sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Progress připraven na startovní rampě

V úterý ráno byla vyvezena raketa Soyuz 2-1A, na jejíž špici je usazena nákladní loď Progress MS-02. Jedná se o druhý exemplář vylepšeného Progressu, který se vydá k ISS. Tím pokračuje velice rušné období u Mezinárodní vesmírné stanice. Před týdnem startovala loď Cygnus, která už se mezitím se stanicí spojila a za zhruba další týden po Progressu bude startovat ještě loď Dragon. Progress doručí na stanici více než dvě a půl tuny zásob, paliva, vody a vědeckých experimentů. Ve středu by se měl od stanice odpojit předchozí Progress M-29M, aby udělal místo pro novou loď. Ta by měla u ISS zůstat až do října, kdy bude naložena odpadky a poté shoří v atmosféře.

Jako obvykle budeme start vysílat v přímém přenosu s českým komentářem. Start je zatím naplánovaný na zítřek v 18:24, náš přenos začne zhruba o 15 minut dříve.

Příprava lodi Progress.
Příprava lodi Progress.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Zapouzdření do aerodynamického krytu.
Zapouzdření do aerodynamického krytu.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Spojení s horním stupněm rakety Sojuz.
Spojení s horním stupněm rakety Sojuz.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Kompletace celé rakety.
Kompletace celé rakety.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Vývoz na startovní rampu.
Vývoz na startovní rampu.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Sojuz připraven na start.
Sojuz připraven na start.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/03/4750310865.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/03/1071175556.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/03/1827630884.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/03/3080300045.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/03/3027490734.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/03/3005735360.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/03/3066443993.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jindra
Jindra
8 let před

Kolik je vlastně ISS spojovacích uzlů pro lodě. A koli bylo nejvíce připojených lodích? Předem děkuji.

Michael Voplatka
8 let před
Odpovědět  Jindra

V ruské části stanice, kde se připojují lodě Sojuz a nákladní lodě Progress, jsou celkem čtyři dokovací porty. K jednomu z nich se v minulosti připojovala i evropská nákladní loď ATV. Porty jsou na modulech Poisk (zenit), Pirs a Rassvět (nadir) a Zvězda (záď).

V americké části stanice se připojují nákladní lodě HTV, Dragon a Cygnus. V minulosti se zde také připojoval raketoplán, který v budoucnu nahradí Dragon 2 a Starliner. K těmto účelům slouží dva druhy portů. Nákladní lodě se připojují na moduly Harmony a Unity (nadir), pilotované lodě se budou připojovat na modulu Harmony (zenit a příď). Americká část stanice má tedy také čtyři porty.

Kolik nejvíce lodí bylo připojeno současně netuším. Bylo jich ale určitě nejméně pět. Ruské porty jsou okupovány prakticky nonstop všechny čtyři a loď, která odlétá (ať už pilotovaná či nákladní) vždy uvolňuje místo nové lodi, která přiletí za pár dní.

Andrej Vrbenský
Andrej Vrbenský
8 let před

Sú tie porty kompatibilné? Predpokladám že nie ale keď ATV mohla ísť na Ruské…

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Andrej Vrbenský

ATV byla vybavena ruským stykovacím zařízením a mohla proto dokovat pouze na ruské uzly. Dokovací porty jsou nekompatibilní. Jak už popsal Michael – na ISS jsou tři různé typy (ruský, americký automatický a americký asistovaný robotickou paží), přičemž je není možné kombinovat. Každá loď se proto může připojit pouze na jeden typ uzlu.

https://kosmonautix.cz/2016/03/30/progress-pripraven-na-startovaci-rampe/