Skandinávcům můžeme závidět

Evropská kosmická agentura si je moc dobře vědoma toho, že mise sondy Rosetta v sobě ukrývá mimořádný potenciál pro zaujetí veřejnosti. První vstup na oběžnou dráhu jádra komety následovaný historickým přistáním na jeho povrchu fascinuje tisíce lidí a byla by proto škoda, pokud by si ESA nechala podobnou příležitost proklouznout mezi prsty. Kromě videí na internetu, nebo tématických polepů autobusových zastávek a mnoha dalších chvályhodných drobností připravila evropská agentura i zlatý hřeb popularizace – speciální kamion napěchovaný popularizací.

V útrobách přívěsu najdou zájemci mnoho informací o samotné misi, ale také prvky, které ukazují, že žijeme v jednadvacátém století. Návštěvníci se proto mohou stát aktivní součástí některých popularizačních postupů. Že jsou zde krásně propracované trojrozměrné modely samotné sondy Rosetta a přistávacího pouzdra Philae asi nikoho nepřekvapí. Zajíamvěji zní propracovaný povrch jádra komety, na který se mohou návštěvníci posadit. V dnešní době, které vládne fenomén zvaný „selfie“ bude možnost vyfotit se u komety jistě mnoha lidmi vítaná.

Návštěvníci si mohou "uvařit" vlastní jádro komety

Návštěvníci si mohou „uvařit“ vlastní jádro komety
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net

Děti si mohou vyzkoušet přistání na jádru komety a ti nejlepší se dočkají tématických dárků s motivy mise a ESA. V tahači je i Paxi, maskot Evropské kosmické agentury, který malé návštěvníky přivítá. To vše doplňují četné informační panely a odborníci na slovo vzatí, kteří rádi odpoví na všechny dotazy kolem komet – od jejich významu při formování Sluneční soustavy, přes misi sondy Rosetta až po detailní rozbor použitých technologií, které tuto misi umožnily realizovat.

Speciální tahač byl vyrobený ve Finsku a na začátku května se vydal na 5 000 kilometrů dlouhou cestu po severských státech. Za necelý měsíc tahle unikátní výstava navštívila 16 měst ve Finsku, Švédsku, Norsku a Dánsku. Konkrétně šlo o města Vaasa, Oulu, Trondheim, Oslo, Borlänge, Göteborg, Aarhus, Kodaň, Linköping, Södertälje, Turku, Helsinki, Lahti, Tampere, Jyväskylä a Seinäjok.

Trasa kamionu

Trasa kamionu
Zdroj: http://blogs.esa.int/

Velmi rád bych napsal, že se tento truck jednou podívá i do České republiky, případně na Slovensko, ale bohužel to v současné době nevypadá vůbec dobře. Důvodem jsou, jako obvykle, peníze. Náklaďák se vydal na cestu po Skandinávii jen proto, že si to tyto státy dokázaly zaplatit – šlo většinou o státní instituce – ve Finsku například akci podporoval Meteorologický institut, v Dánsku přímo ministerstvo pro vzdělávání a vědu.

Ve finském městě Lahti byl o kamion velký zájem. V ČR by to jistě nebylo jiné

Ve finském městě Lahti byl o kamion velký zájem. V ČR by to jistě nebylo jiné
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net

Bohužel pro nás, v České republice na tento projekt nejsou peníze. Než jsem tento článek sepsal, snažil jsem se sondovat, zda neexistuje nějaká možnost, jak sem tuto výstavu dostat – marně. V našem státě jsou dvě ministerstva, do jejichž tématického ranku by mohla výstava spadat – Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo dopravy. V obou resortech ale chybí finance a možná i chuť pouštět se do podobných projektů. Popularizační kamion by tak v naší republice neměl kdo zaplatit.

Přesto ještě neházejme flintu do žita. Existuje ještě jedna možnost. Když už není náš stát schopen ufinancovat podobný projekt, který je objemem financí zanedbatelný oproti jiným, mnohem nákladnějším programům, které naopak mají zelenou, nabízí se prostor pro soukromý sektor. Jediná možnost, jak dostat tento truck do České, potažmo Slovenské republiky vede přes velké firmy, které by byly ochotné podílet se na této akci. Jistě nebudu mluvit jen za sebe, když řeknu, že takovouhle reklamní kampaň pro tisíce lidí bych vítal mnohem více, než billboardy podél dálnic.

Uvidíme někdy tohohle krasavce v ČR?

Uvidíme někdy tohohle krasavce v ČR?
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net

Zdroje informací:
http://blogs.esa.int/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
http://blogs.esa.int/rosetta/files/2014/04/tour-truck.jpg
http://blogs.esa.int/rosetta/files/2014/04/tour-map.jpg
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/…1497576773791405_8761363106257856242_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/…1497576957124720_6903916819456096946_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/…1497576930458056_6876463352594093458_n.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Skandinávcům můžeme závidět”

  1. Tesař Jiří Ing napsal:

    Dobrý den,

    když už naše vlády nejsou k ničemu,zejména v oblasti národní hrdosti a vzdělávání,pomožme si sami.Návrh:
    Spojme síly se Slovenskem,Polskem,Maďarskem,Rumunskem,Bulharskem atd. a kupme si starší autobus s velkým vlekem a po GO a rekonstrukci máme pojízdnou školu nejen pro uvedený projekt.A ESA nám na materiály dá zajisté slevu a pomůže s modely apod.
    Ve vleku proměnné modely dle námětů a v autobusu elektronické zázemí pro jakýkoliv námět.
    Udělejme sbírku-rád tisícovku přidám i jako důchodce.A možná to zvládneme i jen pro ČR i jako unikátní trvalý školní vzdělávací projekt a třeba již i od MŠ.

    S pozdravem

    Tesař Jiří Ing.
    Mariánské Lázně

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Tedy musím říct, že po přečtení Vašeho příspěvku jsem se na dobrou čtvrthodinu opřel do křesla, zavřel oči a zasnil se o tom, jak by to bylo krásné. Byla by to prostě bomba! Ale jsem realista, takže vím, že realizace takového projektu by nebyla úplně snadná. V první řadě by se toho musel ujmout někdo, kdo by si vzal na starosti shánění sponzorů i technickou stránku celé věci – shánění autobusu, zajištění přestavby atd. V tomto směru bohužel nemohu nabídnout pomocnou ruku, nicméně pokud by takovýto projekt skutečně vznikl, bylo by mi ctí být jeho součástí a vyrazit někdy na popularizační cestu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.