sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Ceres z DAWN: skvělý detail bílých skvrn v kráteru

kráter Occator na Ceres, NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Kráter se záhadnými bílými skvrnami je ve středu pozornosti odborné i laické veřejnosti už od chvíle, kdy DAWN přinesla první detailnější snímky Cerery. NASA právě uveřejnila zdaleka nejdetailnější snímek tohoto kráteru s úžasnými detaily záhadných bílých skvrn. Kráter byl pojmenován Occator a sonda DAWN jej zobrazila s rozlišením 140 metrů na pixel. Můžeme doufat, že v tomto rozlišení už to pomůže geologům lépe porozumět tomu, co je na snímku vlastně zobrazeno. Protože hlavní bílá skvrna je zdaleka tím nejjasnějším, co na planetce nalezneme, proto výsledný obrázek byl vytvořen kombinací běžné expozice a snímku výrazně podexponovaného.

Occator v nepravých barvách, NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Occator v nepravých barvách, NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Vědci rovněž vytvořili animaci 3D modelu kráteru, takže si můžeme udělat virtuální průlet kolem něho. Všimněte si, že v některých místech stoupá okraj kráteru téměř kolmo vzhůru a výška stěn v těch místech je až 2 km.

Snímek je pokračováním série z výšky 1440 km, která má třikrát vyšší rozlišení, než předchozí snímky z dubna a května letošního roku.
Occator rotace ve 3D, NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Occator rotace ve 3D, NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Sonda má za sebou dva jedenáctidenní oběhy kolem v této výšce a 9. září započala oběh třetí. Během následujících dvou měsíců zmapuje DAWN celou Cereru. Každý mapovací cyklus zahrnuje 14 oběhů. Díky snímání pod různým úhlem mohou potom vědci vytvořit působivé 3D snímky a zároveň to dává cenné informace o tvarech terénu.
Zdroj informací:
http://dawn.jpl.nasa.gov

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Edemski
Edemski
9 let před

Je to paráda!
Možná by se mohlo zmínit, že ten 3D model má 1.5x nataženou osu Z. Aspoň to píšou v tom YT videu.

slappy
9 let před

Skvělé!
Nevím jak geologové, ale já z toho tedy moudřejší nejsem: pořád jsou to ‚jen‘ světlé fleky.. Zajímavé je, že vůbec nevykazují žádnou topografii – nevystupují nad okolní terén ani nevypadají jako prohlubeň (možná nepatrně níže vypadá centrální skvrna na tom gifu rotace – pokud nejde o zkreslení po zpracování snímků do *.jpg).. Záhada ale zdá se stále trvá..
Samozřejmě vědecký tým má k dispozici nekomprimované obrázky a další data (spektroskopie?/údaje o teplotě?), takže možná už mají jasno.. Vyšly už vůbec nějaké studie či publikace na základě dat ze sondy Dawn (nejen ohledně skvrn)?
Škoda, že na rozdíl od Pluta, o Cereře většina lidí nemá ani potuchy, přestože obě planetky sdílí velmi podobnou historii objevu a dřívější charakteristiky jako planety.

Petr Scheirich
Petr Scheirich
9 let před
Odpovědět  slappy

Pokud jde o odborné články, tak nic ještě publikováno nebylo. Jen pár příspěvků na letošních konferencích, ale ty mají tu nevýhodu (nebo výsadu 🙂 ), že to nemusí být definitivní a tudíž zaručeně správné výsledky. Jinak není bez zajímavosti, že ještě letos vycházejí články založené na datech ze sondy Dawn, které pořídila u Vesty (to tak pro představu, kolik času někdy uplyne od pořízení dat k jejich finálnímu zpracování a publikaci).

Vincent Kerman
Vincent Kerman
9 let před

Pořídily se nějaké spektroskopické snímky na rozbor hornin? Nebo se pořád neví co tvoří tyto skvrny? Dost by mě zajímalo z čeho jsou tyto „fleky“ tvořeny.

Vincent Kerman
Vincent Kerman
9 let před
Odpovědět  Vincent Kerman

Aha tak Petr Scheirich mi už odpovědel… no jo pro přístě už nebudu liný si číst všechny komentáře. 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Vincent Kerman

Velmi pravděpodobný je led. Ale počkáme raději na detailní informace od NASA. Měření probíhají, takže je to jen otázka času.

https://kosmonautix.cz/2015/09/10/ceres-z-dawn-skvely-detail-bilych-skvrn-v-krateru/