sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Mé poslední bonusové jídlo

Vzpomínky na výcvik

„Dnes jsem dostala pozvání na oběd!  Mezi dopoledním a odpoledním výcvikem jsme s Antonem tady ve Hvězdném městečku absolvovali sérii ochutnávání vesmírných pokrmů. Připojila se k nám naše záložní posádka: Oleg, Kimya a Kjell. Jen náš třetí člen posádky Terry bohužel chyběl. Tohle byl první z osmi ‚vesmírných obědů‘ při kterých budeme pozváni k ochutnávání a hodnocení ruského menu. Jako astronautka ESA budu na palubě jíst primárně jídlo od NASA a bonusové balíčky jídla z ESA. Je však dobré vědět, co mají v nabídce ruští kolegové. Jsem si jistá, že na ISS dochází k mnohému obchodování s jídlem!

Pondělí 3. února 2014

Některé příděly potravin budou dehydrovány, jiné budou tepelně stabilizovány a bude je potřeba pouze ohřát. Na rozdíl od jídel NASA a ESA, které jsou dodávány v sáčcích, jsou ty ruské obvykle v konzervách, které se nijak neliší od vaší konzervy s tuňákem, kterou si můžete koupit v supermarketu.“

Ochutnávání a hodnocení ruského menu.
Ochutnávání a hodnocení ruského menu.
Zdroj: https://plus.google.com/
Ochutnávání a hodnocení ruského menu.
Ochutnávání a hodnocení ruského menu.
Zdroj: https://plus.google.com/
Ochutnávání a hodnocení ruského menu.
Ochutnávání a hodnocení ruského menu.
Zdroj: https://plus.google.com/

Jídlo je ve vesmíru důležitou položkou přispívající k pozitivní psychickému rozpoložení. Proto mají astronauti možnost vzít si s sebou určité množství takzvaných „bonusových balíčků“ dle vlastního výběru, které jim připomínají chuti kuchyně z jejich domova. V následujícím videu Samantha předvádí, jak si připravuje jedno takovéto bonusové jídlo ve stavu beztíže: salát z quinoy se sušenými rajčaty, makrelou a pórkovou pastou, vše zabalené do teplé tortilly.

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázků:
https://plus.google.com/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Adam Trhoň
Adam Trhoň
9 let před

Chtěl bych vidět její obličej, až si to jídlo bude připravovat zase na Zemi, vytáhne tortillu, namaže ju zelenou pastou a upustí na zem 🙂

Kenny007
Kenny007
9 let před

Podobná myšlenka mě už taky napadla 😀
Postavíš si hrnek do vzduchu a „a sakra“..
Asi se to zvláště po opravdu dlouhodobých expedicích někomu stalo. I když mám pocit, že po tom dlouhodobém pobytu ti pak při 1G připomene každý sval a každá věc co zvedáš že už opravdu nejsi v kosmu.

Michael Voplatka
Michael Voplatka
9 let před
Odpovědět  Kenny007

Nejen někomu. Stává se to nejspíš všem a docela často.

Radoslav Packa
Radoslav Packa
9 let před

To je ale lajdáckosť! Všade suchý zips a na tortillu ho zabudnú prišiť.

Konzervy zaberú viac miesta po konzumácii a sú asi aj ťažšie ako sáčky pri štarte?

Michael Voplatka
Michael Voplatka
9 let před
Odpovědět  Radoslav Packa

Ano, jsou těžší a objemnější, což hraje roli nejen při startu, ale také při zbavování se odpadu pomocí nákladních lodí. Na druhou stranu do konzerv není potřeba přidávat vodu jako do některých dehydratovaných potravin v sáčcích.

Vojta
Vojta
9 let před
Odpovědět  Michael Voplatka

Proč tedy nepoužívají balíčky podobné těm s náplněmi na tortilu? Ty přece mohou obsahovat přímo poživatelnou stravu a pokud nebudou kovové, daly by se přímo ohřát v mikrovlnce. Mně by to sice tak trochu evokovalo žrádlo pro kočky, ale je to lehčí a skladnější než konzervy. Těch se snažím vyvarovat i na delší výlety, kdy musím jídlo táhnout na zádech.

zvejkal
zvejkal
9 let před

Srandovne video .. 🙂

Jo, preco vacsina tych odrobiniek a taktiez tortila isla smerom hore? Maju tam nejake odsavanie? Alebo nahoda…

Michael Voplatka
Michael Voplatka
9 let před
Odpovědět  zvejkal

Drobky šly nahoru nejspíš proto, že se odrazily od tortily/lžíce/atd., což jim udělilo směr pohybu. Vstupy ventilačního systému jsou tam na více místech a určitě tam nezuří tak pekelný tajfun, aby to drobky nasálo tak rychle. Kdyby je tam ale Samantha nechala poletovat, za pár minut by si cestu k ventilaci určitě našly a zastavily by se o mřížku na vstupu.

Vojta
Vojta
9 let před

Ta levitující tortila působí dojmem filmového triku. Jako by tam byla dokreslená. Můj mozek prostě nepřijal fakt, že se něco může chovat tak podivně 🙂

https://kosmonautix.cz/2015/06/08/me-posledni-bonusove-jidlo/