Německo bude mít velitele ISS

Velení na ISS si tradičně předávají zástupci dvou největších agentur, které se podílejí na budování a chodu ISS, tedy Američané a Rusové. Mezi ně se občas vklíní i zástupce jiného státu. Nás může těšit, že se prestižní nominace na místo velitele dočkal i evropský astronaut – Alexander Gerst z Německa. Ten se v roce 2018 na ISS podívá už podruhé – v roce 2014 tu strávil půl roku jako člen 40 a 41. dlouhodobé expedice. Tentokrát bude součástí expedic s pořadovými čísly 56 a 57, přičemž právě sedmapadesáté expedici bude velet.

Na Alexandera si určitě vzpomenete – třeba díky velmi povedeným fotkám naší planety, které bodovaly na sociálních sítích, nebo díky sázce, kterou tehdy během fotbalového mistrovství světa uzavřel s americkými kolegy Reidem Wisemanem a Stevenem Swansonem. Pokud by Německo se Spojenými státy prohrálo, nakreslil by si Gerst na svou hlavu americkou vlajku. V opačném případě měli jít Američané dohola. Vzhledem k výhře Německa to pak na stanici vypadalo jako v holičském salonu.

Alexander Gerst při výstupu do otevřeného kosmu

Alexander Gerst při výstupu do otevřeného kosmu
Zdroj: http://www.esa.int/

Ale abychom připomněli i významnější momenty – Alexander Gerst se během svého půlročního pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici zúčastnil také jednoho výstupu do otevřeného prostoru. V rámci 41. dlouhodobé expedice vystoupil 7. října spolu s Reidem Wisemanem na 6 hodin a 13 minut do volného prostoru aby společnými silami přemístili dříve vyměněnou poškozenou jednotku čerpadla, na mobilní vozík naisntalovali záložní zdroj a konec robotické paže vybavili novým světlem. Alexander Gerst startoval do vesmíru 28. května 2014 na Sojuzu TMA-13M a ve stejné lodi se 10. listopadu vracel domů. Ve vesmíru tedy strávil celkem 165 dní, 8 hodin a 1 minutu.

Alexander ale nebude prvním evropským velitelem tohoto orbitálního komplexu. Toto prvenství si už v roce 2009 přivlastnil jeho belgický kolega Frank de Winne, který šéfoval expedici s pořadovým číslem 21.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://img.rt.com/files/2015.12/original/566f1f30c36188127a8b45ff.jpg
http://www.esa.int/…/selfie_alexander_gerst/14960765-1-eng-GB/Selfie_Alexander_Gerst.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

14 komentářů ke článku “Německo bude mít velitele ISS”

  1. endemit napsal:

    Já jsem si myslel, jestli Rusové nezlevnili, když už je téměř jisté, že si USA budou moct dopravovat na oběžnou dráhu své lidi samy. Mně trochu nejde do hlavy, proč by Američani pořád platili tolik peněz i v době, kdy už nebudou „vydíratelní.“

  2. endemit napsal:

    Nedávno jsem četl, že NASA podepsala dohodu s Ruskem o dopravě dalších šesti astronautů Sojuzy na ISS do roku 2020 v přepočtu za dvě miliardy Kč. Není to předčasné, když v té době budou mít USA téměř jistě svoje kosmické lodi?

    • Vojta napsal:

      Možná se bude létat častěji a pak by výpomoc od Rusů nebyla od věci. Rovněž se tu psalo, že se nějací Rusové svezou na soukromých lodích, takže na oplátku může mít NASA křesla v Sojuzu. Vyřadit Sojuz z provozu, což by mu při zachování současné frekvence letů a přepravě jen ruských kosmonautů reálně hrozilo, evidentně nechce nikdo. Uvidíme.

      • endemit napsal:

        Ještě jedna možná hloupá otázka. Z toho dotyčného článku to vypadalo, že ty cca dvě miliardy budou za všech šest astronautů. Je to možné?

      • josr napsal:

        Dvě miliardy Kč za jednoho astronauta.

  3. Rudolf Šíma napsal:

    Mám kliku, že jsem se dnes nevsadil s Amíky jako Gerst, už bych měl na kedlubně nasázený bílý hvězdy. 🙁

  4. gg napsal:

    Ha! Jsem zvědav, jak to ponesou Rusové. 😀

  5. Štěpán napsal:

    Poletí v soukromých lodích, nebo je ešte nestihne?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.