„Dnes jsem dostala pozvání na oběd! Mezi dopoledním a odpoledním výcvikem jsme s Antonem tady ve Hvězdném městečku absolvovali sérii ochutnávání vesmírných pokrmů. Připojila se k nám naše záložní posádka: Oleg, Kimya a Kjell. Jen náš třetí člen posádky Terry bohužel chyběl. Tohle byl první z osmi ‚vesmírných obědů‘ při kterých budeme pozváni k ochutnávání a hodnocení ruského menu. Jako astronautka ESA budu na palubě jíst primárně jídlo od NASA a bonusové balíčky jídla z ESA. Je však dobré vědět, co mají v nabídce ruští kolegové. Jsem si jistá, že na ISS dochází k mnohému obchodování s jídlem!
Pondělí 3. února 2014
Některé příděly potravin budou dehydrovány, jiné budou tepelně stabilizovány a bude je potřeba pouze ohřát. Na rozdíl od jídel NASA a ESA, které jsou dodávány v sáčcích, jsou ty ruské obvykle v konzervách, které se nijak neliší od vaší konzervy s tuňákem, kterou si můžete koupit v supermarketu.“
Jídlo je ve vesmíru důležitou položkou přispívající k pozitivní psychickému rozpoložení. Proto mají astronauti možnost vzít si s sebou určité množství takzvaných „bonusových balíčků“ dle vlastního výběru, které jim připomínají chuti kuchyně z jejich domova. V následujícím videu Samantha předvádí, jak si připravuje jedno takovéto bonusové jídlo ve stavu beztíže: salát z quinoy se sušenými rajčaty, makrelou a pórkovou pastou, vše zabalené do teplé tortilly.
Zdroj informací:
https://plus.google.com/
Zdroj obrázků:
https://plus.google.com/
Chtěl bych vidět její obličej, až si to jídlo bude připravovat zase na Zemi, vytáhne tortillu, namaže ju zelenou pastou a upustí na zem 🙂
Podobná myšlenka mě už taky napadla 😀
Postavíš si hrnek do vzduchu a „a sakra“..
Asi se to zvláště po opravdu dlouhodobých expedicích někomu stalo. I když mám pocit, že po tom dlouhodobém pobytu ti pak při 1G připomene každý sval a každá věc co zvedáš že už opravdu nejsi v kosmu.
Nejen někomu. Stává se to nejspíš všem a docela často.
To je ale lajdáckosť! Všade suchý zips a na tortillu ho zabudnú prišiť.
Konzervy zaberú viac miesta po konzumácii a sú asi aj ťažšie ako sáčky pri štarte?
Ano, jsou těžší a objemnější, což hraje roli nejen při startu, ale také při zbavování se odpadu pomocí nákladních lodí. Na druhou stranu do konzerv není potřeba přidávat vodu jako do některých dehydratovaných potravin v sáčcích.
Proč tedy nepoužívají balíčky podobné těm s náplněmi na tortilu? Ty přece mohou obsahovat přímo poživatelnou stravu a pokud nebudou kovové, daly by se přímo ohřát v mikrovlnce. Mně by to sice tak trochu evokovalo žrádlo pro kočky, ale je to lehčí a skladnější než konzervy. Těch se snažím vyvarovat i na delší výlety, kdy musím jídlo táhnout na zádech.
Srandovne video .. 🙂
Jo, preco vacsina tych odrobiniek a taktiez tortila isla smerom hore? Maju tam nejake odsavanie? Alebo nahoda…
Drobky šly nahoru nejspíš proto, že se odrazily od tortily/lžíce/atd., což jim udělilo směr pohybu. Vstupy ventilačního systému jsou tam na více místech a určitě tam nezuří tak pekelný tajfun, aby to drobky nasálo tak rychle. Kdyby je tam ale Samantha nechala poletovat, za pár minut by si cestu k ventilaci určitě našly a zastavily by se o mřížku na vstupu.
Ta levitující tortila působí dojmem filmového triku. Jako by tam byla dokreslená. Můj mozek prostě nepřijal fakt, že se něco může chovat tak podivně 🙂