Kosmotýdeník 23. díl (17. 2. – 23. 2. 2013)

ISS na orbitě

V novém Kosmotýdeníku probereme ztrátu spojení s ISS. Šestičlenná posádka i přes problémy pokračovala v plnění svých úkolů. Dále si připomeneme průlet miniplanetky 2012 DA14, která proletěla kolem Země v bezprostřední blízkosti. Srážka by neměla hrozit ani v dalších 50ti letech. A nakonec zavzpomínáme na let Johna Glenna na palubě lodi Frendship 7, který se stal prvním Američanem na oběžné dráze. Jeho let provázelo mnoho problémů, ale nakonec vše dopadlo dobře.

Pohled na Zemi z oběžné dráhy

Pohled na Zemi z oběžné dráhy
Zdroj: http://ut-images.s3.amazonaws.com/

Ztráta spojení se stanicí

Mezinárodní vesmírná stanice v úterý ztratila spojení s řídícím střediskem, když došlo k aktualizování softwaru. Komunikace byla navázána o několik hodin později a nic mimořádného se za tu dobu nestalo. Mezitím, co inženýři pracovali na navázání kontaktu, astronaut Kevin Ford zachytil rádiový signál ruských pozemních stanic a poslal krátkou audio zprávu, že je na palubě všechno v pořádku. Po třech hodinách bylo spojení s řídícím střediskem znovu navázáno.
Na Mezinárodní vesmírné stanici jsou nyní američtí astronauti Kevin Ford, Tom Marshburn, kanadský astronaut Chris Hadfield a ruští kosmonauti Roman Romaněnko, Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin. Při ztrátě spojení na stanici probíhalo vše podle plánu. Tom Marshburn je kvalifikovaný doktor a  měl za úkol odebrat si krev a provést testy. Chris Hadfield kontroloval skafandry a připravoval je na budoucí použití. Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin prováděli plánovanou zdravotní prohlídku.
V polovině března se tři astronauti vrátí na Zemi, a ukončítak 34. Expedici. Chris Hadfield bude pokračovat ve velení 35. Expedice.

Kosmický balvan

Miniplanetka s označením 2012 DA14 prolétla15. února kolem Země rychlostí 22 km/s. Minulý rok, konkrétně 22. února, byl tento kosmický balvan objeven robotickým dalekohledem v jižním Španělsku. Tenkrát planetka prolétla ve vzdálenosti 2,6 mil. kilometrů od Země, tj. skoro sedmkrát dále než je Měsíc. Tento rok prolétla ve vzdálenosti pouhých 27 tisíc kilometrů od Země.

Asteroid má průměr 30 metrů a váží přes 130 000 tun. V roce 2012 bylo vypočítáno, že existuje 0,033% šance, že by asteroid do Země narazil mezi lety 2026 a 2069. Vlivem zemské gravitace byl rok na asteroidu zkrácen z 366 dní na 317 dní a apsida byla snížena z 1.110 na 0.9917 AU.
Je spočítáno, že kdyby asteroid někdy do Země narazil, prolétl by atmosférou rychlostí 12,7 km/s a měl by kinetickou energii odpovídající 2,4 megatunám TNT.

Loď Friendship 7 při průchodu atmosférou v představách umělce. Můžete si všimnout  neodpojených krytů motorů.

Loď Friendship 7 při průchodu atmosférou v představách umělce. Můžete si všimnout neodpojených krytů motorů.
Zdroj: http://farm5.staticflickr.com/

První Američan na oběžné dráze

20. února 1962 se vydal první americký astronaut na oběžnou dráhu Země. Loď byla pojmenovaná Frendship 7. Uvnitř malé kabiny seděl John Glenn. Po dosažení oběžné dráhy signalizovaly snímače řadu poruch a potom, co došlo k poruše automatiky, musel Glenn při druhém obletu Země převzít ruční řízení. Kvůli této poruše, se nemohl věnovat fotografování Země a plnění úkolů. Teplota v kabině začala růst a přesahovat teplotu 41 stupňů Celsia. Po několika minutách zažehl brzdící motory a připravoval se na vstup do atmosféry. Kvůli poškození ochranného krytu nebyly však odstraněny lany přichycené obaly motorů. Tímto došlo ke změně letových parametrů. Pří průletu atmosférou začaly odlétávat obaly motorů, ale tepelný štít to vydržel. Následně došlo k otevření padáku a kabina lodě přistála na hladině Atlantického oceánu 350 kilometrů od ostrova San Juan.

Zdroj informací:
http://sen.com/
http://www.fzu.cz/

http://en.wikipedia.org/

Zdroj obrázků:
http://ut-images.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2013/02/ISS027-E-006500_lrg-580×386.jpg
http://onebigphoto.com/uploads/2012/01/international-space-station.jpg
http://farm5.staticflickr.com/4141/4935852652_f346f08c43_z.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.