sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Dokončeno! Urychlovací motory pro premiéru SLS

Pomocný urychlovací blok na tuhá paliva pro raketu SLS

Nová americká raketa Space Launch System (SLS) bude v první fázi letu spoléhat na pomoc dvou urychlovacích motorů na tuhá paliva, které jsou velmi podobné těm, které pomáhaly raketoplánům. Tyto motory se vyrábí v jednotlivých segmentech a k jejich sestavení dojde až na kosmodromu. Každý ze dvou sestavených pětisegmentových motorů na tuhá paliva bude měřit na výšku 54 metrů a vážit 726 tun. Firma Orbital ATK, která výrobu těchto motorů na tuhá paliva zajišťuje, mohla před pár dny s radostí oznámit: „Máme hotových všech deset segmentů pro premiérový let rakety SLS.“

Před několika dny byl ze speciální licí jámy vyjmut i středový segment pro levý urychlovací blok – desátý díl celé skládačky, ze které ve výsledku budou dva bílé válce. Tyto segmenty se v licí jámě naplní polotuhou hmotnou s konzistencí srovnatelnou s těstem. Tato směs se následně nechá vytvrdnout a v tu chvíli se zní stane skutečně „pevné“ palivo – detaily výroby najdete v našem starším článku. Desátý dokončený segment po vyjmutí z licí jámy zamířil na rentgenovou inspekci, která odhalí, zda je vnitřní struktura v pořádku a zda například nejsou v palivu nežádoucí bubliny.

Zdroje informací:
https://www.facebook.com/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/CdCa3ubUkAIk4KP.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
35 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tovy
Tovy
7 let před

Proč se nepřešlo k SRB tvořených jedním segmentem? Původně s se s tím počítalo i u raketoplánů, ale nyní, kdy se začíná výroba prakticky od nuly jsem čekal, že se tyto plány realizují.
Aby zase nevznikly problémy s těsněním mezi segmenty, které potrápilo více raketoplánů…

Plánuje se návrat SRB jako u raketoplánů, nebo byla jejich repase tak moc komplikovaná, že budou jen na jedno použití?

ventYl
ventYl
7 let před
Odpovědět  Tovy

Predpokladam, ze dovod bude logistika. Booster zlozeny z piatich segmentov sa lahsie prepravuje. Da sa nalozit na kamion, alebo vlak. To je rozhodne lepsie ako nechat ho plavit sa na clne po rieke. Pri prvom stupni ina moznost nie je, pretoze ten by sa na auto ani vlak nevmestil, ale diely SRB su dostatocne male na to, aby sa takto prepravovat dali.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  ventYl

Řekněme to tak, že už ty stupně pro STS bylo problém převážet. Má li to výšku 45 metrů a hmotnost 590 tun, tak to prostě raději rozdělíš na několik. A taky v případě neopravitelných deformací nezahodíš celé SRB ale jen jeden segment. A to se tu bavíme jen o Shuttlech. Ty pro SLS jsou větší a těžší. Takže důvodem je logistika. Druhá bude samozřejmě výroba, musel bys vyplňovat rovnoměrně obrovskou nádrž, a bylo by to moc komplikované. Dle fotek v přednášce T. Přibyla bylo vidět, že se to pak následně promíchává. A v te hloubce bys to neměl jak udělat.

Tovy
Tovy
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Samozřejmě, logistika mě napadla jako asi největší důvod. Pokud by například nevznikla montážní hala poblíž kosmodromu. Nikde se moc nemluví, jak jsou snížena rizika spojená se sestavováním boosterů. Navíc je tam o jeden spoj navíc. Je otázka, co je větší problém, zda spoj SRB, nebo vytvoření jednolitého bloku (podle Toufara zvládnutelného už tehdy, samozřejmě nyní trochu většího).

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Vycházel bych z toho, že rozhodující budou peníze. Co bude levnější bude levnější. 🙂 Ocituju z přednášky T. Přibyla úžasnou větu. Odpověď A. Sheparda, jak se cití před prvním americkým startem do vesmíru. Sedím na raketě, která byla vybrána z důvodu nejnižší cenové nabídky.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Je to tak, manipulace s kolosem o hmotnosti v řádu stovek tun by byla extrémně náročná. A co se týče výrobní linky u kosmodromu, ano, ta by jisté řešení nabízela, ale už při programu raketoplánů se všichni snažili, aby byly výrobní kapacity rozdělené po různých státech, aby se všude podpořila zaměstnanost a aby se to všechno neakumulovalo na jedno místo.
No a pak jsou tu již zmíněné důvody výrobní – samotný proces výroby takto extrémního válce by byl velice náročný.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Tak ono je to všechno dáno tím, že tehdejší šéf zaloboval za svůj rodný stát a tak se to prostě začalo vyrábět v Utahu. No, a doprava z Utahu pak už jasně určila, že se to musí rozsekat na díly. Výroba bezpečnějšího SRB složeného z méně dílů by se musela probíhat blíž kosmodromu, takže už by nebyla práce pro Utah. Takové řešení by ovšem rodákovi z Utahu nevyhovovalo.

Jirka Hadac
Jirka Hadac
7 let před
Odpovědět  maro

Politika je hold nadrazena vsemu. Po politickem rozhodnuti se neresi jeho racionalita, ale jen a pouze to, jak ho vyresit;-) priklad toho, proc budou delat soukrome firmy levnejsi a zajimavejsi projekty;-) jsou racionalni a optimalizuji. A politiku vyuzivaji, ale nemusi se podrizovat tak moc. Viz Jeff Bezos, co se vyprdl na terminy NASA a financoval si to ze zacatku sam, aby mu do toho nikdo nekecal.A neresil u toho jeste uredniky. SpaceX nezminuju, Elon chce na Mars a plni si sen;-)

Tovy
Tovy
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Tehdejší problém je známý a už jej nezměníme 🙂 Ale jak je to dnes? Kdo lobuje, když po všech zkušenostech vstupujeme opět do stejné řeky? I když pevně věřím, že ne s těmi samými důsledky. Dá se dohledat vyřešení tohoto potenciálního zdroje problémů?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Tovy

Je levnější využít existující infrastrukturu, než budovat novou.

Jirka Hadac
Jirka Hadac
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Plus opet dodam plneni politickeho zadani. Kdyz si vzpomenu na ty prednasky o pilotovane kosmonautice. Tak znelo zadani americkeho kongresu. Vyuzit ze stavajiciho prumyslu co nejvic. Plus ty firmy by asi nepredali svoje know-how. A nekdo by musel zacinat na zelene louce.

gg
gg
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

„Je to tak, manipulace s kolosem o hmotnosti v řádu stovek tun by byla extrémně náročná.“

Možná byla, ale od dopravy obelisku z Egypta do newyorského Central Parku jsou takovéto výmluvy poněkud úsměvné. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  gg

To je pravda, ale jde o to, kolik jsme ochotni do toho investovat. Ano, lidstvo by toho dokázalo hodně, ale u každé činnosti se zvažuje, jak dlouho by to trvalo a kolik by to stálo. 😉

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před
Odpovědět  Tovy

V odpovědi na otázku, proč jsou SRB u SLS vícesegmentové, musím Jirku Hadače a jeho informaci o plnění politického zadání Kongresu opravit. Pravdu má Dušan Majer, že je to levnější.

V roce 2011 vyhlásila NASA pro nově vznikající projekt SLS soutěžní RFP (žádost o návrhy) postranních boosterů LOX / RP-1, aby získala data o konkurenčních alternativách. ATK se však soutěži vyhnula a informovala vedení NASA, že je připravena podpořit SLS smlouvou o pevných cenách na prvních až 11 misí SLS s využitím stávajících zásob segmentů SRB z programu raketoplánů v jednorázovém režimu, čímž eliminuje náklady na obnovu a renovaci. Přístup ATK byl vyhodnocen z hlediska nákladů a harmonogramu jako velmi působivý.

Tovy
Tovy
7 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

No, pravdu mohou mít oba dva, přece jen politické zadání mohl být důvod ze začátku a nyní už může být situace jiná. Každopádně informaci o relativně velkých zásobách starých komponentů jsem nevěděl a děkuji za ni.
Těch startů opravdu moc nebude a pokud je lze použít skladové zásoby, tak to má logiku.
Vývoj nových SRB pro pár misí nemá cenu, když se budou nahrazovat boostery na kapalné palivo.

Jen doufám, že se v rámci úspor nebudou opět vykrádat muzejní exponáty, aby tam potom ještě nějaký originální hardware zbyl… 🙂

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před
Odpovědět  Tovy

Ano, odpovídal jsem přesně na otázku, tj. ohledně SLS.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před
Odpovědět  Tovy

Aniž bych chtěl jakkoli zlehčovat informace na technetu o problémech s těsněním mezi segmenty SRB v letech 1981 až 1986, dovolím si konstatovat, že tyto závady byly následně opraveny, a v letech 1988 až 2011 bylo uskutečněno 110 startů raketoplánů s celkem 220 postranními SRB. Obavy Tovyho ohledně těsnění SRB u SLS z úvodního komentáře proto nesdílím.

Navíc si dovoluji konstatovat, že na rozdíl od nešťastného postranního umístění orbiteru bude Orion umístěn na špici SLS a bude mít záchrannou věžičku (byť při úvodním nepilotovaném letu neaktivní).

holom
holom
7 let před

Když se provede statický zážeh SRB, tak se segmenty znovu naplní tuhým palivem nebo se musí vyrobit nové?

jirka44
jirka44
7 let před
Odpovědět  holom

jednou zapálený SRB už nelze zastavit a musí letět. Takže statický zážeh asi nebude.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před
Odpovědět  holom

Firma Orbital ATK provedla v Promontory v Utahu tři vývojové statické zážehové testy pětisegmentového boosteru a dva kvalifikační (první při záměrně vysokých okolních teplotách, druhý při nízkých). Jednotlivé segmenty se po každém testu vždy rozebraly, diagnostikovaly, naplnily palivem a sestavily. Jak píše jirka44, příští zážeh dvou motorů SRB už bude při ostrém startu rakety SLS.
Reportáž z posledního zážehu tady:
https://kosmonautix.cz/2016/06/zive-a-cesky-motor-ktery-tavi-pisek-na-sklo/

holom
holom
7 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

Díky

MIKA
MIKA
7 let před

Trochu v diskuzi zanikla otázka na recyklaci (znovupoužitelnost) SRB bloků. Také mně to zajímá, a nebylo to nikde zmíněno (tedy pokud jsem něco nepřehlédl). Bloky budou větší a těžší, takže by i padákový mechanismus musel být těžší a taky asi budou opisovat větší balisticku křivku a tudíž padat větší rychlostí. Navíc je otázka nakolik by se to při předpokládané frekvenci startů (max cca 2x ročně) vyplatilo.
Ještě bych si dovolil otázku, je známo kolik kusů SRB bylo vyrobeno, a zdali se jednotlivé bloky různých exemplářů mezi sebou „míchaly“ anebo se dodržovala jednolitost?

MIKA
MIKA
7 let před
Odpovědět  MIKA

U druhé otázky mám samozřejmě na mysli SRB pro raketoplány.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před
Odpovědět  MIKA

SRB se sestavovaly různě. Například tady je historie použití dílů SRB z posledních tří startů raketoplánů:
https://spaceflightnow.com/shuttle/sts133/fdf/133srbs.pdf
https://spaceflightnow.com/shuttle/sts134/fdf/134srbs.pdf
https://spaceflightnow.com/shuttle/sts135/fdf/135srbs.pdf

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  MIKA

Pokud si vzpomenu na všechny přednášky redaktorů na toto téma plus všechny články co sem četl, tak by se zachraňovat mohly, ale nebudou. Poletové kontroly atd. plus možnost problémů i nehod při znovupoužití, plus ekonomické důvody, zkrátka a dobře se nepočítá. https://www.nasaspaceflight.com/2012/02/sls-how-to-launch-nasas-new-monster-rocket/

Vojta
Vojta
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Hlavně jich mají spoustu na skladě a pak začnou létat s boostery na kapalné palivo, takže je zachraňování zbytečné. U těch na kapalné palivo už to bude docela škoda.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před
Odpovědět  Vojta

Přesně tak. Ještě sem zkopíruji poslední letový manifest. Do roku 2028 jsou tam vidět jednorázové pětisegmentové SRB sestavené ze zbývajících zásob, od roku 2029 SLS Block 2 s novými boostery na kapalné pohonné látky.comment imagecomment image

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  Vojta

Ja pořád zapomínám, jako správná skleróza, že ze začátku je to defakto vyčerpávání skladových zásob, viz to vykrádání motorů z raketoplánu a spotřebování již zakoupeného a vyrobeného hardwaru 🙂

Jarda
Jarda
7 let před
Odpovědět  Vojta

Ja jsem ke kapalinovym boosterum dost skepticky. Zadny motor neda ani zdaleka takovy tah jako SRB.

Dan
Dan
7 let před
Odpovědět  Vojta

Jarda>
SRB 16 MN, dvojice F-1 15,5 MN
Opravdu ani zdaleka?

Jarda
Jarda
7 let před
Odpovědět  Vojta

Dan> Motor. Motor. Motor. Furt je to jeden motor. Ne hromada motoru, ne dva motory, ale motor. Chapes rozdil? Kde se bere furt ta arogance odpovidat na neco uplne jineho nez je napsano?
A kontrolni otazka… kolik mista by zabiraly dva F-1, i kdyby nakrasne znovu zacaly existovat?
No a ekonomie takoveho reseni… hmmm….

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jarda

Ale no tak! Taková pěkná diskuse to byla a může ji zničit jediná jedovatá poznámka – tu větu o aroganci si příště, prosím nechte pro sebe! A co se rozměrového řešení týče, tak to je trochu vidět zde –comment image

Roman L.
Roman L.
7 let před
Odpovědět  Vojta

Pokud bude vybráno řešení s dvěma motory F-1, bude použita jejich verze F-1B, která má tah 8 MN, takže dva dají tah stejný jako jeden SRB, plus vyšší specifický impuls a bezpečnost – dá se vždy vypnout.

Dan
Dan
7 let před
Odpovědět  Vojta

Jarda>
Vaši poměrně uštěpačnou poznámku bych i přijal, pokud by se uvažovalo o RP1/LOX boosterech s pouze jedním motorem. Podívejte se na web, zkuste si najít nějaký obrázek, třeba do Googlu zadejte „SLS F-1“. F-1 budou na boosteru dva. V NASA asi vědí, jak je tam vměstnat. A pokud vím, šlo vám o tah.

https://kosmonautix.cz/2017/05/27/dokonceno-urychlovaci-motory-pro-premieru-sls/