Už zítra Cassini prolétne výtryskem

Je to pěkná náhoda – zítra, tedy 28. října slaví Česká republika významný svátek. Mnoho milionů kilometrů od našeho státu i od naší planety dojde také ke sváteční události – americká sonda Cassini vykoná dosud nejhlubší zanoření do výtrysků (48 km nad povrchem), které se objevují nad jižním pólem ledového měsíce Enceladus. Ten by podle dosavadních zjištění mohl mít podmínky umožňující vznik jednoduchých forem života. Když se Cassini stavěla, nikdo nečekal, že bude jednou plnit takové úkoly. Palubní přístroje nikdy nebyly konstruovány na to, aby hledaly život a proto to od nich nemůžeme čekat.

Přesto nám tato data mohou pomoci – Cassini by měla určit složení těchto výtrysků, přičemž se změří především na hledání uhlovodíků – například metanu. Ty by mohly být velmi zajímavým ukazatelem, který může výrazně napovědět při určování, zda na tomto malém světě jsou podmínky pro život, či nikoliv. Odborníci ale už nyní upozorňují, že rozhodně nemůžeme čekat výstupy hned. Nikdo se nechce ukvapit, proto si budeme muset počkat několik měsíců, než se všechno podaří důkladně analyzovat.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://imagecache.jpl.nasa.gov/images/640×350/cassini20151026-640-640×350.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Už zítra Cassini prolétne výtryskem”

  1. Spytihněv napsal:

    Když jsme u toho Saturnu. Největší přiblížení Cassini k Titanu. Mám svůj názor, ale někdy je to uváděno k vrstvě oblačnosti, jindy k povrchu, jindy jen tak bez ničeho… Tak mě zajímá, jestli se budeme shodovat.

  2. Spytihněv napsal:

    Rozumím. Cílený vlet do aktivního výtrysku. V roce 2008 by bylo ještě brzy riskovat případné poškození.

  3. Spytihněv napsal:

    Měl jsem za to, že vůbec nejbližší průlet 9.10.2008 ve vzdálenosti 25 km byl také nad jižním pólem.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.