sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Zdobí Pluto obří kráter?

Do průletu americké sondy New Horizons už zbývají jen 2 týdny a kvalita fotek se den ode dne zlepšuje. Fanoušci kosmonautiky, kteří si rozumí s potřebnými programy nelení a nečekají, až jim snímky naservíruje NASA. Vlastními silami sbírají originální surové snímky a z mnoha na první pohled nekvalitních fotek skládají detailnější snímky. Na našem diskusním fóru se této činnosti věnuje uživatel Keny007 a v dnešním článku Vám přinášíme jeho nejnovější díla. Na fotkách z 29.června, které vznikly ve vzdálenosti 18, milionu kilometrů  můžeme vidět výrazný kráter, který zabírá téměř třetinu průměru trpasličí planety. Zda jsou naše odhady správné se ukáže už za pár dní, až New Horizons přiletí k Plutu ještě blíže. Každopádně se už teď ukazuje, že se bude jednat o mimořádně zajímavé fotky.

Složený snímek Pluta a Charonu - autor Kenny007 (forum.kosmonautix.cz)
Složený snímek Pluta a Charonu – autor Kenny007 (forum.kosmonautix.cz)
Detail měsíce Charon - autor Kenny007 (forum.kosmonautix.cz)
Detail měsíce Charon – autor Kenny007 (forum.kosmonautix.cz)

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://jpeg.cz/images/2015/06/29/luvME.png
http://jpeg.cz/images/2015/06/29/K2Ljb.png
http://jpeg.cz/images/2015/06/29/WEan.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
astrodi
astrodi
9 let před

zacina to byt napinave 😀
Neplanujete vytvorit niekde samostatny RSS kanal pre aktualne data ohladom New Horizons a Pluta? Je to vynimocna udalost, lepsie by sa sledovala chronologia, vyvoj/overovanie hypotez/dat.

Michael Voplatka
9 let před
Odpovědět  astrodi

Pokud chcete mít všechny články o New Horizons hezky pohromadě a chronologicky seřazené, klikněte na štítek s hypertextovým odkazem New Horizons pod článkem. Pokud si tuto stránku např. uložíte do záložek, vždy když na ni přijdete, bude aktualizovaná. Pro více detailnějších informací a fotografií vám pak mohu doporučit navštívit příslušné vlákno našeho diskusního fóra.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  astrodi

Uvažujeme o speciálních článcích – třeba jednou za dva dny, nebo jednou za den s aktuálními fotkami.

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

Pokud skutečně fotografie neklame a kráter má tvar i hloubku, jak to vypadá, tak je s podivem, že Pluto takový impakt přežilo vcelku.

PetrVod
PetrVod
9 let před

Vypadá to pěkně a zajímavě. Díky za ukázku aktuálnějších snímků než na oficiálním webu k misi (http://pluto.jhuapl.edu/) 🙂

Vojta
Vojta
9 let před

Tak to je solidní díra. Pluto má sice dost slabou gravitaci, ale ve stěnách kráteru musí být i tak silné pnutí. Ani bych se nedivil, kdyby ta část byla teplejší kvůli tomu, že se kráter vlivem gravitace pomalu zarovnává.
Kdo že to čekal že Pluto bude jen nudný kus ledu?

Evžen
Evžen
9 let před

To je docela masakr, to jsem tedy hodně napnutý, jak to bude vypadat z blízkosti. No jo, souhlasím s kolegou, asi to nebude taková nuda sledovat Pluto a jeho měsíce z blízka.

Nesmíme ale zapomínat na Kenyho007. Patří Vám veliké poděkování. Jo, kdo umí ten umí a jsem moc rád,že někdo tohle nejen umí, ale také se o to i podělí s námi, co neumíme.
DĚKUJI!!!!

Kenny007
Kenny007
9 let před
Odpovědět  Evžen

Děkuji za pochvalu, ale pořád se ještě může ukázat že se jedná o něco jiného než kráter. Někdy zdání klame…

Vojta
Vojta
9 let před

Mimochodem, taky vám to připomíná borůvku? S modrým filtrem by to bylo k nerozeznání 🙂

Adhara
9 let před
Odpovědět  Vojta

Mne to pripomenulo Mimas. Zaujímavé, ale už to tu (v slnečnej sústave) bolo. 🙂

gg
gg
9 let před
Odpovědět  Adhara

Zřejmě druhý prototyp Hvězdy smrti. 😉 Nebo konkurence. 😀

Kenny007
Kenny007
9 let před
Odpovědět  Vojta

A sakra, já tušil že mám vybrat jiné ovoce 😀

slappy
9 let před

Spíš se přikláním k tomu, že se jedná o skutečně tmavší povrch než zastíněné dno kráteru.. To by byl snad největší kráter v celé Soustavě ne? Pravda, že takhle výrazné rozdíly odrazivosti povrchu taky nemají obdoby.. Snad jedině Země s tmavými oceány a bílými mraky.. A Iapetus, ten to ale má rozumně rozdělené na leading-trailling hemisféry..
Nakonec jediné, co je z těchto snímků jasné, že Pluto je unikátní a jistojistě fascinující svět. A jeho doprovod Charon může být klidně ještě zajímavější.. : ) Inu vždy, když se zamyslím nad celou situací ohledně průletu kolem Pluta a objevování nepoznaného světa, úplně nad tím žasnu! Jsem rád, že jsem ‚stihl‘ tuto vzrušující jízdu.. Na cestu Voyagerů, natož dřívějších sond, jsem ještě nebyl na světě..

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpovědět  slappy

Také nejsem úplně „dříve narozený“, ale jako úžasný zážitek si vybavuji v televizních novinách záběry z Voyageru 2 při průletu kolem uranovy Mirandy. Bylo mi 14 a ještě dnes vidím ten složitý povrch plný proláklin i naopak „horských štítů“. Tak nějak jsem tušil, že něco někam letí, i známky o vesmíru jsem trochu sbíral, ale pokud jsem se k něčemu dostal, tak to byl většinou Remek, Sputnik a jiní vynikající soudruzi a úspěchy z východu 🙂

edemski
edemski
9 let před

Heh, tos mi připoměl, že já byl v prváku na střední (taky 14:-) a tam se v češtině uvádělo, co je nového ve světě (vojenská železniční). Každý měl něco ze SSSR a jak přišla řada na mně, přišel jsem s výstřižkem, kde byla čb fotka Uranu a odrecitoval, jak úspěšná americká sonda proletěla kolem Uranu… Soudružka učitelka čučela jak puk 😀

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpovědět  edemski

Dobrá práce 🙂

Shodou okolností to byl i rok poslední úspěšné ruské mise do meziplanetárního prostoru.

Racek
Racek
9 let před

No, řekl bych, že z kosmonautiky se toho objevovalo docela dost. Třeba Letectvía kosmonautika, Vesmír, Téčko, Věda a technika … A musím říci, že ideologie v tom bylo už docela málo, v těch letech osmdesátých. Jo, v dobách Dr. Codra, to bylo jiné, to bylo silné. Ale když si člověk odmyslel ten balast, i tak se docela člověk dost dozvěděl. Kupodivu o tý západní technice mnohokrát víc. O té ruské jen „přístroje pracují normálně“ Kosmos…xxx . V letech osmdesátých už docela taky dost.
Ovšem v tý škole … nevím, asi jak kde. Moji potomci tyhle problémy už moc neměli.

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpovědět  Racek

V této souvislosti jsem si připomněl Malou encyklopedii kosmonautiky (Mladá Fronta 1982). Je tam všechno a řekl bych i objektivně. Včetně zobrazení Lunar Roveru, Mercury, Gemini, Apolla… ale pouze CSM (v okamžiku spojení se Sojuzem), lunární modul prostě vynechali. Možná jen omyl, ale připadá mi to zvláštní.

Jaroslav.Alois
Jaroslav.Alois
9 let před

Pan 007 je úžasný, nechtělo by to jeho práci prezentovat každý den, třeba formou aktualizace příloh tohoto článku. Jak se sonda blíží budou se detaily zlepšovat geometrickou řadou.

edemski
edemski
9 let před
Odpovědět  Jaroslav.Alois

Geometrickou? Intenzita světla klesá s druhou mocninou 😉

gg
gg
9 let před
Odpovědět  edemski

Navíc kdyby NH mířila přímo na Pluto, tak tam bude svislá asymptota. 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Jaroslav.Alois

Uvažujeme o vydávání speciálních krátkých článků – buďto obden, nebo jednou za den s novými fotkami.

Jaroslav.Alois
Jaroslav.Alois
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

To by bylo super, málokdo je tak šikovný jako 007 a jeho práce bude jistě velice ceněna. Díky.

zvejkal
zvejkal
9 let před

Keny, super!

Kenny007
Kenny007
9 let před
Odpovědět  zvejkal

Díky 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  AMM

Nechme se překvapit, jak to celé dopadne. 🙂

Kenny007
Kenny007
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

On to nutně kráter být nemusí, jak jsem psal na foru, možná jsem trochu přehnal zpracování, abych vytáhl z obrazu drobné povrchové útvary.
Ale nechme se překvapit. Zanedlouho to budeme vědět s jistotou.

Daniel Bozner
Daniel Bozner
9 let před
Odpovědět  AMM

Mě přijde že ano, no necháme se překvapit.

Daniel Bozner
Daniel Bozner
9 let před

Kenny007 moc děkujeme, jen tak dál. Těším se na další fotky.

Kenny007
Kenny007
9 let před
Odpovědět  Daniel Bozner

Díky, 29.6. byla zatím zveřejněna poslední data, musíme počkat na další várku. Pro zájemce:
snímky z LORRI:
http://pluto.jhuapl.edu/soc/Pluto-Encounter/data/pluto/level2/lor/jpeg/
data ke snímkům:
http://pluto.jhuapl.edu/soc/Pluto-Encounter/data/pluto/level1/lor/info/
online telemetrie New Horizons:
http://www.dmuller.net/spaceflight/realtime.php?mission=newhorizons

Racek
Racek
9 let před

Jsem fakt netušil, že i Pluto bude tak napínavý. A Ceres myslím, taky ještě překvapí.
Pánové, skvělá práce jako vždy. A ty úpravy od pana Kennyho, velmi zajímavé. Za pár dní uvidíme, jak se mu to opravdu povedlo. Držím palce, aby tam ten kráter byl.

Kenny007
Kenny007
9 let před
Odpovědět  Racek

Díky, ale já tam tak tahal kontrast aby vynikly drobné detaily na zbytku planety, že to opravdu může být jenom tmavá oblast a ne kráter. Uvidíme.
Ale iluze je dokonalá. Hotová Hvězda smrti z Hvězdných válek 🙂

Jaroslav.Alois
Jaroslav.Alois
9 let před

Za pár dní je průlet a bude jasno. Pak směr KBO, pokud již bylo vybráno, zatím jsem nikde nezjistil kam se pak letí.

https://kosmonautix.cz/2015/06/30/zdobi-pluto-obri-krater/