sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vesmírné výzvy – květen 2016

BEAM zdroj:dnaindia.com

Spanilá jízda SpaceX pokračuje. V květnu nás čekala další dvě přistání na plovoucí plošině. I další soukromá společnost o sobě dala vědět a sice Bigelow Aerospace. Její modul BEAM čekal na ISS na svou hvězdnou chvíli. Ta po úvodních peripetiích konečně přišla, když se modul nafoukl do plné velikosti. Indie touží po raketoplánu. K tomu je zapotřebí učinit mnoho technologických kroků. Tím aktuálním byl let testovacího exempláře po suborbitální dráze. A nakonec vás v tomto dílu čeká nejdetailnější mozaika Pluta, kterou jste zatím mohli spatřit.

V bloku Kosmonautika v kostce se nejprve přesuneme na Mars, kam má přistát sonda ExoMars2018, bohužel o dva roky později, než bylo původně v plánu. Curiosity zase nabídla pastvu pro oči geologů. Teleskop JWST má ve svých útrobách další čtyři důležité přístroje. To sonda OSIRIS-Rex už je kompletní. Halu VAB na floridském kosmodromu čekaly další z mnoha testů předtím, než naostro přivítá raketu SLS. ISS zarovnala statistiky: 100 000 oběhů kolem Země a 3 000 000 pořízených fotek. Loď Dragon se vrátila na Zemi. Luna 27 získá vrták z dílny ESA, který jí umožní získat vzorky ze dvou metrů pod povrchem Měsíce. Nová loď Starliner se podívá do kosmu až v roce 2018. Alexander Gerst se příští rok podívá na ISS, tentokrát jako její velitel. Let tajného satelitu NROL-37 je odložen na neurčito. Rosetta mohla díky menší aktivitě komety 67P opět posílat fotky pořízené blíže povrchu, pak ale sondu potkaly problémy. Navigační systém Galileo byl doplněn o další dvě družice. I Glonass se po drobných potížích s nosičem dostal na orbitu. Hlavní modul čínské stanice Tiangong-3 se podívá do kosmu v roce 2018. Odložení čeká i premiéru nové rakety Falcon Heavy. Testovací kus DragonFly se dočká nástupce. Další pokus o raketu, jejíž první stupeň by vycházel z pomocných bloků raketoplánu, SRB, představila společnost ATK. Dalších 1300 nových exoplanet má na svém kontě teleskop Kepler.

V květnovém dílu vás čeká 27 minut kosmonautiky. Přejeme příjemné sledování 81. vydání.


Vesmírné výzvy jsou součástí celé sekce na Stream.cz pod názvem Dobývání vesmíru, kde stejnojmenný pořad přináší každý týden události z kosmonautiky. V této sekci je i astronomický pořad Noční oblohabonusová videa, jako Vesmírné dotazy nebo záznamy kosmonautických přednášek Tomáše Přibyla, Dušana Majera a Lukáše Houšky.

Zdroje obrázků:
http://static.dnaindia.com/sites/default/files/styles/half/public/2016/05/29/465604-nasa-bigelow-aerospace-earth-international-space-station-iss-nasa-tv-broadcast-bigelow-expandable-activity-module-beam-jeff-williams-dan-huot-nasa-3.jpg?itok=kos2jF8B
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Play_icon_status.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
zuzi
zuzi
8 let před

Tak na start NROL-37 jsem se těšil, proč vlastně neleti?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  zuzi

Blíže nespecifikovaná chyba na nákladu, ale už máme náhradní termín startu – příští čtvrtek.

Zuzi
Zuzi
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Tak super, já už se kel že jim prasklo zrcadlo 🙂 Ono tahle špionážní obdoba HST otočená proti zemi je zajímavá. Někde jsme zaslechl že primární zrcadla stejné jako HST a i v tomto teleskopu jsou nějaké přebytkové zboží a NASA je dostala grátis od nějaké vládní organizace? Nedá se k tomu něco vyšťourat?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Zuzi

NASA dostala od průzkumného úřadu dvě základní kostry teleskopů na bázi Hubblea. jeden z nich má být využit pro stavbu infračerveného teleskopu WFIRST, psali jsme o něm zde: https://kosmonautix.cz/2015/10/hledac-temne-energie-i-cizich-planet/

Jolinar
Jolinar
8 let před

video nejak nejede, ze by chybicka se vloudila?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Jolinar

Zkuste si vypnout AdBlock, ten dělá v tomto případě často problémy. 😉

iss84
iss84
8 let před

Dobrý článok na BBC venovaný čínskej vede, časť o kozmonautike:

http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-0192822d-14f1-432b-bd25-92eab6466362#five-27565

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  iss84

Díky za odkaz.

bedrich
bedrich
8 let před

tomu rikam vydatny dil 😀 a ty fotky z Pluta sou proste uzasny… :-O

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  bedrich

Díky za pochvalu. Když je dobrý materiál, dělá se video skoro samo 🙂

https://kosmonautix.cz/2016/06/02/vesmirne-vyzvy-kveten-2016/