sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Jak se vlastně jmenuje nová loď SpaceX?

Jak jsme psali už v článku, o výběru nového jména pro americkou raketu SLS, není jméno pro raketovou techniku podstatné, ale přesto se nevyplácí jej podceňovat. Druhým extrémem je, pokud se pro jednu techniku používá více jmen a nezaujatý divák v tom má potom v hlavě hokej. Vzorný příklad nám v posledních měsících předvádí společnost SpaceX okolo své nově připravované kosmické lodi. Rozhodli jsme se proto sepsat tento krátký článek, který se pokusí připomenout celou genezi názvu soukromé lodi.

Už v roce 2012 bylo téměř jisté, že nepilotovaná loď Dragon jednou bude mít bratříčka pro lety pilotované. Tento stroj měl podle „neoficiálně oficiálních“ informací dostat pojmenování DragonRider. Jméno to bylo snadno zapamatovatelné, originální a hravé, protože evokovalo představy fantasy postav, které osedlaly draky. Jedinou výtkou bylo, že se takové označení hodí spíše pro astronauty na palubě, než pro loď samotnou.

Dragon V2 během představení
Dragon V2 během představení
Zdroj: http://maagg.com/

V řece času uplynulo několik let a SpaceX vloni představila podobu své kosmické lodi pro posádku a s ní přišel i nový název – Dragon V2. Ačkoliv písmeno V nezastupovalo Vergeltungswaffe, ale version (jako při přechodu z Falconu 9 na Falcon 9 v1.1), negativní historické souvislosti způsobily, že nové jméno bylo přijato – diplomatickou řečí „docela chladně“.

V dalších měsících se proto začal používat název Dragon 2. Ty nejlepší změny bývají často nejjednodušší – stačilo ze sporného názvu vypustit jediné písmeno a spokojené jsou obě strany – dvojka jasně ukazuje pokročilou verzi a jméno přitom nikoho neuráží. Jenže v posledních týdnech se stále častěji začalo používat nové jméno – Crew Dragon. Jelikož tento název používá sama SpaceX, je zřejmé, že půjde o oficiální pojmenování lodi. Sice to není žádný „sexy“ název, prostě jen „Dragon pro posádku“, ale na jméně přece nezáleží. Hlavně, že bude nový Crew Dragon bezpečný.

Logo lodi Dragon
Logo lodi Dragon
Zdroj: http://i.stack.imgur.com/

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://www.space.com/
http://www.nasaspaceflight.com/
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s–7RouQBe8–/wa83ha3jv11ssop9emp6.jpg
http://maagg.com/wp-content/uploads/2014/05/17919-thumb.png
http://i.stack.imgur.com/GWVll.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kenny007
Kenny007
9 let před

Myslím že to opravdu skončí jako Crew Dragon. Krásná dračí loď, a s tím trunkem je dost sexy.

Vojta
Vojta
9 let před
Odpovědět  Kenny007

Mně se trunk nelíbí. Je takový moc obyčejný a k Dragonu se nehodí. Evidentně ho navrhoval někdo jiný a ani ho nesladili s Dragonem barevně. Ale co, hlavně když bude fungovat.
Mimochodem, ta stylizovaná dračí hlava v logu je sice pěkná, ale stejně se mi víc líbí to původní logo. Ještě lepší by možná mohla být kombinace ve stylu původního draka s agresivnějším výrazem.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Vojta

Já bych řekl, že trunk je především funkční část, u které by případné estetické „kudrlinky“ byly spíše na obtíž. 🙂

kopapaka
kopapaka
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Nevyrábí se trunk na stejné „lince“ jako nádrže? Pak by bylo naprosto jasné, proč je to jen trubka 🙂
Pořád mi vrtá v hlavě varianta Dragonu s tlakovaným trunkem pro lety o něco delší než jen k ISS. Jen by se muselo vyřešit přesunutí k dokovacímu portu Dragonu, třeba nějakou jednoduchou „rukou“.

https://kosmonautix.cz/2015/05/07/jak-se-vlastne-jmenuje-nova-lod-spacex/