Kosmotýdeník 134. díl (6.4. – 12.4.2015)

Ani pěkné počasí, které nám přináší v posledních dnech jaro, nepřimělo autory portálu Kosmonautix, aby vás připravili o pravidelný souhrn kosmických událostí z uplynulých sedmi dní. Aktuální vydání Kosmotýdeníku je připraveno a těšit se v něm můžete na plány společnosti United Launch Alliance na zeštíhlení, přípravy společnosti SpaceX na nadcházející start k Mezinárodní kosmické stanici, návštěvu Marsu, Merkuru a Europy a mnoho dalšího. Přejeme vám příjemně strávenou neděli a dobré čtení Kosmotýdeníku.

Společnost ULA zeštíhluje

Základní verze raket provozované ULA

Základní verze raket provozované ULA
Zdroj: http://farm4.static.flickr.com/

Doposud jediný kosmický dopravce pro americké vojenské satelity je společnost United Launch Alliance, která provozuje rodiny raket Delta a Atlas. Zřejmě pod částečným vlivem rozmachu společnosti SpaceX i pod drobnohledem veřejnosti, je společnost nucena pracovat na změnách, které ukáží, že neplýtvá veřejnými výdaji. Již před časem jsme u nás psali, že dojde k redukci raket, které bude společnost vypouštět. Společnost si nechá pouze jednu z rodin raket. Vybrali si rakety Atlas. Rodina nosičů Delta postupně dokončí svoji práci mezi lety 2017 – 2020. První odejde do důchodu raketa Delta 2, poslední Delta IV Heavy. Zbydou rakety Atlas, které však také čeká redukce některých typů. ULA sází hlavně na nově vyvíjený nosič. Jméno nové rakety a vlastně ani její základní podoba prozatím nejsou známy.

Společně s opuštěním jedné rodiny raket však společnost zredukuje i své kosmodromy. V současnosti využívá pět startovacích komplexů. Dva se nachází na Floridě, tři jsou pak na Vandenberg Air Force Base v Kalifornii. Z těch floridských jsou to komplex 41, odkud startují rakety Atlas 5 a komplex 37 z kterého létají rakety Delta IV Heavy. V Kalifornii jsou to 2-západ (Delta 2), 3-východ (Atlas 5) a komplex 6 odkud létá Delta 4.

Logo ULA

ULA by ráda zredukovala pět kosmodromů na dva. Každý by byl na jednom pobřeží a poskytoval specifické podmínky pro start z daného místa. Společnost argumentuje tím, že největší fixní náklady, které vynakládá, jdou právě do údržby pěti startovacích komplexů, a proto je logické zredukovat je tak, aby měla jen jeden na jedno pobřeží. Jejich mluvčí dodal, že se nikdy nestalo, aby se připravovaly více jak dva starty a proto je zbytečné mít tolik kosmodromů. Zatím není známo, které komplexy budou opuštěny. V současnosti probíhá analýza využitelnosti jednotlivých platforem. Je však pravděpodobné, že v případě opuštění raket Delta jsou to právě ty startovací komplexy, které budou opuštěny. Společnost by ráda, aby z kosmodromů určených pro rakety Atlas mohla létat i nová verze jejich rakety. Zároveň by zázemí kosmodromů pro rakety Atlas mělo projít proměnou tak, aby rampy mohly přijmout jakýkoli náklad a raketu, které bude společnost připravovat. Od startu armádního satelitu po pilotovaný let.

Kosmické mini-zprávy

Logo mise CRS-6

Logo mise CRS-6
Zdroj: http://i.imgur.com/

Přípravy společnosti SpaceX na nadcházející zásobovací misi SpX-6 k ISS pokračují dobře. Dnes v ranních hodinách byl proveden statický zážeh rakety Falcon 9 v1.1. O tom, co poveze Dragon k ISS, jsme psali zde. Start je stále naplánován na toto pondělí 13. dubna ve 22:33 SELČ. První stupeň rakety se pokusí o přistání na plovoucí plošině Just Read the Instructions, která včera vyplula z přístavu a míří do dopadové oblasti. Pondělnímu startu je dávána 60% pravděpodobnost kvůli počasí. Na úterý, což je náhradní datum, dává počasí 70 %. Při této misi ponese Dragon poprvé nové logo.

Nedělní statický zážeh

Nedělní statický zážeh
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Sonda MRO kroužící kolem Marsu nás nepřestává zásobovat zajímavými snímky. Tento snímek ukazuje vrstevnatý povrch a tmavé duny na snímku pořízeném pomocí kamery HiRISE. Sonda má za sebou už více jak 40 000 obletů kolem Marsu.

Snímek MRO

Snímek MRO
Zdroj: https://lh4.googleusercontent.com/

Vozítko Curiosity už má na svém odometeru údaj přesahující 10 000 metrů ujetých na povrchu Marsu. Skutečná vzdálenost je však nižší, protože odometer zaznamenal i prokluzování kol v písčitých oblastech. V současnosti se vozítko přesouvá z oblasti Garden City. Při přesunu pořídila Curiosity toto pěkné panorama.

Sonda MESSENGER měla být v tomto týdnu již roztříštěna o povrch Merkuru. Její zásoby paliva dávno došly, a protože oběžná dráha kolem Merkuru není kvůli vlivu Slunce stabilní, čekal sondu neodvratný osud pádu na povrch. Řídicímu týmu se však podařilo využít helia pro korekci dráhy a prodloužit sondě život o pár týdnů.

Další připravovaný start rakety Altas 5 s armádním mini raketoplánem X-37 bude odložen až na květen. Dle vyjádření se objevily blíže nespecifikované závady na vynášeném zařízení. Vzhledem k tomu, že se jedná o armádní zařízení, nejsou k dispozici žádné bližší informace.

Scott Kelly vyfotografoval, jak vypadá stůl s jídlem na ISS. Podívejte se také.

Souhrn z Kosmonautixu

Tento týden jste se u nás mohli dozvědět o evropsko-japonském nástupci sondy u Merkuru, nebo o chystané spolupráci NASAESA při letu k Europě. Podívali jsme se na starty raket Falcon v rozlišení 4K, nebo zjistili, že Rosettu trápí prach. Pro mnohé nehezkou zprávou byla opět změna v chystané pilotované misi k asteroidu.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/2015/04/09/ula-working-to-reduce-five-launch-pads-to-two/
http://astrogeology.usgs.gov/news/astrogeology/sol-952-longer-drive
http://spaceflightnow.com/2015/04/10/atlas-5-slips-at-payloads-request/

Zdroje obrázků:
http://images.spaceref.com/news/2012/ooDelta-IV_NROL15.jpg
http://newspace2012.spacefrontier.org/media/images/ULA_Logo_Full_Color_Text_withR.png
http://farm4.static.flickr.com/3277/2730933080_ba4aed0150.jpg?v=0
https://pbs.twimg.com/media/CCWdQpVUsAAdc9U.jpg:large
http://i.imgur.com/0VzcUgx.png
https://lh4.googleusercontent.com/-f5hKgivWJAY/VSf0IEr2b5I/AAAAAAACyAM/_AHI6SFkzk8/w506-h809-no/ESP_039581_1520.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 134. díl (6.4. – 12.4.2015)”

  1. Asdf napsal:

    Já jen doufám, že ta nová raketa bude modulární, aby dokázala nahradit všechny Atlasy a Delty. Hlavně, aby jí nevyvíjeli 20 let jako Rusové Angaru 😉

  2. Aleš Borovička napsal:

    Ten stůl s jídlem je drsnej 🙂 Ještě že nezapomněli na kečup…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.