sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Poslední dva průlety kolem Enceladu

Jak už jsme na našem webu několikrát připomínali, s blížím se koncem mise sondy Cassini, se budou stále častěji objevovat momenty s přídomkem “naposledy”. Zrovna v těchto týdnech se blížíme k jednomu významnému milníku – saturnův ledový měsíc Enceladus je známý hlavně svými vodními výtrysky, které létají do výšky několika kilometrů a sondu Cassini už čekají pouhé dva průlety kolem tohoto zajímavého světa, u kterého pomohla odhalit globální podpovrchový oceán kapalné vody. Pak se sonda s tímto světem definitivně rozloučí. Ale máme se určitě na co těšit. po vědecké stránce je důležitý každý průlet, ovšem při tom předposledním má dojít k průletu sondy skrz gejzír!

Včera, tedy 14. října, prolétla sonda Cassini nad severním pólem Enceladu – šlo o průlet s pořadovým číslem 20. Takový manévr nebylo možné provést během prvních roků služby Cassini, protože v té době byl severní pól tohoto měsíce utopený v temném stínu. Vědci si od průletu slibují lepší pochopení historie Enceladu – především co se týče odpovědi na otázku, zda někdy v minulosti byla tato polární oblast geofyzikálně aktivní. Odborníci by se zároveň rádi zaměřili i na pochopení principů vedoucích k vodním gejzírům. Obě tělesa se k sobě přiblížila vzájemnou rychlostí 8,5 km/s na 1 839 kilometrů.

Předposlední průlet (s pořadovým číslem 21) nás čeká 28. října a bude asi nejzajímavější – Cassini prosviští pouhých 48 kilometrů nad jižním pólem Enceladu a jejím cílem bude proletět přímo skrz jeden ze známých výtrysků. Půjde o dosud nejbližší průzkum tohoto fenoménu.Vědci už nyní upozorňují, že analýza nebude k dispozici hned, ale až za několik měsíců, až se důkladně prozkoumají všechna naměřená data. Zároveň je potřeba upozornit, že během tohoto průletu nebude možné detekovat případný život – na něco takového nemá sonda přístroje. Tomuto průletu bychom rádi věnovali speciální článek – pár dní před celou událostí.

Definitivní sbohem dá sonda tomuto ledovému světu 19. prosince. V plánu je hlavně sledování pomocí přístroje CIRS, který bude monitorovat jižní pól Enceladu. Cílem je vylepšit současné znalosti týkající se přenosu tepla mezi vnitřními vrstvami měsíce a jeho povrchem. K průletu dojde ve výšce 4 999 kilometrů.

Zdroje informací:
http://solarsystem.nasa.gov/
http://saturn.jpl.nasa.gov/
http://saturn.jpl.nasa.gov/
http://saturn.jpl.nasa.gov/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/moons/images/PIA15171-br500.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
8 let před

To bude hodně zajímavé. Včetně účinku tohoto setkání na sondu. Jsem zvědav na intenzitu. Asi nepůjde o vodotrysk, spíš o setkání s rozptýlenými částečkami vody (hádám).

Rekordní průlet z března 2008 ve výšce 23 km zůstane tedy nepřekonán. Zajímalo by mě, s jakým pocitem do tohoto rizika tehdy šli. Přece jen v té době Cassini ještě u Saturna nepracovala ani 4 roky. Ale asi sondu zacílili do relativně bezpečné oblasti. I když… co se děje kde pod ledem můžeme jen odhadovat.

https://kosmonautix.cz/2015/10/15/posledni-dva-prulety-kolem-enceladu/