sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Kosmotýdeník 54. díl (23.9. – 29.9.2013)

Další týden utekl jako voda a přinesl s sebou opět mnoho kosmonautických událostí. Jako již tradičně přichází seriál Kosmotýdeník, který vybere tři nejzajímavější události a pěkně je zrekapituluje. V prvním tématu se budeme věnovat startu nové tříčlenné posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici, zbývající témata budou ve znamení soukromých firem. Nejprve bude řeč o příletu lodi Cygnus k ISS a na konec si necháme informace o blížícím se startu vylepšené rakety Falcon 9. jak můžete sami vidět, uplynulý týden přinesl samé zajímavé události. Nebudu tedy Vás, čtenáře, zdržovat dalšími řečmi a pojďme rovnou na věc.

Startující raketa Sojuz s kosmickou lodí Sojuz TMA-10M
Startující raketa Sojuz s kosmickou lodí Sojuz TMA-10M
Zdroj: https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net

Posádka na ISS je v plném počtu

Ještě před několika dny byla na Mezinárodní vesmírné stanici jen tříčlenná posádka, základ rodící se 37. dlouhodobé expedice – Fjodor Jurčichin, Karen Nyberg a Luca Parmitano, kteří přešli ze 36. dlouhodobé expedice. Ale 25. září těsně před 23. hodinou našeho času zaburácely na kosmodromu Bajkonur motory mnoha starty ozkoušené rakety Sojuz. Na cestu k obloze se vydala trojice kosmonautů ve složení Oleg Kotov, Sergej Rjazanskij, Michael Hopkins. Podrobněji jsme se posádce věnovali v tomto článku. Cesta na oběžnou dráhu probíhala přesně podle plánu a na posádku pak čekalo šest náročných hodin. Jelikož jejich loď Sojuz TMA-10M letěla po tzv. rychlé dráze, museli po celou dobu letu ke stanici zůstat ve svých skafandrech upoutáni do křesel. Ve střední Evropě bylo už 26. září 4:45 ráno, když se kosmická loď úspěšně připojila na staniční modul Poisk. Po nezbytné kontrole těsnsoti spojení se mohl otevřít průlez a obě tříčlenné posádky se setkaly. 37. dlouhodobá expedice byla kompletní.

Na kosmonauty čeká mnoho práce. Kromě velkého množství vědeckých experimentů budou svědky několika historických událostí – třeba prvního příletu soukromé lodi Cygnus k ISS (více v dalším tématu), kromě toho zažijí poprvé stav, kdy budou k jakékoliv stanici připojeny současně tři lodě Sojuz. Třešničkou na dortu pak bude výstup do volného kosmu, který vstoupí do dějin – jeho součástí bude předání olympijské pochodně (více v našem starším článku).

Kosmická loď Cygnus vzdálená 250 metrů od ISS - záběr z kamery na staničním manipulátoru.
Kosmická loď Cygnus vzdálená 250 metrů od ISS – záběr z kamery na staničním manipulátoru.
Zdroj: NASA TV

Cygnus je krok od ISS

Původně se měla loď Cygnus spojit s ISS už minulou neděli, ale, jak jsme si řekli již v minulém Kosmotýdeníku, přílet se musel odložit. Konkrétněji se příčinám problémů věnoval tento článek. Nejprve se zdálo, že by Cygnus mohl k ISS přiletět už ve středu 25. září. Ale letoví inženýři nakonec od této možnosti upustili. Přílet by se totiž mohl dostat do časové kolize s výše popsaným příletem lodi Sojuz. Je jasné, že bezpečnost pilotované lodi má absolutní prioritu a nikdo nechce riskovat ani sebemenší komplikace. Cygnus si tedy měl počkat do soboty. Z té se během týdne (trochu nečekaně) stala neděle. Cygnus si tedy svůj přílet oproti původnímu termínu odložil skoro přesně o jeden týden.

V době, kdy tento článek vzniká (11:30 29.9.2013) je kosmická loď Cygnus vzdálená od Mezinárodní vesmírné stanice 250 metrů. Pokud půjde všechno podle plánu, tak celá operace vyvrcholí dnes ve 13:15 našeho času, kdy Luca Parmitano zachytí dálkově ovládanou robotickou paží loď Cygnus. V dalších minutách ji připojí ke spodnímu uzlu modulu Harmony a technikům společnosti OSC spadnou ze srdcí velké balvany.

Vývoz rakety Falcon 9 v1.1 na startovní rampu
Vývoz rakety Falcon 9 v1.1 na startovní rampu
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Nový Falcon má „GO“

Vylepšená raketa Falcon 9 (bližší informace jsou v tomto článku) dostala 27. září oficiální povolení k zahájení předstartovních příprav. Dokonce i meteorologická předpověď je příznivá – hovoří se o 80% pravděpodobnosti počasí vhodného pro start. Poté, co nosič úspěšně prošel statickým zážehem motorů (20. září) už startu nestojí nic v cestě. Pozemní týmy se proto pustily do poslední fáze příprav jak samotné startovní rampy, tak i vlastní rakety. Je potřeba zkontrolovat všechny systémy a zajistit, aby mohlo začít tankování pohonných látek do nádrží. Startovní okno se otevírá dnes v 18:00 našeho času. Na palubě Falconu 9 v1.1 bychom našli kanadskou družici Cassiope, která je určena jednak k telekomunikaci, ale také ke studiu zemské ionosféry.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/…/946xvariable_height/public/iss037e002640.jpg?itok=0WPTxI1H
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net…/945821_541971902538880_1849738471_n.jpg
NASA TV
http://spaceflightnow.com/falcon9/006/130927photos/04_318.JPG

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Honza
Honza
10 let před

Díky moc za informace. Vypadá to, že Cygnus je už úspěšně připojený.

Netušíte někdo, proč se u většiny těch nových lodí nepoužívá automatické připojení, ale vypomáhají si robotickým ramenem? Přeci jenom už máme 21. století a automatické spojování lodí na oběžné dráze funguje už od 60 let minulého století.

Dušan Majer
Dušan Majer
10 let před
Odpovědět  Honza

Odpověď je jednoduchá – je to levnější než vyvíjet systém pro setkávání. Navíc na ISS je připojování přes rameno vhodné i kvůli tomu, že průlezy, které jsou na portech pro automatické dokování nejsou tak velké jako průlez do lodí připojovaných ramenem – tím průlezem se dají přenést i větší balíky.

https://kosmonautix.cz/2013/09/29/kosmotydenik-54-dil-23-9-29-9-2013/