sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Opportunity zkoumá Marathon Valley

Sol 4104 svyhy Marathon Valley jsou poměrně příkré. NASA/JPL/Cornell

Konjunkce Marsu se Sluncem je dávno za námi a oba roboti na Marsu se mají čile k světu. Stařičká Opportunity nyní začala zkoumat svahy Marathon Valley, což je mělké údolí v kopcích lemujících dno velkého kráteru Endeavour v pláních Meridiani. Svahy údolí jsou poměrně strmé, jak je vidět i na úvodním obrázku. Vědci zde očekávají výzkum zajímavých hornin, jako jsou například jílovité usazeniny. Jízda dolů z kopce přináší nové zajímavé pohledy. Především se nám znovu otevírá pohled dovnitř kráteru Endeavour.

Připomeňme, že kráter má v průměru 22 km, takže dno je v podstatě rovné a jak vidíme na snímku, často je vyplněné dunami naneseného materiálu. V dáli pak vidíme protější valy kráteru.

Sol 4096 dno kráteru Endeavour. NASA/JPL/Cornell/Jan van Driel
Sol 4096 dno kráteru Endeavour. NASA/JPL/Cornell/Jan van Driel

Jak je vidět z přiložené mapky, právě jsme překročili sol 4100 (sol = den na Marsu). V předchozím článku jsme se loučili informacemi o kráteru Spirit of St. Louis, který je na vrcholku valu a nyní Opportunity vyrazila východně a zároveň z kopce dolů.

Sol 4096 mapa NASA/JPL/Phil Stooke
Sol 4096 mapa NASA/JPL/Phil Stooke

Na snímku z oběžné dráhy je patrné, že vědce zajímá jednak severní val údolí Marathon Valley a dále došlo k očištění kamene v lokalitě „Pvt. Reubin Field“ (pojmenováno na počest expedice pánů Lewise a Clarka, která jako první prozkoumala západní oblasti dnešních USA).

Sol 4087 Marathon Valley v pozdním odpoledni. NASA/JPL/Cornel/James Canvin
Sol 4087 Marathon Valley v pozdním odpoledni. NASA/JPL/Cornel/James Canvin

Na další informace z průzkumu údolí si musíme počkat, takže zde naši krátkou noticku můžeme ukončit a závěrem ještě doporučujeme si vychutnat pohled na okolí vozítka pořízený v pozdním odpoledni během solu 4087. Stíny se začínají prodlužovat a krajina má lehce zakalený nádech.

Zdroj informací:
Unmannedspaceflight.com

Zdroje obrázků:
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=37431
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=37376
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=37340
http://www.nivnac.co.uk/mer/images/B4087_marathon_valley_full.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Mika
Mika
9 let před

nadherne fotky, Mars ma dokaze stale fascinovat

Jaroslav.Alois
Jaroslav.Alois
9 let před

MER je fantastická konstrukce, naprosto ideální pro výzkum . Nějaká modernizovaná verze s řádově vyšší průchodností by byla zcela ideální a mohla by suplovat ASTRONAUTY.

Trubkin
Trubkin
9 let před

Člověka a jeho intuici stroj nenahraditelný, ale bohužel náklady sou řádově jinde. Ovšem týden výzkumu prováděného lidmy by nahradil možná i roky práce automatů a ačkoli roboty pracují zdánlivě levně, tak dlouhodobé mise sou také drahé. Prostě chci lidi na Marsu , já chci na Mars 🙂

Martin Gembec
Martin Gembec
9 let před
Odpovědět  Trubkin

Ale roboti zatím zjistí, kde by měl nejlépe člověk přistát, takže jejich role je i v budoucnu nezastupitelná.

Pospíšil
Pospíšil
9 let před
Odpovědět  Trubkin

FYI, roční provoz Opportunity přijde na cca 14 mil USD. Platy techniků, komunikace, zpracování dat, atd. NASA návrh rozpočtu na 2016 z února t.r. s touto položkou ale nadále nepočítá. Uvidíme jak zapůsobí tlak vědecké obce na další prodloužení mise a jak s rozpočtem nakonec zacvičí zákonodárci…

gg
gg
9 let před
Odpovědět  Pospíšil

Původní rozpočet ovšem byl $400M na tři měsíce na robota. Těch pár set metrů by člověk prolétl tak možná za patnáct-dvacet minut, takže i kdyby poslat jednoho kosmonauta na Mars stálo dvacet miliard, při pětisetdenním pobytu s řekněme třeba dvěma hodinami EVA za den zvládne primárních misi MERů mnohem více než tisíc.

Pospisil
Pospisil
9 let před
Odpovědět  gg

Ech, srovnávat robotickou a pilotovanou výpravu na cizí planetu je poměrně ošemetné. Rozpočet pro misi dvou MERů byl schválen někdy v roce 1998. Teď nemám po ruce správná čísla, ale pilotovaná výprava na povrch Marsu v té době byla odhadována na něco kolem 200 miliard USD. Tehdy neexistoval plán na Constelation ani SLS. Robotické mise budou vždy levnější a rychlejší na přípravu, plus bezpečnější, na druhou stranu přinášejí výsledky pomaleji a v menším rozsahu, než pilotovaná výprava. Vždy je to kompromis, něco za něco.

https://kosmonautix.cz/2015/08/18/opportunity-zkouma-marathon-valley/