sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Astronauti mění baterie na ISS

Ostatně astronauti, kteří se dnes vydají do otevřeného prostoru nejsou žádná ořezávátka – Robert Kimbrough už má na svém kontě dvě vycházky a jeho kolegyně Peggy Whitson už vystoupila do otevřeného prostoru celkem šestkrát. Astronauti během několika hodin navážou na práci, kterou v minulých dnech vykonávalo staniční robotické rameno a nainstalují první várku nových baterií. Druhé kolo přijde na řadu 11. ledna. Pokud by se ale nemohli spolehnout na pomoc robotické paže, nemuseli by ven dvakrát, ale celkem šestkrát! V dnešním článku se můžete podívat nejen na přímý přenos celého výstupu, který by měl začít kolem jedné hodiny odpoledne našeho času, ale i na vizualizaci plánovaného průběhu.

Zdroje informací:
http://blogs.nasa.gov/
http://spaceflight101.com/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://blogs.nasa.gov/spacestation/wp-content/uploads/sites/240/2017/01/blog_iss050e020068.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Michal Lenc
Michal Lenc
7 let před

Psali jste, že budou ty baterie svážet dolů lodí a shoří v atmosféře. Co by se stalo, kdyby je (za předpokladu že po cestě netrefí žádný solární panel) prostě shodili na zem. Nevím jak přesně se dá házet takovýmto objektem ve vesmíru, ale teoreticky by mělo stačit namířit někam dolů a pořádně odstrčit. Nebo je možné, že by po pár obězích ISS tu baterii dohnala objevilo se riziko srážky?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Michal Lenc

Šlo by to, ale má to pár háčků. Obecně je snaha nezvyšovat počty kosmického smetí na oběžné dráze. Nepotřebné věci se odhazují pouze tehdy, pokud jsou moc velké na to, aby se dostaly dovnitř stanice, nebo pokud není k dispozici loď jako je nyní HTV. Důležité je i to, že zánik takových baterií by byl neřízený – mohly by do atmosféry vstoupit prakticky kdekoliv. Naopak loď svými motory přesně určí, kde má shořet v atmosféře – nad neobydlenými oblastmi Tichého oceánu. Riziko, že by nějaká část baterie přežila průchod atmosférou je sice velmi malá, ale přesto existuje.

Dan
Dan
7 let před
Odpovědět  Michal Lenc

Pořádně odstrčit znamená udělit impuls 100 m/s proti směru pohybu, ne dolů 🙂 Na ISS (narozdíl od Kosmiku 1) ovšem není instalováno žádné decelerační odpadkové dělo (ale možná by nebylo od věci, ISS by tímto mohla zvyšovat své apsidy a zároveň se zbavovat odpadu flexibilněji).
Asi je mnohem lépe realizovatelné ty staré vysloužilé bateie naložit do HTV, ona jim ten impuls už udělí sama.

Vojta
Vojta
7 let před
Odpovědět  Dan

Odpadkové dělo by se hodilo, ale muselo by buď používat nějaká pouzdra, která by se musela dovážet a když už pouzdro ve formě kosmické lodě už na ISS je, není úplně šikovné. Nebo (což by bylo elegantnější) nerecyklovatelný odpad zplynovat, ohřát na co nejvyšší teplotu a vypustit tryskou. Třeba někdy podobná technologie bude k dispozici.

Peter P
Peter P
7 let před

Pokial chapem spravne, nove baterie su 2x ucinejsie, cize ich bude iba polovicny pocet. Cast sa necha zhoriet v atmosfere, ale nejake ostanu na stanici ako back-up?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Peter P

Přesně tak! Odstraní se 12 starých baterií, které nahradí 6 nových. Devět starých baterií se naloží do HTV, se kterou shoří v atmosféře a tři zůstanou na ISS jako záloha.

Peter P
Peter P
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Este k bateriam. Ostanu pripevnene na vonkajsiej konstrukcii, alebo sa presunu do vnutra stanice.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Peter P

Budou vně stanice. Jsou poměrně velké.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Peter P

Dokonce nebudou umístěny přímo na stanici, ale na příhradové konstrukci se solárními panely. Je to i kvůli bezpečnosti, aby například při zásahu meteoritem nebyla stanice ohrožena.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Peter P

Fígl je hlavně v tom, že moderní Li-ION baterie mají zhruba trojnásobné napětí na každém článku proti stávajícím NiMH. Proto by jich stačila třetina. Při polovičním počtu článků tedy dojde i k mírnému navýšení jejich kapacity.

Ostatně rozdíl zná každý, kdo měl notebook se starým a nyní s novým typem baterií.

Reflectiv
Reflectiv
7 let před
Odpovědět  Peter P

Mozna presneji, Li-ion baterie maji oproti soucasnym NiH2 mnohem vetsi hustotu energie. A zbyle 3 (celkem 12) stare baterie zustanou na ISS (zrejme do konce jeji zivotnosti) zkratka proto, ze neni jak se jich zbavit. Kdyby v HTV bylo misto pro 12, putovaly by do atmosfery vsechny.

Majkl
Majkl
7 let před

Zdravím mám otázku ohledně staniční robotické paže. Ona dosáhne na každé místo ISS a nebo má nějakou možnost pohybu po stanici? (Tím mylsím úchytné body. Přichytí se jedním koncem a druhým se pustí čímž by se vlastně celá posunula). Už dlouho mě to zajímá, jen jsem nevěděl kde se zeptat.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Majkl

Ano, má několik míst, na která se může upnout, přičemž oba konce ramene jsou identické – díky tomu se může zachytit na jednom konci a na druhém uvolnit ze starého umístění.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Takže ta robotická paže může po stanici „chodit jako píďalka“.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před

Přesně tak.

Adam Buchta
Adam Buchta
7 let před
Odpovědět  Majkl

A navíc se může použít ten vozík, jestli se nepletu.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Adam Buchta

Přesně tak.

https://kosmonautix.cz/2017/01/06/zive-astronauti-meni-baterie-na-iss/