sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Jak nepřijít o žádný přelet ISS?

Asi každý, kdo někdy večer nebo ráno zvedl hlavu k obloze, aby kromě krásy hvězd a dalších nebeských objektů pozoroval i přelet Mezinárodní vesmírné stanice, mi jistě potvrdí, že se jedná o silný zážitek. Člověk vidí na vlastní oči největší lidmi vyrobený objekt ve vesmíru – byť na vzdálenost několika set kilometrů. V dnešní době internetu a počítačů není problém vypočítat s několikadenním předstihem, kdy bude ISS pozorovatelná právě z našeho stanoviště. Ostatně i na našem portálu máte možnost si tyto informace snadno vyhledat. Jenže když je člověk v přírodě, tak se tyto údaje nehledají snadno. Přesto je tu jedno pohodlné řešení.

Před pár lety se mezi lidmi začaly šířit chytré telefony a ruku v ruce s nimi šly i různé aplikace, které si uživatelé mohli do svých přístrojů stáhnout. Nás dnes bude zajímat aplikace ISS Detector, která je určená pro majitele mobilních přístrojů s operačním systémem Android. Aplikace sama pozná, kde se nacházíte a jaké je Vaše časové pásmo. Díky tomu upraví zobrazované údaje. Dalšími výhodami jsou lokalizace do češtiny, odpočet času k nejbližšímu přeletu, upozornění 5 minut před přeletem a navíc i chytrý systém, který Vás navede, kam se máte dívat.

V základní verzi Vám program ukáže termíny přeletů Mezinárodní vesmírné stanice a záblesky telekomunikačních družic Iridium. K dispozici je i rozšířená verze „Pro“, ve které jsou třeba i přelety miniraketoplánu X-37, stanice Tiangong, nebo Hubbleova kosmického teleskopu, což obyvatelé ČR moc nevyužijí. Potěší naopak přelety radioamatérských družic, nebo vyhledávání komet na obloze. Tyto služby navíc si můžete koupit buďto jako jednotlivé, samostatné balíčky, nebo jako kompletní balík se všemi službami.

Cena základní verze: Zdarma
Cena rozšíření: 35 – 70 Kč
Ke stažení: základní / rozšířená verze

Zdroje obrázků:
http://d1jqu7g1y74ds1.cloudfront.net/wp-content/uploads/2012/02/Mark-Humpage.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radoslav Packa
Radoslav Packa
9 let před

Je potrebné neustále pripojenie na internet, alebo ako často treba obnovovať údaje?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Radoslav Packa

Neustálé připojení není potřeba. Stačí se připojit jen občas a program si stáhne aktuální informace. Samozřejmě čím častěji se budou informace aktualizovat, tím budou přesnější – například kvůli případným úhybným manévrům stanice. Ale myslím, že připojení jednou za pár dní bohatě stačí.

Julius
9 let před

Mne pripada jeste pusobivejsi Iridium Flares. Tj.okamzik, kdy se slunecni svetlo odrazi od slunecniho panelu na GPS druzici. Je na to nekolik programu a web stranek, kde zjistite, kdy se mate podivat na oblohu a presne na ktere misto se mate podivat. A opravdu se v tom okamziku dosti silne na tom miste zableskne.

slappy
9 let před
Odpovědět  Julius

Sluneční světlo se neodráží od solárních panelů GPS družic, ale od antén družic telekomunikační sítě Iridium na mnohem nižší dráze (GPS kolem 20 000 km, Iridium kolem 800 km). Podle posledního odstavce článku tato aplikace ukazuje právě i záblesky Iridium.

https://kosmonautix.cz/2014/09/29/jak-neprijit-o-zadny-prelet-iss/