sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Zachrání americký miniraketoplán Evropa?

Americký miniraketoplán Dream Chaser, který je spolu s loděmi DragonRider od SpaceX a CST-100 od Boeingu ve hře o lukrativní kontrakt na dopravu amerických astronautů na oběžnou dráhu je v tomto souboji outsiderem. Již delší dobu se mluví o tom, že pokud dojde k redukci kandidátů (což je velmi pravděpodobné), tak to „odnese“ právě okřídlená kosmická loď z dílny společnosti Seirra Nevada Corporation. Nyní se ale zdá, že by si celý program mohl zachránit krk spoluprací s Evropou. O co by šlo a je vůbec taková spolupráce možná? Můžeme se těšit, že budou evropští astronauti létat do vesmíru na americké lodi, nebo to bude celé trochu jinak? Na to se zaměříme v našem dnešním článku.

Tomu, v jak nezáviděníhodné situaci se Dream Chaser nachází, jsme už na našem blogu psali. Společnost Sierra Nevada Corporation si už zřejmě naplno uvědomila, že stojí před reálnou možností zastavení projektu. Projektu, který spolykal jednak značné množství o peněz, ale i lidského času. A je proto škoda takové projekty opouštět. podle všeho se zdá, že firma rozhodila sítě i mimo NASA ve snaze zaujmout nové případné investory a partnery. A jak se zdá, minimálně v jednom případě se to asi podařilo.

Evropská kosmická agentura nedávno oznámila, že se společností SNC podepsala v září loňského roku dohodu o porozumění. V rámci plnění tohoto dokumentu by se měly obě strany do začátku roku 2015 snažit vytipovat u druhé strany oblasti vhodné pro vzájemnou spolupráci. Jinými slovy. Američané budou hledat možnosti zapojení evropského průmyslu, výrobních zařízení, případně softwaru. Hlavní roli by zřejmě mělo mít Německo, protože právě zástupci její vesmírné agentury DLR byli kromě zástupců ESA přítomni podpisu. Jednou z možností je využití IBDM (International Berthing Docking Mechanism), který by našel využití jako dokovací port pro Dream Chaser. ESA naopak bude přemýšlet, jestli by měla pro miniraketoplán nějaké (hlavně vědecké) využití, tedy zda by existovaly nějaké mise, na které by Dream Chaser mohl létat pod hlavičkou Evropy.

Dokovací systém IBDM by mohl být jedním ze styčných bodů spolupráce
Dokovací systém IBDM by mohl být jedním ze styčných bodů spolupráce
Zdroj: http://spacefellowship.com/
Překlad: Autor

V některých sdělovacích prostředcích vyvolala zpráva až nekritické nadšení. Skoro se mohlo zdát, že Evropa je krok od pilotované lodě, že evropští kosmonauti budou létat do vesmíru na amerických lodích, ale přitom v samotné dohodě o něčem takovém není ani slovo. Smlouva by se velmi vzdáleně dala přirovnat ke zkušebnímu vrtu, při kterém se zjišťuje stav podloží v místě případné stavby. Pokud bychom zachovali tuto analogii, tak někteří už na místě zelené louky vidí supermarket a spekulují, kolik tam bude co stát.

Vydá se Dream Chaser pod hlavičkou ESA k ISS? Těžko říct
Vydá se Dream Chaser pod hlavičkou ESA k ISS? Těžko říct
Zdroj: http://www.spaceflightnow.com/

Pojďme ale na chvilku utáhnout kohoutek bezbřehému optimismu a podívejme se na celou věc trochu střízlivějším pohledem. Problémem totiž zřejmě budou peníze, ostatně skoro jako vždy. Evropská kosmická agentura například v současné době čelí drobným problémům s financováním ISS. Do konce roku ESA omezí své výdaje na provoz Mezinárodní vesmírné stanice o 30% ve srovnání s rokem 2010. Týká se to jen provozních poplatků, nikoliv vědeckých experimentů nebo výroby náhradních dílů. Požadavek na snížení finanční zátěže přišel ze strany Francie a Itálie.

Na první pohled to s Dream Chaserem nesouvisí, ale je to jasná ukázka toho, že minimálně některé státy zapojené do ESA usilují o snižování výdajů vkládaných do kosmonautiky. Jaké šance by v tomto případě mohla mít spoluúčast na provozu miniraketoplánu se nedá odhadovat. Nesmíme zapomínat, že Evropa už má podepsanou smlouvu s NASA na výrobu dvou servisních modulů pro Orion, což jistě nebude levná záležitost. Hledat pak v napjatém rozpočtu rezervy pro Dream Chaser nebude nic snadného. Ale nechme se překvapit. Možná dopadnou jednání dobře a Evropa se skutečně bude na tomhle miniraketoplánu podílet. Ostatně nebylo by to poprvé, kdy se evropská kosmonautika ujala zajímavého programu, který NASA opustila. Například sonda JUICE bude ve své podstatě upravený americký projekt JIMO. Kdo ví, možná to stejně dopadne i s miniraketoplánem.

Zdroje informací:
http://www.kosmonaut.cz/
http://www.kosmo.cz/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://www.citizensinspace.org/wp-content/uploads/2013/01/DreamChaserLaunch.jpg
http://spacefellowship.com/wp-content/uploads/2010/10/stsIBDM_1.jpg
http://www.spaceflightnow.com/news/n1401/08dreamchaser/dreamchaser_station_400259.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Evžen
Evžen
10 let před

Zajímavý článek a zajímavé překvapení z ESA, ale držme se reality výstižně popsané supermarketem na zelené louce. To je stránka finanční a technická
Ovšem nesmíme zřejmě zapomínat i na politické rozhodnutí a že jimi jsou dějiny kosmonautiky od prvopočátku poznamenané až to pěkné není! Jen namátkou Rusové dostali na oběžnou dráhu Gagarina a Kenedy vyhlašuje dobytí Měsíce! Je pravděpodobné, že kdyby se první muž v kosmu honosil americkým občanstvím, Měsíce by nebylo. Bylo by samozřejmě logické se nejdříve zabydlet na oběžné dráze a potom letět někam dál. Tak Amerika dosáhla téměř nemožného jen proto, aby to opět nechala opuštěné. Nebo Amerika vyhlásí že uskuteční vesmírnou vycházku a bác ho! Leonov musí být za každou cenu první. O Těreškovové netřeba se zmiňovati. Pozadí vzniku Voschodu je také jistě dostatečně známo. Američané mají raketoplán, my ho nepotřebujeme ani potřebovat nebudeme ale musíme ho mít také. Atd. Při čtení článku mne napadl podobný příměr. Čína má vlastní lodě Shenzhou, stanici Tiangong a chystá větší kousek, Indie na své lodi tvrdě několik let již pracuje, Irán se chvástá že svého kosmonauta ve vlastní lodi do vesmíru dostane také. Nechystá si ESA v případě Dream Chaseru také svoji polívčičku stylem „když ostatní mají, my musíme mít tedy také? jak by to vypadalo kdybychom neměli?“ Holt politika. Samozřejmě netvrdím, že to je zrovna tak. Jen mne taková myšlenka napadla a nechce se jí z hlavy ven. Každopádně budoucnost nám ukáže jestli tyto námluvy vyšumí do ztracena, nebo budou mít reálný a hmatatelný výsledek.
Evžen

Dušan Majer
Dušan Majer
10 let před
Odpovědět  Evžen

Zajímavá teorie. Ale osobně si myslím, že původ aktivity bych nehledal u ESA (musíme mít za každou cenu vlastní loď), ale spíše u SNC, která chce DC zachovat za každou cenu. Evropa jen dostala nabídku, která byla zřejmě dostatečně lukrativní an to, aby do toho šla.

https://kosmonautix.cz/2014/01/10/zachrani-americky-miniraketoplan-evropa/