sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vrátí se Peggy Whitson později?

Momentálně na ISS funguje 50. dlouhodobá expedice, jejíž součástí je i Američanka Peggy Whitson, která sem dorazila společně s Thomasem Pesquetem a Olegem Novickým v lodi Sojuz MS-03. Měla se tak se svými kolegy vracet v květnu, ale jak nyní na našem fóru informoval Tomáš Přibyl, zvažuje se, že by se Peggy Whitson vrátila na Zemi až v Sojuzu MS-04, který by měl přistát v září nebo říjnu. Důvod je prostý – Sojuz MS-04 ponese jen dvoučlennou posádku (Fjodor Jurčichin a Jack Fischer). Minimálně na cestě zpátky by tak mohla být využitá i třetí sedačka.

O tom, zda tento návrh projde, by se mělo rozhodovat v nejbližších dnech, protože jasno má být do začátku února. Pokud by došlo ke schválení, znamenalo by to, že Peggy Whitson stráví na ISS nonstop deset až jedenáct měsíců (podle toho, zda k návratu dojde v září, nebo v říjnu). NASA by tak získala další cenné informace o dlouhodobém působení mikrogravitace na člověka. A navíc – Peggy byla jednou z kandidátek na roční misi. Tu nakonec absolvoval Scott Kelly a jeho náhradníkem byl Jeffrey Williams, ale Peggy by se nakonec mohla prodloužené mise přeci jen dočkat.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://cdn-image.travelandleisure.com/…ASTROSPACE0117.jpg?itok=pDrzs8QK

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Štěpán
Štěpán
7 let před

Možná hloupá otázka-bude tam pro ni místo (co k práci)? Když tam neletí Rus kvůli málo místa v ruské sekci, nebude jeden Američan přebývat?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Štěpán

Zatímco Rusové nemají pro své kosmonauty dostatek práce, v americkém segmentu je tomu naopak. Sice se s tím předem nepočítalo, ale nějak by to určitě zařídit šlo.

MartinH
MartinH
7 let před
Odpovědět  Štěpán

V ruské sekci je místo pro 2 kosmonauty a co se týče laboratorního prostoru tak také odpovídá dvěma kosmonautům a v Americké sekci (+ESA+JAXA) je místo pro 4 astronauty (včetně laboratoří). Praxe je taková, že jeden Rus bydlí u Američanů (je to hlavně politická otázka, kdy rusové chtějí mít stejně lidí ve vesmíru jako Američané). ISS je plánovaná pro celkem 7 lidí (včetně modulu Nauka), proto i Dragon V2, CTS-100 a nová ruská loď jsou projektované pro 7 lidí (i když to vypadá že budou létat jen ve 4 a rusové stále po 3 v Sojuzech). Z toho plyne že pro dalšího Amerického astronauta bude práce dost.

Kamil
Kamil
7 let před

To je skvělý nápad. A možná by to tak mohli udělat i o ty dva Sojuzy dál. Kdo by byl další kandidát na dlouhou misi?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Kamil

Spíše ne, v dalších Sojuzech poletí neostřílení astronauti – buďto budou mít premiéru, nebo půjde o jejich druhý let. Ale nikdy neříkej nikdy.

Kamil
Kamil
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Z příspěvku pana Přibyla jsem pochopil, že by do toho druhého dvoučlenné ho letu, přeci jen přibyl astronaut NASA, je to tak?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Kamil

To je zatím otevřené. Vyloučit se to nedá a NASA asi bude chtít této možnosti využít.

Vojta
Vojta
7 let před

Tím se hroutí moje hypotéza, že výměna Sojuzů byla kvůli úpravě třetí sedačky. I když… možná ji už upravili dávno a na požadavek NASA to teď musí předělávat zpátky 🙂
Svým způsobem je to rozumné využití prostředků. NASA + ESA + JAXA budou mít čtyři astronauty na stanici za cenu tří (ne tak úplně, ale nemusí aspoň platit za dopravu).
Rozhodně se nebojím toho, že by se pro Peggy Whitson nenašla práce. Něco pro ji určitě vymyslí a jelikož je velmi zkušená astronautka, bude to nejen dobře zvládat, ale určitě bude mít i vlastní nápady. V každém případě to musí sama schválit a pochybuji, že by to udělala, kdyby si myslela, že tam bude do počtu.
Trochu podezírám Američany, že se jim nelíbí, když rekord v nepřetržitém pobytu v kosmu momentálně drží v ženské kategorii neplánovaně Samantha Cristoforetti a chtějí s tím něco udělat.

slappy
7 let před

Týjo, to se divím, že se něco takového vůbec zvažuje! Čekal bych, že tyhle věci se musí plánovat hodně dopředu. Inu ukazuje to, že se pilotované lety stávají více a více rutinou (v dobrém slova smyslu), když se zničehonic může uvažovat o takových ‚škatulatech‘

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  slappy

Ono je možné, že se o tom uvažuje delší dobu, ale teprve až nyní se to dostalo na veřejnost. 🙂

slappy
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Mohla Peggy s touto možností počítat už před startem? Že budou létat Sojuzy s volným místem se vědělo od kdy?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  slappy

Oficiálně to bylo potvrzeno na podzim, ale hovořilo se o tom už v létě – viz náš článek ze srpna.

slappy
7 let před
Odpovědět  slappy

Díky : )

https://kosmonautix.cz/2017/01/24/vrati-se-peggy-whitson-pozdeji/