sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Rosetta objevila led na kometě

Rosetta opět dokázala svou velkou kvalitu a nedocenitelný význam při studování komet. Na podrobných snímcích jádra se podařilo objevit více než sto míst, kde je vidět odhalená vrstva vodního ledu. Momentálně sice sonda krouží asi 200 kilometrů od jádra a sbírá globální data o chování komety během přibližování ke Slunci, ale v době, kdy kometa ještě nebyla tak blízko ke Slunci a její povrch byl klidnější, mohla podnikat i blízké průlety. Při nich se činila hlavně detailní kamera OSIRIS. Právě její fotky posloužily k aktuálnímu objevu, který byl publikován jako studie v časopisu Astronomy & Astrophysics.

Odhalené světlé body i balvany
Odhalené světlé body i balvany
Zdroj: http://www.esa.int/

Celkem se jedná o asi 120 lokalit, které jsou až desetkrát jasnější, než okolní terén. Tyto jasné body se nachází prakticky na celém povrchu komety. Některé body jsou izolované, jiné se naopak seskupují do větších struktur. Na některých místech můžeme dokonce vidět i balvany se světlým povrchem. Ty se velmi často nachází pod útesy. Nabízí se tedy myšlenka, že jde o pozůstatky nedávné eroze, která odhalila podpovrchové ložisko ledu.

Led by měl být i na jiných místech, než jen na těchto izolovaných ostrůvcích – je ale pokrytý prachem, který do okolí vystřelily plynové výtrysky a pak se snesl zpátky na povrch. Podle výpočtů stačí pouze milimetrová vrstva prachu a kamery nemají šanci led spatřit – ať už jde o led vodní, nebo o pevnou formu oxidu uhličitého, či uhelnatého.

Existuje i teorie, že momentálně pozorované skvrny jsou místa, která byla odhalena při minulém průletu jádra kolem Slunce. Bude jistě zajímavé sledovat, jak se bude situace vyvíjet, protože Rosetta se několik měsíců po maximálním průletu vrátí k blízkým průletům a vědci budou moci porovnat fotky před průletem a po něm.

Další detaily aktuálního objevu si můžete v češtině přečíst v článku na portálu astro.cz.

Snímky kamery OSIRIS pořízené během září 2014, když byla sonda 30 - 40 kilometrů od jádra.
Snáímky kamery OSIRIS pořízené během září 2014, když byla sonda 30 – 40 kilometrů od jádra.
Zdroj: http://www.esa.int/

Zdroje informací:
http://www.astro.cz/
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Ice_on_Comet_67P_Churyumov-Gerasimenko.jpg
http://www.esa.int/…/Icy_clusters_and_individual_boulders.jpg
http://www.esa.int/…/Colour_composites_of_icy_bright_patches_on_comet.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
gg
gg
9 let před

“Rosetta objevila led na kometě”

To je toho. To já dneska našel dříví v lese, to byl šok! 😀

https://kosmonautix.cz/2015/06/25/rosetta-objevila-led-na-komete/