sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Přistání na plošině úspěšné, BEAM letí k ISS!

Po několika stále nadějnějších pokusech se konečně podařilo soukromé firmě SpaceX přistát s prvním stupněm rakety Falcon 9 na plovoucí plošině Of Course I Still Love You. Zatímco první stupeň přistával, druhý stupeň úspěšně doručil zásobovací loď Dragon i s nafukovacím modulem BEAM na oběžnou dráhu. Celou misi tedy můžeme označit za totální úspěch. SpaceX tímto kouskem podnikla další významný krok ke znovupoužitelnosti raket. Většina budoucích raket bude totiž muset přistávat na plovoucí plošině, protože nebudou mít dostatek paliva pro návrat na pevninu. Dnešní den tedy můžeme bez problémů zapsat tučným písmem do dějin kosmonautiky, je to ohromný úspěch který přináší velice nadějné vize budoucnosti.

Falcon 9 odstartoval bez jediného problému na první pokus. Vypadá to že SpaceX už konečně odstranila většinu problémů s podchlazeným palivem, kvůli kterým se odkládaly předchozí starty. Přesně na čas se zapálilo všech 9 motorů Merlin a raketa začala pomalu stoupat. Druhý stupeň se oddělil od prvního v čase T+2:35 za rychlosti okolo 6500 km/h. Zatímco druhý stupeň urychloval loď Dragon na oběžnou dráhu, první stupeň začal se sérií tří zážehů, které ho zbrzdily a nasměrovaly přesně na plošinu. Osm a půl  minuty po startu jsme pak mohli naživo sledovat přistání prvního stupně, obraz tentokrát poskytlo sledovací letadlo, takže nehrozil výpadek videa jako u minulých pokusů. První stupeň přiletěl podle plánu mírně zboku, ale svůj náklon vyrovnal a úspěšně dosedl na plošinu OCISLY. Mezitím druhý stupeň doručil Dragon na nízkou oběžnou dráhu. Po oddělení nákladní lodi byly vysunuty solární panely a Dragon zamířil k ISS, ke které se připojí v neděli, pokud vše půjde podle plánu. První stupeň bude zajištěn na přistávací plošině pomocí ocelových „botek“, které se přivaří přes přistávací nohy pro vyšší stabilitu. Pak už se vydá plošina zpět do přístavu. O příletu Dragonu k ISS a o příjezdu OCISLY do přístavu vás určitě budeme dále informovat.

Pohled na první stupeň přímo z plošiny.
Pohled na první stupeň přímo z plošiny.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

 

První stupeň sedí na plošině OCISLY.
První stupeň sedí na plošině OCISLY.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/
Vysunuté solární panely lodi Dragon.
Vysunuté solární panely lodi Dragon.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/CfjPLvjWcAAMwfW.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CfjIZnsW4AALP_R.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CfjG1c0VIAQtRBk.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CfjIfhOWEAABomD.jpg

 

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
33 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ondatra
Ondatra
8 let před

Of course i Still Love You………

Edemski
Edemski
8 let před

Skvělý, skvělý, skvělý!!! Do pětice se to povedlo!

jregent
jregent
8 let před
Odpovědět  Edemski

nemohhl jsem usnout:-)
Scifi se stalo realitou!
Jak uz tu nekdo napsal, to je Apolom11 vasi generace
Nadherny uzasny pocit je opet tu

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  jregent

Snad tyto pocity budeme zažívat co nejčastěji.

Daniel Bozner
Daniel Bozner
8 let před

Velká gratulace, tak se to podařilo.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Daniel Bozner

Konečně se SpaceX dočkala. Vytrvalost slaví úspěch.

Vojta
Vojta
8 let před

Skvělé! Teď jsem zvědavý na Falcon Heavy. Přistání všech tří částí prvního stupně bude teprve pořádný mazec.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Vojta

To zcela jistě. Máme se na co těšit 🙂

Adam
Adam
8 let před

Wow, naprosto neuvěřitelné!
Jsem rád, že jsem měl možnost vidět něco (a ještě v přímém přenosu), co se vidí jednou za život – ale je potřeba být ve správný čas na správném místě 🙂

Jo a Dušane, děkuji vám za komentář.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Adam

Rádo se stalo. Jak jsme už psal, bylo pro mne ctí, že jsem měl možnost komentovat tuto událost.

Majkl
Majkl
8 let před
Odpovědět  Adam

Já si myslím že to nebudem vidět jen jendou za život, ale začne se to stávat běžnou praxí… V podstatě už SpaceX zachránila 2 stupně a tedy 18 motorů. A nemůžu se dočkat dne kdy konečně odstartuje již požitý stupeň a zase se vrátí. ASi bude omezení kolikrát bude moct letět, ale motory si myslím budou moct použít i vícekrát než samotný stupeň pochopitelně po servisní prohlídce 🙂

Mojmir Byrtus
Mojmir Byrtus
8 let před
Odpovědět  Majkl

jednou za život asi ne, ale poprvé v historii určitě. A být svědkem tohoto momentu, byť ne přímo na místě, ale přes internet – to je skvělý pocit pro fanouška kosmonautiky a SpaceX. Viděl jsem obě přistání a je to skvělé. Dušane díky za komentář, stálo to za to 🙂

zvejkal
zvejkal
8 let před

Super, dokonale. Zapijeme.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  zvejkal

Tomu říkám důvod k oslavě!

endemit
endemit
8 let před

Tak to byla paráda… Právě čtu knihu o E. Muskovi a chvílemi mám pocit jako když jsem se zatajeným dechem četl coby dvanáctiletý kluk tu krásně naivní, kouzelnou knížku o říši kapitána Nema od J.M.Trosky. Dříve narození budou vědět, o co jde. E. Muskovi nelze nefandit.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  endemit

Moc pěkné přirovnání!

jregent
jregent
8 let před
Odpovědět  endemit

J.M.Troska se mi včera také vybavil:-)

Adam Trhoň
Adam Trhoň
8 let před

Dvě věci z tiskovky, co mě zaujaly:

1. Falconu nasadí „botičky“ a ty pak *přivaří* k lodi
2. Snaží se o návrat aerodynamických krytů

Vojta
Vojta
8 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

„Botičky“ jsou asi nejjednodušším způsobem upevnění, když s raketou nemohou na volném po¨moři hýbat, to chápu.
Ale Dragon má pod krytem jen solární panely a pár dalších drobností a ani kryt na klasické družice mi nepřijde jako tak extrémně drahé zařízení, aby si zasloužilo složitou záchranu, protože vstup do atmosféry není žádná legrace zvlášť pro tak divně tvarovaná zařízení jako jsou díly krytu.

Majkl
Majkl
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Možná jsem se sekl, ale nejsem si jistej co se s kryty po odhození děje, jestli spadnou zpět na zem a nebo zůstanou ve vesmíru, ale pokud tam zůstanou tak může jít i o snahu SpaceX snížit „znečištění“ vesmíru…

Vojta
Vojta
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Pokud jde o výrobní kapacity, tak to jistý smysl dává. Legrace to však rozhodně nebude, protože odpadlý kryt nemá tvar, který by ho při pádu atmosférou stabilizoval a při rotaci bude rázově namáhaný. Ale třeba už nějaké kryty z moře vylovili a zjistili, že až do nárazu na hladinu byly v pořádku, tak stojí za záchranu. Myslím, že se zachraňovaly i kryty raketoplánových SRB na vlastním malém padáku, tak uvidíme, jak to dopadne.
Ad Majkl: Kryt by měl být odhozen ještě před dosažením orbitální rychlosti, takže neudělá ani jeden oblet. Obecně je snaha se ho zbavit co nejdřív to jde, aby se raketě odlehčilo. Tuším, že nějaké menší kryty z Dragona odpadávají později, ale jsou lehké s relativně velkým povrchem, takže by měly jít rychle dolů. Maximálně pár desítek oběhů.

gg
gg
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

„nejsem si jistej co se s kryty po odhození děje, jestli spadnou zpět na zem a nebo zůstanou ve vesmíru“

I kdyby se dostaly na LEO, jejich aerodynamika (bez celé rakety za nimi) je tak tristní, že by tam dlouho nevydržely. 😉

Majkl
Majkl
8 let před

No a ještě jsem se chtěl zeptat u všech prvních stupňu co se vraceli jsem viděl že spodní část stupně u noh je celá černá a když se nohy vysunou je ta oblast bílá. To sčernání se děje při návratu když stupeň brzdí?

Majkl
Majkl
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Děkuji za odpověď já si říkal jak je možny, že je tam tak krásně plynulý přechod. Ale tak to ničemu nevadí brigádníci vezmou kartáče, hezky to očistí a tradá 😀

Toxicity
Toxicity
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Nevím nikde jsem to nestudoval, ale nebude výraznější množství sazí které „ohodí“ Falcona produkovat plynový generátor, který vlastně produkuje prakticky samé saze. U země je vidět, že hoří nejspíš vlivem kyslíku z atmosféry, ale v řídké atmosféře to asi moc nepůjde. Je pravda, že nevím jak moc způsobuje dohořívání spalin kyslík z atm, ale nepřijde mi že by motory nějak výrazně kouřily.

gg
gg
8 let před
Odpovědět  Toxicity

„plynový generátor, který vlastně produkuje prakticky samé saze“

Skutečně? Zrovna u něj bych čekal, že spalování bude úplnější. To spalovací komora pracuje s větším přebytkem paliva (kvůli molekulární hmotnosti výtokových plynů).

Toxicity
Toxicity
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Nevím nikde jsem to nestudoval, ale nebude výraznější množství sazí které „ohodí“ Falcona produkovat plynový generátor, který vlastně produkuje prakticky samé saze. U země je vidět, že ten plyn hoří nejspíš vlivem kyslíku z atmosféry, ale v řídké atmosféře to asi moc nepůjde.

Tonda
Tonda
8 let před

Tak huráááááááááááááááá!jsem nadšenej,že se to povedlo a děkuji za komentovaný přenos,bohužel jsem koukal až ráno na záznam aopravdu pane Majer,to je emocionálně jako A-11,to si ještě pamatuju při svojí skleróze!!!!A už se těším naFH,to bude opět infarktovej stav,doufám,že nebudu zase v práci!Moc díky za přenosy!!

https://kosmonautix.cz/2016/04/09/pristani-na-plosine-uspesne-beam-leti-k-iss/