Včerejší motto – Nepropadejte panice!

úvodní obrázek

„‘Nepropadejte panice‘ je velkými písmeny napsáno v knize Douglase Adamse Stopařův průvodce po Galaxii. ‚Nepropadejte panice‘ bylo také naše včerejší motto v Řídícím středisku Columba v Oberpfaffenhofenu v Německu stejně jako v řídících střediscích Mezinárodní vesmírné stanice v Houstonu, Moskvě a japonské Tsukubě. V 9:44 středoevropského času byl na Mezinárodní vesmírné stanici spuštěn nouzový poplach, což naznačovalo, že se čpavek z externího chladícího okruhu mohl dostat do interiéru stanice. Následujíce nouzové postupy, astronauti se rychle stáhli do ruské části stanice, jelikož v jejích modulech k chlazení není použit žádný čpavek. Díky měřením vzduchu astronauti věděli, že v ruském segmentu jsou v naprostém bezpečí.

Čtvrtek 15. ledna 2015

Už od začátku zde byly pochybnosti, jestli čpavek opravdu unikl, ale pro bezpečnost posádky jim bylo řečeno, aby zůstali v ruském segmentu, zatímco byla situace detailně analyzována. Astronauti nás rychle informovali, že si vedou dobře. Samantha tweetla do světa: „Děkujeme za vaše obavy. Všichni jsme v pořádku!“

V takovéto nouzové situaci je okamžitě vypnut externí chladící okruh s amoniakem a jeho pracovní tlak je snížen, aby se předešlo dalšímu proudění toxického plynu do vnitřního prostoru modulů. Včera byl odstaven okruh B, což znamená, že stanice přišla o polovinu svého chladícího výkonu. Řídící středisko Columba muselo částečně vypnout vesmírnou laboratoř, aby byla redukována produkce tepla. Zatímco astronauti čekali na povolení k otevření průlezu, řídící střediska byla vytížena snažíce se pochopit, co se děje a přizpůsobit konfiguraci stanice nově vzniklé situaci. Mezitím, co jsme prováděli tyto procedury, byli přivoláni experti, kteří měli zjistit, proč se rozezněl nouzový alarm. Odpoledne jsme došli k závěru, že nemůžeme věřit nahlášeným měřením, která zpustily poplach. Detailní analýzy založené na jiných měřeních naznačovaly počítačovou chybu namísto skutečného nouzového scénáře.

K večeru posádka dostala „Go“ ke vstupu do americké části vesmírné stanice v maskách, aby provedli měření. Žádný čpavek nebyl detekován. Okolo 21:00 SEČ astronauti otevřeli poklop a mohli spát v americké části stanice.

Ačkoli šlo o planý poplach, chladící okruh B je stále odstaven. Nechceme na věci spěchat. Namísto toho přivedeme stanici pomalu zpátky do plné operační činnosti. Nouzová situace se pro nás rozvinula do problému s plánováním harmonogramu s tím, jak jsme se snažili přizpůsobit rozvrh a dohnat ztracený čas.

Svým způsobem ale situace nastala v nejvhodnější možný čas. Astronauti se zrovna chystali připravit experimenty s žijícími muškami a další biologické pokusy. Kdyby je nechali bez dozoru, experimenty by selhaly během doby jejich pobytu v ruském segmentu. „Naštěstí“ byl alarm spuštěn těsně před začátkem, takže všechny experimenty budou moci být uskutečněny v blízké budoucnosti.

U experimentů a hardwaru v Columbu se zdá, že také přežil nouzové vypnutí bez následků. Myslíme, že Samantha a Terry budou moci zítra uskutečnit první kolo pokusu monitorování dýchacích cest, který navzdory problémům zůstává na programu.

Závěrem bych rád napsal, že i kdyby opravdu došlo k úniku čpavku, astronauti i řídící střediska měli situaci plně pod kontrolou. Je to pro nás ale připomínkou důležitosti procvičování nouzových situací stále dokola a přehrávání si těchto procedur v hlavě. Když tedy opravdu nastanou, nepropadáme panice…“

Thomas Uhlig, letový ředitel modulu Columbus

 

zdroj informací:
http://outpost42.esa.int/
http://www.dlr.de/blogs/

zdroj obrázku:
http://outpost42.esa.int/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.