ŽIVĚ A ČESKY: Vega vypustí další Sentinel

Rodina evropských družic Sentinel, které sledují Zemi by se již brzy měla dočkat posily. Na jihoamerickém kosmodromu v Kourou stojí na startovní rampě raketa Vega, která pod svým aerodynamickým krytem ukrývá téměř tunu vážící družici Sentinel 2B. Ta se usadí na polární oběžné dráze kolem naší planety a bude obíhat přesně na druhé straně oběžné dráhy své sesterské družice Seninel 2A. Díky tomu, že jsou obě družice prakticky identické, bude možné sbírat data rychleji. Satelity totiž častěji přeletí nad každým sledovaným místem.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v úterý 7. března ve 2:49 středoevropského času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 2:35 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/sentinel-2/15292661-1-eng-GB/Sentinel-2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

18 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Vega vypustí další Sentinel”

  1. Vlastimil Pospíchal napsal:

    Ve videu byla zmíněna „polární dráha“. Dle parametrů to však vypadá na heliocentrickou dráhu, která je pro tyto účely určitě vhodnější.

  2. Marek Prochazka napsal:

    Muzu potvrdit uspesne otevreni solarnich panelu, sli jsme pres eclipse a rotace solarniho panelu je v poradku a jsme power positive. Diky za prenos.

  3. Tano napsal:

    Něco mi říká, že na tomto přímém přenosu nepadne rekord v počtu návštěv 🙂
    Sám jsem zvědav, jestli to vydržím.

  4. Michael Voplatka napsal:

    Pánové, klobouk dolů! Myslel jsem, že start Vegy bude nekomentovaný přenos, ale vaše nasazení mě dostalo.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      K Sentinelu 2B máme s Martinem osobní vztah – vloni jsme ho na vlastní oči viděli při dni otevřených dveří v ESTECu. Je to srdcovka. 🙂

      • Marek Prochazka napsal:

        Nevim, jestli si me panove pamatujete, ale pripominam, ze jsem zodpovedny za Sentinel-2 flight software, cili tu mame silne ceske zastoupeni 😉

        Marek Prochazka, ESA

      • Marek Prochazka napsal:

        Plus tady za konzoli v ESOCu je se mnou take Petr Kuchynka, ktery je v tymu Sentinel-2B Flight Dynamics.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jejdamane, pánové, já jsem hlava děravá. Já jsme Vás chtěl v přenosu pozdravit a popřát Vám štěstí. Dokonce jsem si to napsal do bodů, podle kterých komentuju a nakonec jsem to přehlédl. Moc se omlouvám, snad někdy příště. Držíme Vám palce, ať se dílo podaří!

  5. Štěpán napsal:

    Nebudou nějaké Sentinely C a D? Aby to bylo jednou za 3 dny…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Nic takového se neplánuje. Budou to jen dvojice, jejichž frekvence je dostatečná.

      • Štěpán napsal:

        Děkuju za odpověď a moc se mi líbí a cením si vaší práce a odhodlání i takto pozdě v noci komentovat přenos 🙂 jste fakt super kluci, a vaše pomoc i mimo kosmonautix mě naplňuje nadšením, tak díky moc

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Děláme to rádi, protože vidíme, že je tu mnoho lidí, kterým to udělá radost.

      • Marek Prochazka napsal:

        Kontrakt na Sentinel-2 C, D je v plnem proudu. C a D nahradi A a B tak, aby byla zajistena kontinuita pozorovani do 2030 (ci dele – kazdy satelit je navrhnut na 7 let cinnosti minimalne, ale maximlane az 12 let)

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jasně, ale myslím, že uživatel to myslel tak, že by místo dvou družic najednou obíhaly čtyři, aby se ještě více zvýšila frekvence snímkování.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.