křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (OneWeb F20)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Ramses

Představitelé ESA a OHB Italia smlouvu v hodnotě 63 milionů eur pro přípravné práce na misi Ramses, Rapid Apophis Mission for Space Safety, která se vydá k asteroidu Apophis před jeho těsným průletem kolem Země v dubnu 2029.

Memorandum kosmodromů

Osm kosmodromů z šesti zemí podepsalo memorandum o porozumění 13. října během akce konané na Mezinárodním astronautickém kongresu (IAC). Smlouva nastiňuje plány pro spolupráci kosmodromů při řešení problémů s rozvojem a provozem jejich zařízení.

Kepler Communications

Evropská kosmická agentura udělila skupině vedené Kepler Communications, menší kanadský družicový operátor, kontrakt v hodnotě 36 milionů eur na vývoj optické přenosové sítě na nízké oběžné dráze Země (LEO).

Další mise Crew Dragonu

NASA uvedla, že použije Crew Dragon pro misi Crew-10 k ISS, která je plánována na únor 2025, tak pro misi Crew-11 naplánovanou na červenec. Důvodem je vyhodnocení zda bude nutné provést další zkušební let kosmické lodi Starliner.

Axiom Extravehicular Mobility Unit

Na Mezinárodním astronautickém kongresu dne 16. října společnosti Axiom Space a Prada odhalily podrobnosti o obleku Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), který Axiom vyvíjí pro lunární mise v rámci programu Artemis.

Gaofen-12

Raketa Dlouhý pochod 4c vynesla z kosmodromu Jiuquan družici Gaofen-12. Družice je součástí civilního čínského systému pro pozorování Země s vysokým rozlišením.

Airbus defense and space division

Divize obrany a vesmíru společnosti Airbus oznámila plány na snížení až o 2 500 pozic do poloviny roku 2026. Tento krok následuje po téměř dvou letech těžkých ztrát, což Airbus přimělo přizpůsobit se vyvíjejícím se tržním podmínkám.

Qianfan

Čína v úterý úspěšně vypustila druhou skupinu 18 družic Qianfan pro plánovanou megakonstelaci Thousand Sails, která má mít 14 000 družic. Družice vynesla raketa Dlouhý pochod 6A odstartovala z Taiyuan Satellite Launch Center.

Venturi Astrolab

Venturi Astrolab, společnost vyvíjející velká lunární vozítka, oznámila plány na vybudování FLEX Lunar Innovation Platform, neboli FLIP, roveru, který bude uveden na trh již na konci roku 2025.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Stručná rekapitulace evropské kosmonautiky

Prvního a druhého prosince se ve švýcarském Luzernu sejdou ministři 22 evropských států a Kanady. Budou zde jednat o prioritách ve financování evropského kosmického programu. V předstihu před touto důležitou akcí, která rozhodne o tom, kam bude ESA v dalších letech směřovat vzniklo hned několik videí, z nichž každé je zaměřeno na jeden konkrétní obor. Videa jsou opravdu povedená a slouží jako nádherný průřez toho, co všechno ESA dělá a že má být na co pyšná. Nezbývá než doufat, že ministři na začátku prosince rozhodnou zodpovědně a umožní této agentuře i nadále realizovat zajímavé mise.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
http://www.spacepatches.com/…space-agency-national-flags-patch-20-flags-369-p.jpg

Rubrika:

Štítky:

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Štěpán
Štěpán
7 let před

Příště bych tam napsal, kdo tam bude za ČR 😉
Mohli byste to tam doplnit nebo to napsat alespoň sem? 🙂
Doufám že to nezní urážlivě, jen mě to tak napadlo. Videa jsou fakt super

Víťa
Víťa
7 let před

Na starosti to má ministerstvo dopravy, tak tam snad pojede ministr. Před 2 roky, tam musel jet náměstek, protože se měnil ministr.
Seznam účastníků z roku 2014.
http://m.esa.int/spaceinimages/Images/2014/12/European_ministers_and_representatives_at_the_ESA_Council_at_Ministerial_Level_Luxembourg_on_2_December_2014

Karel
Karel
7 let před
Odpověď  Víťa

A teď by to ještě chtělo zjistit, jaký má tento ministr vztah ke kosmonautice a výzkumu vesmíru vůbec. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpověď  Karel

Ptal jsem se přímo Michala Václavík z České kosmické kanceláře. Podle jeho informací by měl na místo vyrazit tým lidí, ale na 95% mezi nimi ministr nebude.

Ondras
Ondras
7 let před

Ano,na misto vyrazi tym delegatu CR do klicovych vyboru a programovych rad ESA. Vice se bude dat rict po zitrejsim jednani vlady.

Štěpán
Štěpán
7 let před
Odpověď  Ondras

Děliji vám všem za doplňující info 🙂

Ondras
Ondras
7 let před
Odpověď  Štěpán

Vlada schvalila navyseni prispevku CR do ESA o dalsich 245 mil. Kc rocne. Tedy velmi dobra zprava!

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpověď  Ondras

Skvělá zpráva! Díky!

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.