Rok na ISS

Už jsme si zvykli na pravidelné střídání posádek na Mezinárodní vesmírné stanici. Astronauti stráví na oběžné dráze půl roku a pak se zase vrátí zpátky na Zemi. Ovšem pokud chce lidstvo jednou letět k Marsu, bude potřeba znát vlivy, které na člověka působí po delší dobu. Za půl roku totiž k Marsu a zpátky ani při nejlepší vůli nedoletíme. Pokud to lehce přeženeme, bylo by to stejné jako jít se se zadrženým dechem potápět na hodinu když víme, že pod hladinou vydržíme dvě minuty. USA a Rusko se tedy před několika měsíci dohodly na tom, že vyšlou na ISS speciální dvoučlennou posádku, která na stanici stráví jeden celý rok.

Někdo možná navrhne, že jsou podobné pokusy zbytečné, vždyť sovětský kosmonaut Valerij Poljakov strávil na MIRu nonstop celých 437 dní. Rekordní pokus se ovšem uskutečnil mezi lety 1994 a 1995. Od té doby udělala diagnostická technika neuvěřitelný skok vpřed a může nám poskytnout mnohem přesnější informace.

Gennadij Padalka se nakonec ročního pobytu na stanici nedočká.

Gennadij Padalka se nakonec ročního pobytu na stanici nedočká.
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Docela živo bylo i kolem volby, kdo bude vybrán. Na ruské straně vyvolal velké pozdvižení Gennadij Padalka, když si před novináři pustil pusu na špacír a tvrdil, že ruská část stanice na roční pobyt není připravená a že v ruských modulech je hluk a zima. Trochu nečekaně (nebo snad za trest?) byl právě Padalka jmenován prvním kandidátem na roční misi. Jeho náhradníkem měl být Oleg Skripočka. Nakonec ale všechno dopadlo jinak a Rusové vybrali Michaila Kornijenka, který v kosmu strávil 179 dní.

Ani Američané neměli výběr zrovna snadný. Sice to vypadalo, že mají od začátku jasno – v době, kdy Rusové ještě žádné jméno neoznámili, NASA prohlašovala, že do kosmu vyšle na rok Peggy Whitsonovou. Z toho nakonec sešlo a volba padla na Scotta Kellyho, který byl ve vesmíru již třikrát a strávil na oběžné dráze 180 dní.

Logo ročního pobytu Scotta Kellyho a Michaila Kornijenka na ISS

Logo ročního pobytu Scotta Kellyho a Michaila Kornijenka na ISS
Zdroj: http://site.thespacestore.com/

 

Roční pobyt dvojice Kelly – Kornijenko ale rozbije pečlivě plánovaný systém, který se používá v posledních letech. Využívá se tří křesel v lodi Sojuz, přičemž každý přistává v lodi, ve které startoval. Nyní to ale bude muset být jinak – jednak Sojuz nevydrží na oběžné dráze tak dlouho a navíc třetí do party, který s dvojicí poletí se musí po půl roce vrátit. A ruku v ruce s tím jdou další problémy – aby se nepřekročil počet lidí na stanici, musela by některá křesla zůstat volná, což z ekonomického hlediska není vůbec vhodné. Nakonec vznikl plán, který všechny tyto problémy eliminuje.

Celé dobrodružství začne v březnu 2015, když z kosmodromu Bajkonur odstartuje kosmická loď Sojuz TMA-16M. Na její palubě budou sedět oba hlavní aktéři, tedy Scott Kelly a Michail Kornijenko. Spolu s nimi poletí i již zmiňovaný Gennadij Padalka. Až posádka dorazí na ISS, stane se součástí 43. expedice, které bude velet Anton Škaplerov. V květnu 2015 začne 44. expedice, které bude velet Gennadij Padalka. Trojici kosmonautů doplní posádka Sojuzu TMA-17, který odstartuje v květnu. Ten na ISS dopraví Olega Kononěnka, Kimiya Yui a Kjella Lindgrena. Ti spolu s Padalkou, Kellym a Kornijenkem budou tvořit 44. expedici.

Takovéto obrázky na našem blogu často nevídáte. Přesto bude mít zpěvačka Sarah Brightman v celém ročním pobytu Kellyho a Kornijenka velkou roli.

Takovéto obrázky na našem blogu často nevídáte. Přesto bude mít zpěvačka Sarah Brightman v celém ročním pobytu Kellyho a Kornijenka velkou roli.
Zdroj: http://postfiles14.naver.net/

V září 2015 přijde pro Padalku čas na návrat. Jelikož ale pobyt Kellyho a Kornijenjka na stanici bude teprve ve své polovině, vracel by se domů Padalka sám. Počká proto na start kosmické lodi Sojuz TMA-18M, která na stanici doveze Sergeje Volkova, Andrease Morgensena a zpěvačku Sarah Brightman. Ta se stane dalším kosmickým turistou, který si zaplatí cestu na ISS. Pobyt Brightman a Morgensena na stanici bude trvat jen deset dní. Pak společně s Padalkou nastoupí do útrob Sojuzu TMA-16, kde obsadí výše zmíněná volná místa a zamíří domů.

Na stanici začne 45. dlouhodobá expedice. V listopadu se ve svém Sojuzu TMA-17 vrátí domů Oleg Kononěnko, Kimiya Yui a Kjell Lindgren. Na stanici zůstane Sergej Volkov a oba roční hrdinové. Jejich dobrodružství skončí v březnu 2016, kdy společně s Volkovem nastoupí do útrob Sojuzu TMA-18M, který na ISS před půl rokem dovezl Morgensena a Brightman.

Přípravy na roční misi jsou v plném proudu. Kelly a Kornijenko sice odstartují až za rok a půl, ale už nyní je potřeba připravit třeba speciálně tvarovaná sedadla, ve kterých budou startovat. Videa z odlévání přesných forem pro Soctta Kellyho najdete zdezde. Roční mise zatím ještě neproběhla, ale už nyní se hovoří o tom, že by se tento pokus mohl dočkat opakování. Nasbíraná data totiž budou mít za těch několik desítek let, až se lidé poprvé vydají k Marsu cenu zlata. Díky jejich pobytu budeme lépe chápat mechanismy, kterými tělo reaguje na prostředí kosmu i to, jak se mu přizpůsobuje. Čekají na ně pravidelná měření pevnosti kostí, svalového objemu i síly, nebo také pokusy zaměřené na vnímání okolí.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov
http://www.prvnizpravy.cz
http://en.wikipedia.org
https://www.facebook.com

Zdroje obrázků:
http://interspacenews.com/…/20130520_iss%20us%20russia%201%20year%20mission.jpg
http://upload.wikimedia.org/…/fe/Padalka_on_station.jpg/640px-Padalka_on_station.jpg
http://site.thespacestore.com/googleimages/oneyeissexpa.jpg
http://postfiles14.naver.net/…/Sarah_Brightman_5.jpg?type=w2

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Rok na ISS”

  1. Petr Valach napsal:

    Vůbec netuším, jak někdo mohl spíchnout to logo… tohle bych teda opravdu nezvládl vyšít :-(( Kdyby s tímhle k nám někdo přišel, měl by smůlu. I daleko zdatnější kolega by měl problém. Neuvěřitelné zvěrstvo. Ale povedený a pěkný 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.