sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

ŽIVĚ A ČESKY: Progress a dvě tuny nákladu pro ISS

Jízdní řád na ISS je v těchto dnech pořádně nabitý. Minulý týden sem zamířil první exemplář pilotované lodi Sojuz, dnes má k největší stanici mimo zemský povrch v historii lidstva letět ruská zásobovací loď Progress a na pondělí se chystá start soukromé rakety Falcon 9 s lodí Dragon. V dnešním článku zaměříme naši pozornost do kazašské stepi, na kosmodrom Bajkonur.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy v sobotu 16. července ve 23:41 středoevropského letního času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 23:25 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Dnes jsme pro Vás připravili i jednu novinku – v pravém menu najdete chat, který probíhá u online přenosu na YouTube. Můžete tak živě sledovat, o čem je zrovna řeč.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
http://spaceflight101.com/
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/…/uploads/sites/80/2016/03/photo_03-24-04.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vojta
Vojta
8 let před

Dlouho se nic neděje a pak nastane období, kdy je ISS jak na střelnici. Všiml jsem si, že to není poprvé. Má to sdružování startů nějaký důvod nebo jde o náhodu?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Vojta

Jedním z důvodů je třeba úroveň osvětlení ISS, takzvaný beta úhel. V době, kdy stanice letí povětšinou po osvětlené části Zeměkoule, je silně zatěžován její chladící systém a není možné přizpůsobit orientaci v prostoru přilétávající lodi. Proto v období s vysokým beta úhlem ke stanici žádné lodě nelétají.

skeble
skeble
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Jenže pokud je problém úroveň osvětlení – tedy přehřívání – tak to bude trvalý problém pro následovníka IIS mimo oběžnou dráhu Země.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  skeble

Je potřeba si uvědomit, že nová stanice bude používat modernější technologie a navíc bude od začátku plánování jasné, že se tenhle problém musí vyřešit. Naopak ISS v době vzniku neměla takové technologie a navíc se nad tímhle problémem, který nastává jednou za čas mohlo jen mávnout rukou. Jeho řešení by sice mohlo být technicky možné, ale bylo by to jako jít s kanónem na vrabce.

Štěpán
Štěpán
8 let před

Moc chválím novinku, že v pravém menu najdete chat, který probíhá u online přenosu na YouTube. Asi se dnes nebudu dívat, ale pokud to uděláte i u jiných přenosů, bude to báječné. Jde vidět, že se portál stále může zlepšovat, a hlavně že se tak děje 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Štěpán

Ano, chystáme to i na příští přenosy. 🙂 Jsme rádi, že se novinka líbí.

ptpc
ptpc
8 let před
Odpovědět  Štěpán

Úplne s vami súhalsím. Je to fantastická vec a dovolím si dúfať že sa to do budúcnosti stane štandartom.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  ptpc

Rádi bychom z toho udělali standard :-). Jediné, co zatím neumíme je, aby se chat ukazoval vždy jen u toho přenosu, kterého se týká. Momentálně je to nastaveno, že se ukazuje u všech článků Živě a česky. Ale to nás nemusí moc trápit, protože stejně ty staré přenosy v době aktuálního vysílání nesleduje téměř nikdo.

ptpc
ptpc
8 let před

Priamy prenos na stránke Roskosmosu už beží…

Jaroslav Alois
Jaroslav Alois
8 let před

Divím se tomu, že za padesát let nedokážou postavit specializovanou zásobovací loď a stále používají “ vykuchaný Sojuz „. Specializovaná loď by zcela jistě dopravila do kosmu podstatně více nákladu. Chápu že v době kdy zkrachoval jejich Měsíční program potřebovali udržet legendu o prioritě orbitální stanice a tak sáhli po tom co bylo po ruce, ale po padesáti letech ?

Vojta
Vojta
8 let před
Odpovědět  Jaroslav Alois

Já si naopak myslím, že je to logické řešení. Progress slouží i jako testovací platforma pro úpravy na pilotovaných Sojuzech a na spoustu dílů stačí jedna výrobní linka. To myslím bohatě vyváží o trochu větší nákladní prostor, protože provozovat dvě úplně odlišné lodě je hodně drahé.
Nevím, jak to do budoucna plánuje SpaceX s původním Dragonem po uvedení pilotované verze do provozu. Tipl bych, že nechá dolétat vyrobené kusy a pak modifikuje verzi pro posádku na nákladní. Dokonce by si byly podobnější než Progress se Sojuzem, protože Progress neumí přistávat.

Adam
Adam
8 let před
Odpovědět  Jaroslav Alois

Souhlas, ale co funguje se nemá měnit. Možná se řídí i tím 🙂

Jaroslav Alois
Jaroslav Alois
8 let před
Odpovědět  Adam

Neměnit fungující systém několik desetiletí je jistě podivné. Dvojplošníky, érovky a parní lokomotivy také fungují dodnes a nikdo je nevyrábí.
Systémy pro pilotovanou kosmonautiku jsou ovšem tak náročné, že jen dva státy, nepočítám Čínu neb kopíruje Rusko, jsou schopny dostat lidi do Vesmíru a pokud se Rusko spokojí s pozicí “ druhého“, může dále relativně klidně spát na vavřínech a létat na systému Sojuz.
Probuzení se ale blíží, jakmile soukromý sektor v USA dostane lidi na LEO, klesne Rusko na čtvrté místo a pokud Indie dotáhne svůj program tak bude jejich loď modernější koncepce a už to bude jen páté místo. Vzbudí-li se Japonci, ti mají též technologickou úroveň pro let kosmonautů, bude dokonce pouze šesté místo.
Systém Sojuz-Progres zastaralý je, kdyby nebyl tak by sami Rusové, byť zatím vždy jen na papíře, již poněkolikáté neplánovali postavit novou moderní loď pro lety svých kosmonautů.

vedato
vedato
8 let před
Odpovědět  Jaroslav Alois

Ako Sojuz, tak aj Progress boli modernizovane. Oznacenia TM, MS tomu nasvedcuju, hoci lietaju v podstate v tej istej plechovke. V pripade Sojuzu, bezpecny a lacny dopravny prostriedok, ide o ludske zivoty a s tymi moze hazdardovat len ignorant. Na dopravu na obeznu drahu v pohode stacia.
Rusko klesne na samotny spodok, lebo ho dobehne aj kacer donald. To je uzasna logika. Ako keby rusi spali a nic nerobili. Oni planuju Federaciu, a ked ju dostavaju, tak razom predbehne Cinu aj Indiu aj Kacera donalda. Otazka je, ci to bude este za nasich zivotov 🙂

Milan Bačík
Milan Bačík
8 let před

Nebylo by nějaké srovnání jednotlivých zásobovacích lodí? Např. množstí dopraveného materiálu, cena(na kg), popř. další významné rozdíly.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Milan Bačík

Cena za kg je údaj, který osobně nemám moc rád, protože (ačkoliv se to nezdá), tak není příliš vypovídající. Málokdy je totiž možné vysledovat všechny náklady se startem spojené a navíc někdo třeba do nákladů započítává i pojištění, jiný ne a podobně. Statistika pak není vypovídající.
Ohledně velikosti mohu doporučit tyto dva obrázky:
http://historicspacecraft.com/Diagrams/S/ISS_VV_Spacecraft_RK2012_600x600.jpgcomment image
A hmotnost vynášeného nákladu mohu jen vypsat:
Sojuz: 3 lidé + cca. jen 50 kg nákladu
Progress: 2 400 kg nákladu
HTV: 6 000 kg nákladu
Dragon: max. 3 300 kg
Cygnus: max. 3 200 kg
Dnes již nepoužívaná ATV: 7 600 kg

A pár významných rozdílů:
Lodě, které umí vozit náklady na stanici i v nehermetizované sekci: HTV, Dragon
Lodě, které umí dopravovat náklady nejen nahoru, ale i dolů (díky tepelnému štítu přežijí návrat): Dragon, Sojuz

Radim
Radim
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Pokud se nemýlím jedině Progress dokáže na stanici dopravit pohonné hmoty a přečerpat je přímo do systému ISS.
V tom je nenahraditelný.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Radim

Uměla to i ATV, ale ta již nelétá, takže Progress je dnes opravdu jediný, který to dokáže.

Milan Bačík
Milan Bačík
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Chápu že není lechké cenu za kg zjistit, jenže je to ten nejdúležitější údaj ze všech. Pokles této ceny v čase v podstatě odpovídá pokroku lidstva v oblasti kosmonautiky. Podle mě právě na tomhle je vidět jak malý pokrok v posledních desetiletích kosmonautika prodělala. A taky by na tom mělo být vidět jestli nás nováčci (SpaceX) posunuli dál, nebo ne. Člověk na měsíci a podobné věci to je jenom takové PR.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Milan Bačík

Ono hodně záleží na tom, co do té ceny započítáte. Když bude někdo férový a dá do toho opravdu všechny náklady, které se startem rakety souvisí, bude to vypadat, že je drahý. Když ale někdo zkusí „podvádět“ a nahlásí jen cenu samotného hardwaru a bude ignorovat další nezbytné náklady, bude to vypadat, že je levný, ačkoliv ve výsledku může být dražší, než ten férový, který přiznává vše. Mnoho kontraktů se zákazníky je tajných a o cenách se nemluví.

Andrej Vrbenský
Andrej Vrbenský
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Keď už tam je ATV prečo nespomenúť TKS

Jaroslav Alois
Jaroslav Alois
8 let před

Výrazné snížení ceny bylo hnacím motorem snahy o opakovatelně použitelný nosný systém. Realizace v podobě raketoplánu měla právě opačný výsledek a zejména zbytečnou ztrátu čtrnácti lidských životů. Zkrátka zadarmo se do Vesmíru létat nedá. Z tohoto hlediska je úplně jedno jak je dopravní systém starý, či technologicky zaostalý, pokud dopraví do Vesmíru náklad levněji a spolehlivě, tak proč ne !
To ovšem nebrání tomu, aby na vrcholu levného nosiče byla moderní, efektivní konstrukce a tou systém Sojuz-Progres rozhodně není.

Wrunx
Wrunx
8 let před
Odpovědět  Jaroslav Alois

Když se vynaložené náklady na modernizaci a jejich skutečný přínos vynesou do grafu coby dvě křivky, obvykle se v jednom místě protnou. To je optimum pro kombinaci „investice-užitkovost“. Sojuzy patrně jsou právě v tomto bodě. Nějaké další modernizace nejspíš nepřinesou nic extra využitelného – tak proč je dělat?

Jaroslav Alois
Jaroslav Alois
8 let před
Odpovědět  Wrunx

Modernizováním se systém Sojuz-Progres nedostane na vyšší úroveň. Zastaralá je celková koncepce.

vedator
vedator
8 let před
Odpovědět  Jaroslav Alois

Kefaline, a co si vy predstavujete pod pojmom moderny?

Raketa je v podstate valec alebo sustava valcov naplnena pohonnymi latkami, pohanana motormi a na spici je usadena kapsula. V pripade posadky kapsula chrani ludi, inac chrani naklad. Toto sa od prvych pokusov s raketami vobec nezmenilo. Cize vsetci pouzivaju zastarane myslienky, co sa meni, su materialy a creva, ktore zabezpecuju aby vsetko fungovalo.
Casy, ked budu v kurze antigravitacne, alebo antihmotove pohony, treba hladat v knihach, alebo Fry-ovsku metodu.

https://kosmonautix.cz/2016/07/16/zive-a-cesky-progress-a-dve-tuny-nakladu-pro-iss/