichni vědci říkají, že když postavíš nový přístroj lepší než co tu kdy bylo, tak má potenciál objevit něco, o čem si netušil že hledáš. A už jen citlivější přístroje znamenají, že přinejmenším něco zjistíš v lepším rozlišení, detailněji, přesněji. Takže ikdyby se nesplnila první věta, tak s lepšími přistroji minimálně zjistí zajímavé věci. 🙂

Spytihněv
Spytihněv
7 let před

Mimochodem – i ESA chystá sluneční sondu. Solar Orbiter. Bude o poznání méně odvážná (perihel 42 mil. km) a zatím to vypadá na únor 2019. Hezky se sešly dvě takové výjimečné záležitosti.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

Je to tak, bude to super sledovat dvě sondy s podobným úkolem.

Solmyr
Solmyr
7 let před

Myslel jsem ze minulej start Delta IV H byl posledni teto verze. S cim si to muzu plest?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Solmyr

Delta IV Heavy ještě několikrát poletí – viz náš starší článek. Bohužel nevím, s čím jste si ji mohl splést.

Dan
Dan
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Také jsem někde četl, že Delta IV Heavy má po NROL-37 už jen jeden start, ale když jsem si včera přečetl, na čem má Parker Solar Probe letět, mrknul jsem na wiki, čeká nás ještě 7 startů (včetně tohoto, zbylé jsou pro národní průzkumný úřad) do roku 2023. Což mě těší, Delty IV jsou mňamka, zvlášť ve variantě Heavy.
Kdo ví, na co jsme tenkrát narazili…

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  Solmyr

No při té plánované ceně za FH je možné, že už tu s náma Delta IV dlouho nebude 🙂

Vojta
Vojta
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

To asi ano, už aby letěl. Jen asi bude třeba počítat s tím, že u náročnější misí směřujících mimo gravitační pole Země bude občas potřeba obětovat střední stupeň. Pokud tedy SpaceX v blízké době nepředstaví pořádný horní stupeň.

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Vojta

Stále lepšie zachrániť Booste (prakticky 2/3 nosiča) ako nič.

Edemski
Edemski
7 let před

Je zajímavé, že sluneční koróna sahá až 8mil km od Slunce. Jen aby těch 1400°C stačilo 😉

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  Edemski

Tam je to spíš statistická fyzika atd. Zajímavě o tom povídá pan profesor M. Druckmuller. Čili nepředstavujme si to jako vlézt do trysky aktivního raketového motoru. Pokud sem ho tedy dobře pochopil.
Jinak k tomu kompozitu, spíš než o uhlíkové vlákna tam půjde o vlastnosti matrice. Uhlíková vlákna tam budou s největší pravděpodobností hlavně proto, aby se jim to nerozsypalo při startu, tedy kvůli pevnosti.

Edemski
Edemski
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Nezapomeň, že tam „nejdeš pěšky, nejedeš v autě“, ale fičíš X*10 Km/s… to už se ty zahřátý protony & spol nasbírají 😉 Ale jasně, určitě to maj spočítaný dobře…

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  Edemski

To je samozřejmě druhá věc, to je asi ten důvod proč tam je ten kompozit a má tyhle vlastnosti. A s tou rychlostí, ty se nebudeš pohybovat radiálně, takže v perigeu se ty rychlosti nebudou sčítat (družice plus částic). A otázka teploty částic, tam mám pocit že je to spíš tak, že se jedná o jejich energii, která se efektivně přepočítává na teplotu. No, ještě že to tu neokukuje nejaký astrofyzik, asi by mě zatloukl do země. Protože samo o sobě, jak chceš zahřát částici? Jen vlastně zvýšíš její energii a frekvenci.
Já jsem to myslel tak, že korona má teplotu několik milionů stupňů. A to právě není dobré si představovat jako obrovskou pec. Znova se odvolávám na pana Druckmullera (respektive, jak jsem ho pochopil já).
Rozhodně s tebou souhlasím v tom, že to mají asi kluci ušatí dobře spočítané a ví o tom víc, než my všichni tady dohromady (vyjadřuju se takhle, a v duchu před těmi pány hluboce smekám).
Nakonec dodám, že sem připraven vše odvolat a nasypat si popel na hlavu za své pomýlení. :-)Jako makromolekulární chemik bych se fakt do těhle oblastí neměl plést. 😀

https://kosmonautix.cz/2017/05/31/zive-novinky-o-sonde-ktere-bude-skutecne-horko/