sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Další start Falconu bez přistání

Zítřejší start rakety Falcon 9 s telekomunikační družicí Inmarsat 5-F4 bude pro některé fanoušky kosmonautiky výrazně méně atraktivní, než jiné starty od SpaceX. Jelikož jde o nejtěžší náklad, jaký kdy měl Falcon 9 vynést na dráhu přechodovou ke geostacionární, nemůžeme se těšit na pokus o měkké přistání prvního stupně. Falcon proto poletí bez výklopných nohou nebo roštových kormidel, což by byla jen zbytečná zátěž. I přesto jsme si ale řekli, že tento start pro všechny zájemce odvysíláme živě a s českým komentářem.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v úterý 16. května v 1:21 středoevropského letního času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 1:05 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Zároveň bychom se Vás chtěli zeptat, jak se do budoucna stavíte k česky komentovaným přenosům ze startů Falconu 9, při kterých se nebude přistávat – nejblíže to bude asi případ družice Intelsat 35e. Máme tyto starty také vysílat, nebo bychom se měli soustředit pouze na ty, které budou ozdobeny pokusem o přistání? Dejte nám, prosím, vědět svůj názor v komentářích pod článkem, děkujeme.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/C_kJUm3WsAUnQ4C.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
79 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
RiMr
RiMr
7 let před

Osobně vítám každý start (nejen) SpaceX (vyjma startů nedemokratické Číny a Severní Koreje) a vítám i každý česky komentovaný přenos.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  RiMr

Díky moc za názor.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  RiMr

Starty v režii zmiňovaných zemí také nevítám, ale jejich komentovanému vysílání se nebráním. Navíc si rád prohlédnu korejské odpalovací rampy, v budoucnu možná už nebude příležitost.

Spytihněv
Spytihněv
7 let před
Odpovědět  Rudolf Šíma

„Navíc si rád prohlédnu korejské odpalovací rampy, v
budoucnu možná už nebude příležitost.“

Tak to hodně pobavilo 🙂

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

Co je vtipného na tom, že Kim-čong-něco splní požadavky RB OSN? 🙂

Spytihněv
Spytihněv
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

Tomu říkám šokující pointa vtipu 🙂

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

🙂

JardaP
JardaP
7 let před
Odpovědět  RiMr

Roboti jim doufám nevládnou.

Anastaz
Anastaz
7 let před

Každý start stojí za přenos. Čím více tím lépe. Dík.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Anastaz

Díky, jsme rádi, že se Vám přenosy líbí.

Smůla
Smůla
7 let před

Komentované starty tady na kosmonautix jsou vždycky lahůdka (v porovnání s tím co je k dizpozici na tv a hlavních informačních serverech) ale za mne musím říct že pokud by jste se měl rozhodovat mezi přípravou článku o sondách nebo historii astronautiky a „nudným“ startem tak bych byl pro ten článek. Například články o sovětských stanicích mám rád (rusáky přitom vůbec nemiluju) a moc rád bych si něco přečetl i o Skylabu nebo Nebeském paláci- v budoucnu.

Ondřej Šamárek
Editor
7 let před
Odpovědět  Smůla

Omlouvám se za nechutné selfpromo, ale Skylab už jsme tady na blogu probírali… 😉

Jirka Hadac
Jirka Hadac
7 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

Netreba se omlouvat, clanky o skylabu byly skvele, cetl jsem je asi dvakrat nebo trikrat. Meli jedinou vadu, kdyby byly dvakrat delsi, byly by jeste lepsi. Docela me zaujalo, ze tomu co se stalo na skylabu 4 rikaji na wiki natvrdo Mutiny on Skylab. Stejne tak se tesim na kazdotydenni povidani o saljutech. Napada me, ze by se dalo klidne i zacit rozepisovat uz o prvnich expedicich na ISS, je to uz preci jen historie, nebo naopak zkusit probrat nejzajimavejsi mise space shuttlu, jak vynaseli sondy, opravy hubbla, ci vynaseni politiku. Urcite by se tam nasla rada perlicek:-)

Smůla
Smůla
7 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

Bohužel jsem kosmonautix našel až po.. Děkuji za odkaz.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Smůla

Díky za názor. I s přihlédnutím k názorům tady v komentářích asi budeme komentovat i starty F9 bez přistání. Přecijen – zájemců je dost.

M_M
M_M
7 let před

Úplně nehraje roli to, jestli se přistávat bude nebo ne, ale spíše čas. Jasně, na FH bych si vzal i půlden dovolené, kdyby startoval v noci našeho času, abych nemusel hned ráno do práce. Ale u „běžných“ startů prostě musím mazat spát. Ačkoli na SES-10 jsem si taky dal budík…ale zase, to rozhodně nebylo nic co by se i s přimhouřením obou očí dalo nazvat běžným startem.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  M_M

Díky za názor a FH se už nemůžu dočkat. 🙂

Branislav Pecho
Branislav Pecho
7 let před

Ktorý štart kozmickej rakety je bežný? 😉 Ale bodaj by tu už tá doba bola, aby aj pre fanúšikov kozmonautiky bol štart rakety „nuda“.
Prosím, pokračujte v nastolenom trende, v mainstreame nič takéhoto nie je. Obdivujem Vás a Vaše nadšenie, najmä v takej nekresťanskej dobe. A za to Vám treba veľmi poďakovať.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Branislav Pecho

My děkujeme za zájem Vás, diváků. Velmi nás těší, že naše přenosy sledujete. Děkujeme za názor, asi budeme pokračovat i v přenosech ze startů F9 bez přistání.

Filip
Filip
7 let před

Určitě vítáme každý přenos a to i bez přistání. Komentáře nákladů jsou také velmi zajímavé. Díky.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Filip

Díky za názor, těší nás, že se Vám naše přenosy líbí.

Jarda M.
Jarda M.
7 let před

Komentované starty tady jsou opravdu skvělé a většinu vidím naživo. Vy jste ale velký nadšenec a asi sám zhodnotíte, kdy komentovat a kdy radši něco psát. U Falconu je to ale tak, že buď vynáší „běžný“ náklad a přistává, nebo vynáší mimořádně těžký bez přistání. A to určitě také stojí za shlédnutí. Držím palce, ať nám vydržíte v tomhle tempu a my máme pořád co číst / sledovat.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jarda M.

Díky za názor, budeme se snažit vytrvat. 😉

Jirka Hadac
Jirka Hadac
7 let před

Za sebe odpovidam urcite ano. I ty bez pristani. Muzu rict, ze sem trebas o vikendu shledl snad uplne vsechny videa ze zaznamu, raketovy vikend sem mel. Jen bych mel napad, trosku kazde video jeste ozvlastnit. Jakym zpusobem? Trebas se jeste kapku vratit k predchozimu startu, jak je daleko druzice s navedenim na prislusnou drahu, nebo zkusit jeste vysvetlit, jak bude probihat ta uprava drahy z GTO na GEO, protoze ty zazehy jsou pomale, ted sem cetl, ci slysel, ze to probiha jeste klidne i nekolik mesicu. Ty rozkreslene mozne drahy u NROL-76 byly super. Jinak odpovidani na dotazy v chatu zive povazuju za skvele. Dodatecne i v zaznamu sem to hodne ocenoval. Trebas me jeste neco napadne:-)

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

Díky za názor i za tipy. Co se těch zpráv o tom, jak minulý náklad zvyšuje dráhu, tak to se asi nepovede, protože takovéhle zprávy v drtivé většině případů nebývají k dispozici. V mnoha případech není ani zveřejněno, že se satelit dostal na geostacionární dráhu. Ale pokusíme se něco vymyslet a moc děkujeme za Váš zájem o naše přenosy.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ještě mě napadla jedna drobnůstka, asi to není na dlouhou odpověd, nebo na zkvalitnění přenosu, ale i tak. To se na těch společnostech, co provozují rakety, finančně nehojí námořní a letečtí dopravci za ten bezletový a bezplavební koridor?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Ne, patří to k bezpečnosti. Oficiálně jim to nařizuje obsluha kosmodromu, která nerozlišuje, komu odbavuje raketu. Svým způsobem můžeme říct, že je to na úrovni státního rozhodnutí – podobně jako když třeba policie zavře nějakou silnici, aby mohl projet nadměrný náklad.

tyčka
tyčka
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Za projetí nadměrného nákladu po silnici se pokud vím platí – takže to není zadarmo.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  tyčka

Jasně, ale není to tak, že by nějaká firma, chtěla po té silnici také jet, žádala nějaké proplacení po firmě, která provozovala nadměrný náklad, kvůli kterému se musela silnice uzavřít. Alespoň tak jsem pochopil původní otázku věnovanou omezením dopravy kolem kosmodromů.

Jansa Jaroslav
Jansa Jaroslav
7 let před

Těším se na každý přenos s českým komentářem, dříve jsem vše sledoval v časopise LK s komentáři A.Vítka čest jeho památce. Rád bych se dožil opětovné eufórii startu na Měsíc nebo dokonce letu na Mars. Dokud se nebude startovat každý den tak nás to bude bavit.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  Jansa Jaroslav

Pan Vítek o tom mluvil i hodně hezky v pořadech Českého rozhlasu – Vstupte a podobně, a opět můžu říct, že se to příjemně poslouchá i ze záznamu.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jansa Jaroslav

Děkujeme za Váš názor. Věřme, že se jednou dočkáme i takových momentů. 🙂

Jansa Jaroslav
Jansa Jaroslav
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky Dušane i za dnešní komentář úspěšného startu bez odkladu. S Panem Vítkem jsem měl čest hovořit na setkání přátel kosmonautiky v hotelu Technik v Lázních Bohdanči a naposled na Americké ambasádě kde bylo rozloučení s raketoplány ale byla zde v 80 roce výstava měsíčních skafandrů amerických kosmonautů a právě také kokpit raketoplánu.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jansa Jaroslav

Těší mne, že se Vám přenos líbil. Setkání s panem Vítkem Vám tak trochu závidím, já se s ním nepotkal nikdy, ale beru jej jako nedostižný vzor.

Roman Bórik
7 let před

Ja sa určite teším na každý štart. A aj keď ide o Falcon 9 bez pristávania prvého stupňa, tak je vždy zaujímavé dozvedieť sa informácie o vynášanom náklade a i ďalšie detaily. Tentoraz je síce štart v dosť blbom čase, ale snáď ma budík zobudí… 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Roman Bórik

Díky moc za názor.

Dave S.
Dave S.
7 let před

Já jsem pro každý přenos. A jak rád bych viděl online přenos, jak první stupeň vstupuje do atmosféry a celej se žhaví a pak rozpadne. Toto sledovat, by bylo super a věřím, že SPX to dokáže zařídit. P.S. bavím se samozřejmě pouze o tomto scénáři pouze, pokud se neuvažuje o LANDING :-)))

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Dave S.

Díky za názor, třeba se toho někdy dočkáme, ale moc tomu nevěřím. 🙂
K takovému rozpadu dojde daleko od pevniny a posílat tam loď s kamerou jen kvůli tomu …

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Na druhej strane SpaceX pri záchrane krytov posiela lode/loď (neviem) dosť ďaleko na také zábery 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Samo

Řekl bych, že to bude dost daleko od sebe, navíc je potřeba si uvědomit, že kamery na takové záběry nejsou zrovna malé (ani levné).

KarelK
KarelK
7 let před

Pokud se nebude přistávat, asi bude hodně záležet na nákladu jaký ponese. Pokud bude hodně zvláštní či cenný, asi by to smysl mělo.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  KarelK

Jasně, jde o situace jako je třeba dnes, nebo za pár týdnů s Intelsatem 35e, kdy se nepřistává a vynáší se běžná telekomunikační družice.

marek
marek
7 let před

Já jsem rozhodně pro vysílání všeho, co se týká spacex 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  marek

Díky za názor, zkusíme to.

John
John
7 let před

Každý česky komentovaný přenos je super.
Jen více takových.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  John

Díky moc za názor.

Kamil
Kamil
7 let před

Asi koukat nebudu ale i tenhle start je krůček k pilotovanému letu. Tak hodně štěstí

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Kamil

Díky za info a máte pravdu – každý úspěšný start je krok vpřed.

Vlada
Vlada
7 let před

Nechci radit, ale ridil bych se sledovanosti. Pokud nebude dostatek divaku, tak pak nema cenu vysilat. Ja bych se si sice rad podival na kazdy prenos, ale pokud to bude v 1 v noci, tak to asi ozelim. Vyjimka bude samozrejme FH. Kdyz to shrnu, tak prenosy jsou moc zajimave, protoze se clovek dozvi moc zajimavych veci. Navic opravdu bezprostredni reakce Dusana Majera jsou take zabavne a cely prenos okoreni.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Vlada

Díky za názor. Já sám nečekám, že bychom zrovna při tomhle startu měli nějakou velkou sledovanost – je to špatný čas + nebude přistání. Ale na druhou stranu třeba takové starty Progressů taky moc lidí nesleduje a přesto si myslíme, že bychom je měli vysílat. Je složité to vyladit, ale díky za Váš komentář.

Smurfiik
Smurfiik
7 let před

Naprosto souhlasím s uživatelem Vlada.
A jinak moc děkuji za užasnou práci, kterou na Kosmonautix odvádíte.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Smurfiik

Díky moc za pochvalu i za názor!

Jiří Brunner
Jiří Brunner
7 let před

Čím více všeho nového, tím lépe. Ale ne abychom vás strhali.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jiří Brunner

Díky za názor. Šlo nám spíše o to, zda jsou takovéto starty pro diváky atraktivní.

Jaro Pudelka
Jaro Pudelka
7 let před

Som jednoznačne za vysielanie aj menej „atraktívnych“ štartov. Profesionalita a zanietenie s akou to robíte je neskutočná a slovo ďakujeme je to najmenej, čo môžme pre vás urobiť. Všetka česť vašej práci.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jaro Pudelka

Díky moc za Váš názor i za pochvalu. Opravdu si toho velmi ceníme. Budeme se snažit i nadále.

David Literak
David Literak
7 let před

Dušane držím pěsti, ať Vám vydrží energie, děláte to skvěle. Na druhou stranu provozuji také podobnou „dobročinnost“, ikdyž v časově mnohem menším měřítku, ale vím jak je to náročné a to je kosmonautix zcela jiný level.

Falcony mají lítat běžně, takže dříve nebo později budete stejně komentovat pouze kvalitní mise. Já osobně bych šetřil síly na zajímavé lety a tyhle noční „lift-off-jééj-max-pressure-ok-hm-done“ maximálně komentoval a druhý den shrnul. Každý kdo se chce koukat si stream umí najít nebo na to vytvořte rubriku, kde bude titulek, krátký text co letí a vložený stream nebo odkaz.

Přidávám se s díky nakonec a budu za Falcona slintat spokojeně do polštáře 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  David Literak

Díky za názor! V komentářích ale dost lidí psalo, že stojí i o tyhle méně atraktivní starty. Máme rozhodně nad čím přemýšlet a po čase můžeme podobnou minianketu zopakovat a uvidíme, jak se změní časem názory lidí.

rado
rado
7 let před

Ja by som bol za, keby sa aj skoro každý štart vysielal komentovane. Predsa len sme tu asi všetci velkí fanúšikovia kozmonautiky a každý štart je niečím zaujímavý. Samozrejme rozumiem ak by sa niečo menej zaujímavé hlboko v noci nevysielalo. Mne osobne by nevadil ani štart každý druhý deň 😀
Týmto chcem aj poďakovať Vám, ktorí toto pre nás robíte. Aj keď sem veľa ľudí pravidelne neprispieva, určite je tu vysoká sledovanosť a o štartoch ani nehovorím. Mňa osobne štart rakety nikdy neomrzí..

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  rado

Díky moc i za Váš názor a pochvalu.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před

Za každý vysílaný start Falconů, Delt a ruských Protonů budu vděčný. Jen domlouvejte u Muska lepší časy. 🙂 Každopádně Vy máte přehled o zájmu, tak to nějak řiďte, ať nám vydržíte. Díky!

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Rudolf Šíma

Díky za názor, budeme se snažit. 😉

Karel
Karel
7 let před

V případě SpaceX neexistuje slovní spojení „nudný start“.

Petr
Petr
7 let před

Sleduji Vas ze zahranici a dnes jsem si vzpomnel na cesky komentovana deni, videl jsem totiz hokejovy zapas mistrovstvi sveta, kde v dobe prestavky nebyly zadne zajimavosti, rozhovory,… jen obraz na prazdne kluziste no a uvedomil jsem si, jak jsem zmlsany tim servisem, ktery pro nas CT kazdorocne pripravuje, Ti kluci jedou na plny vykon behem zapasu a pak dalsi preberou stafetu behem prestavky.

Neco podobneho je zde, Vy jedete na 1000%, bez honorare a jeste se zajimate o co je zajem, jinymi slovy nas rozmazlujete.
Takze abych konecne odpovedel, je to dilema… rozhodne se rad nadale necham rozmazlovat, ponevadz Ty Vase prenosy jsou proste vynikajici. Zaroven mam ale obavy, abyste meli cas na ty uzasne serialy jako je aktualni Saljut, coz je neco jako nekolikasobne prelesteny diamant. Asi bych radeji ozelel cesky komentovany prenos…

Dekuji a preji hodne uspechu

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Petr

Děkujeme moc za krásná slova. Děláme to všechno pro spokojené čtenáře / diváky. Když pak vidíme ohlasy, tak je to pro nás ta nejlepší odměna. Budeme se snažit Vás i ostatní zájemce rozmazlovat i nadále. Zajímavé seriály budou pokračovat, protože když je nás v redakci více, můžeme si rozdělit práci. Ondřej Šamárek, který je specialistou na perfektní historické články se tak nemusí starat o komentované přenosy a může tvořit svá mistrovská díla. Ondra tak nám s přenosy pomáhá třeba tak, že je v chatu a odpovídá na dotazy z publika, ale nemusí se starat o přenos samotný, nebo o aktualizace článku. Je to velká výhoda mít redakci širokou – díky tomu se jednotlivé projekty navzájem neovlivňují.

ventyl
ventyl
7 let před

Co aerodynamicky kryt? Zachranoval sa? Alebo neostalo nosnosti nazvys ani na padakovy postroj?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  ventyl

Zatím nevíme, nechme se překvapit, určitě Vás o tom budeme informovat.

KarelTv
KarelTv
7 let před

Musím rovněž pochválit, Vaše informace jsou jako vždy perfektní a ze zpravodajství v češtině ty nejlepší !
I když bych asi nevyžadoval živé vysílání úplně pokaždé, přeci jen je třeba šetřit síly i na jiné věci a u méně důležitých startů si obvykle stejně dost lidí přečte jen shrnutí průběhu startu.
Ovšem každopádně za mne palec nahoru !!!

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  KarelTv

Díky moc za pochvalu, vážíme si toho.

Racek
Racek
7 let před

Standardní let standardní rakety střední nosnosti, bez vzrušení. Na tom nic dnes zvláštního není, vážení. Naopak, je to moc dobře, tak to má být. On i Elon si musí na své sny tak trochu vydělat, víme?

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  Racek

Minimálně tak trochu tušíme. 🙂

bresok
bresok
7 let před

Standardní let standardní rakety střední nosnosti, bez vzrušení. Na tom nic dnes zvláštního není, ….
Tak nějak bez pozornosti je SES-15 nahoře.
Bližší info např. viz,
http://www.russianspaceweb.com/ses-15.html

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  bresok

Událost pochopitelně zrekapitulujeme v kosmotýdeníku. Dnes jsme dali přednost informování o česko-slovenském letu. 😉

Roman L.
Roman L.
7 let před
Odpovědět  bresok

Falcon 9 dokáže v režimu bez znovupoužitelnosti vynést na GTO přes 8 tun, to je více než třeba Proton, takže by se měl řadit mezi „těžké“ rakety.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Roman L.

Zrovna tohle je oblast, která má své hranice definovány poměrně volně. Když už se rakety řadí podle nosnosti, preferoval bych podle nosnosti na LEO. Falcon s nosností kolem 13 tun bych řadil mezi středně silné rakety. Hranici přechodu mezi středními a těžkými raketami bych viděl někde mezi 15 a 20 tunami na LEO, přičemž těžké rakety přechází v supertěžké někdo kolem 50 tun na LEO.

Michal
Michal
7 let před

Velmi rád sleduji všechna videa a oceňuji vaši práci. Je úžasné, že se člověk může koukat na živý přenos komentovaný ČESKY! A navíc vždy doplněný o spoustu zajímavých informací. Oceňuji i perfektně zpracované články v ČEŠTINĚ! Držím palce, jen tak dál.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Michal

Moc děkujeme za pochvalu, velmi nás těší Váš zájem.

Vladimír Podivínský
Vladimír Podivínský
7 let před

komentovat, komentovat, komentovat!
Zatím jsem nevynechal ani jeden start Falconu živě a česky.
Moc děkuji.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před

Díky za názor. 😉

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2017/05/15/zive-a-cesky-dalsi-start-falconu-bez-pristani/