křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

krátké zprávy

University of New Hampshire

University of New Hampshire vybuduje systém snímačů pro studium slunečního větru. Kontrakt udělila NASA jménem National Oceanic and Atmospheric Administration, pokrývá dva přístroje pro projekt Lagrange 1 Series, který je součástí programu NOAA Space Weather Next .

NASA

Ředitel astrofyzické divize NASA uvedl, že agentura NASA odkládá jakékoli změny v provozu observatoře Chandra a Hubbleova vesmírného teleskopu. Agentura vyčkává dokud neobdrží konečné prostředky na fiskální rok 2025.

Telesat

Telesat objednal 127 antén od jihokorejské společnosti Intellian pro svou připravovanou širokopásmovou síť na nízké orbitě Země (LEO). Antény budou instalovány na zhruba 20–30 místech po celém světě.

Americká vláda

Americká vláda oznámila sérii reforem předpisů o kontrole vývozu pro vývozce vesmírných technologií. Změny však vylučují vesmírné produkty, po kterých je celosvětově rostoucí poptávka, jako jsou radarové družice se syntetickou aperturou (SAR) s vysokým rozlišením.

Millennium Space Systems

Americké vesmírné síly udělily kontrakt v hodnotě 386 milionů dolarů společnosti Millennium Space Systems, dceřiné společnosti Boeingu, na vybudování šesti družic určených k detekci a sledování raket.

Hybrid Acquisition for Proliferated Low Earth Orbit

Agentura pro rozvoj vesmíru vybrala 19 společností z kosmického průmyslu, aby se zapojily do programu Hybrid Acquisition for Proliferated Low Earth Orbit ( HALO ), jehož cílem je urychlit vývoj družicových technologií.

Crew-8

Kosmická loď Crew Dragon Endeavour se odpojila od dokovacího uzlu IDA-3 na modulu Harmony. Celková doba připojení Crew Dragonu Endeavour u ISS byla 232 dní. K přistání lodi s posádkou má dojít zítra.

Northrop Grumman

Americké vesmírné síly prodloužily kontrakt se společností Northrop Grumman. Kontrakt se týká výroby dvou pokročilých družic včasného varování,vojenského programu OPIR, určených k detekci raketových hrozeb, zejména těch, které se blíží ze severní polokoule.

Rozhovor s jedním z otců JWST

Česká televize nabídla v posledním díle Hyde parku Civilizace velmi zajímavý rozhovor s Johnem C. Matherem, který je jedním z otců této mimořádné observatoře

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Evropský projekt Moonlight rozběhne lunární komunikaci a navigaci

Představte si nedalekou budoucnost, ve které budou služby jako navigace, video-konference, či sdílení souborů fungovat na Měsíci stejně hladce jako jsme zvyklí ze Země. Právě takovou vizi má projekt Moonlight od ESA, který se má stát první evropskou vyhrazenou družicovou sítí zaměřenou na lunární komunikační a navigační služby. V dalších dvou dekádách má být k Měsíci vypraveno zhruba 400 misí – ať už komerčních, či od státních agentur. Program Moonlight tak představuje významný krok k udržitelnému lunárnímu průzkumu a rozvoji lunární ekonomiky.

Podpis dohody o rozběhnutí programu Moonlight proběhl na Mezinárodním astronautickém kongresu v Miláně.
Podpis dohody o rozběhnutí programu Moonlight proběhl na Mezinárodním astronautickém kongresu v Miláně.
Zdroj: https://www.esa.int/

Program Moonlight LCNS (Lunar Communications and Navigation Services) představuje partnerství mezi agenturou ESA a průmyslovým konsorciem, v jehož čele stojí společnost Telespazio, přičemž celý projekt podporují také kosmické agentury Spojeného království a Itálie. Program Moonlight by ve svém důsledku umožnil provádět přesná přistávání i pokročilou povrchovou mobilitu při úžasných přenosových rychlostech, nízkolatenční komunikaci a datovými přenosy mezi Zemí a Měsícem. Taková infrastruktura je nezbytná pro návrat lidí na Měsíc a jejich dlouhodobou přítomnost na něm při současném zlepšování účinnosti a významném snížení provozních a uživatelských nákladů.

Jak už bylo uvedeno výše, Moonlight bude družicová síť tvořená pěti lunárními sondami. Čtyři z nich budou sloužit navigaci a jedna vysokorychlostní datové komunikaci. Tyto družice budou vyneseny na oběžnou dráhu Země a odsud je na dráhu kolem Měsíce dopraví orbitální tahač. U Měsíce družice navážou spojení se Zemí přes tři vyhrazené pozemní stanice, čímž vznikne datová síť táhnoucí se na vzdálenost 400 000 kilometrů.

Družice Moonlight LCNS budou strategicky umístěny na dráhu kolem Měsíce tak, aby nejvyšší prioritu dostalo pokrytí oblasti v okolí jižního pólu Měsíce. Tato oblast je totiž vhodná a lákavá pro budoucí mise díky výhodnému terénu. Ten nabízí třeba vyvýšené oblasti, či vrcholky (téměř) věčného světla, které jsou ideální pro výrobu elektřiny z fotovoltaických článků, ale také krátery věčné temnoty, které představují potenciální zdroj vody, kyslíku a dalších látek vhodných třeba k výrobě raketových paliv a okysličovadel.

Lunar Pathfinder má sloužit jako retranslační stanice nejen pro další sondy na oběžné dráze, ale i pro mise na povrchu Měsíce - ať už na jeho přivrácené, či odvrácené straně.
Lunar Pathfinder má sloužit jako retranslační stanice nejen pro další sondy na oběžné dráze, ale i pro mise na povrchu Měsíce – ať už na jeho přivrácené, či odvrácené straně.
Zdroj: https://www.esa.int/

Prvním krokem ambiciózního programu je Lunar Pathfinder, komunikační retranslační družice, kterou vyrábí firma SSTL (Surrey Satellite Technology Ltd) a která má startovat v roce 2026. Tato průkopnická družice bude sloužit jako předskokan stě LCNS – má poskytovat komerční služby datových přenosů a testovat využití existujících pozemských navigačních systémů u Měsíce. Po misi Lunar Pathfinder budou postupně rozvíjeny služby programu Moonlight, přičemž jejich základní provoz má začít do konce roku 2028 a plný provoz do roku 2030.

ESA spolupracuje s agenturami NASA a JAXA na programu LunaNet, což je nový rámec lunárních komunikačních a navigačních standardů. LunaNet má zajistit kompatibilitu s budoucí lunární infrastrukturou a umožnit zákazníkům z celého světa benefitovat z těchto služeb pro své mise, či vypouštět dodatečné technologie posilující celou síť. Moonlight bude v souladu se standardy LunaNet a v roce 2029 podstoupí historicky první zkoušky lunární navigační interoperability. Kromě dalších programů přispěje Moonlight k multiplanetární budoucnosti tím, že podpoří testování přístrojů a zařízení v podmínkách, které panují na Měsíci. To nám pomůže lépe pochopit jejich fungování v jiných prostředích než na Zemi. Pokud jde o další budoucnost, ESA již podniká první kroky k vytvoření komunikační a navigační infrastruktury na Marsu (MARCONI) s využitím technologií a zkušeností získaných v rámci programu Moonlight.

U podpisu dohody o rozběhnutí programu Moonlight byl i německý astronaut Alexander Gerst (vlevo nahoře).
U podpisu dohody o rozběhnutí programu Moonlight byl i německý astronaut Alexander Gerst (vlevo nahoře).
Zdroj: https://www.esa.int/

ESA oficiálně rozběhla program Moonlight slavnostním podpisem dohody na Mezinárodním astronautickém kongresu v Miláně. Celého ceremoniálu se zúčastnil Laurent Jaffart, ředitel oddělení ESA pro konektivitu a zabezpečené komunikace, Javier Benedicto, ředitel oddělení ESA pro navigaci a Daniel Neuenschwander, ředitel oddělení ESA pro pilotovaný a robotický průzkum a Gabriele Pieralli, výkonný ředitel společnosti Telespazio. „ESA dělá důležitý krok k podpoře budoucího lunárního komerčního trhu, ale i budoucích lunárních misí. Jsme velmi hrdí, že můžeme pracovat s firmami a členskými státy na zajištění toho, aby naše technologické schopnosti dokázaly podpořit a posílit spolupráci na Měsíci s našimi mezinárodními partnery,“ uvedl generální ředitel ESA, Josef Aschbacher.

Letos jsme viděli první měkké lunární přistání komerčního landeru a jen v příští dekádě se chystají stovky nových lunárních misí. S těmito misemi přijde zvýšená poptávka po komunikačních a navigačních službách, které mohou být poskytovány komerčními entitami,“ zmínil Paul Bate, výkonný ředitel kosmické agentury Spojeného království a dodal: „Růst lunární ekonomiky může přinést zpět na Zemi reálné výhody a Spojené království, které je spolu s Itálií jedním ze dvou hlavních mezinárodních investorů do programu Moonlight, tento program silně podporuje. Budeme úzce spolupracovat s ESA, Telespazio, SSTL a řadou dalších britských společností na vývoji a poskytování inovativních komerčních lunárních služeb, které budou sloužit jak institucionálním, tak soukromým zákazníkům.

Logo programu Moonlight.
Logo programu Moonlight.
Zdroj: https://www.esa.int/

Spuštění programu Moonlight je základním kamenem role Evropy v budoucích lunárních aktivitách. Jeho telekomunikační a navigační infrastruktura totiž připraví půdu pro budoucí průzkumné mise a rozvoj lunární ekonomiky. Itálie se hrdě staví do čela tohoto úsilí s využitím své průmyslové excelence a za silné podpory agentury ASI je odhodlána hrát významnou roli při vytváření trvalé přítomnosti na Měsíci ve spolupráci s našimi mezinárodními partnery,“ uvedl Teodoro Valente, prezident italské kosmické agentury ASI. „Společnost Telespazio vede prestižní celoevropský tým, který se snaží vytvořit podmínky pro stabilní a bezpečnou přítomnost na Měsíci a zároveň otevřít Evropě mimořádné obchodní příležitosti v cis-lunárním prostoru,“ uvedl Gabriele Pieralli, výkonný ředitel firmy Telespazio a dodal: „Jsme hrdí, že můžeme hrát klíčovou roli v programu, který bude představovat nejen klíčový milník v současných a budoucích kosmických výzvách, ale bude také základním prvkem v posilování spolupráce mezi ESA a dalšími kosmickými agenturami.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/24565143-1-eng-GB/What_is_ESA_s_Moonlight_initiative_pillars.png
https://www.esa.int/…/26365796-1-eng-GB/Moonlight_signature_at_IAC_1.jpg
https://www.esa.int/…/Lunar_Pathfinder_will_relay_communications_from_orbital_and_surface_missions.png
https://www.esa.int/…/26365937-1-eng-GB/Moonlight_signature_at_IAC_2.jpg
https://www.esa.int/…/moonlight_logo/22130254-1-eng-GB/Moonlight_logo_pillars.png

Hodnocení:

5 / 5. Počet hlasů: 6

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jiri Kos
Jiri Kos
4 hodin před

Docela by mne zajímalo (a nikde jsem to dosud neviděl) jak vysoko nad lunárním rovníkem se nachází synchronní dráha a jak to vypadá v případě Marsu .

Ondřej J.
Ondřej J.
2 hodin před
Odpověď  Dušan Majer

Pro neznalce, ale zvědavce jako já – ano, areosynchronní dráha je to samé jako geostacionární u Země, akorát „geo“ je vztaženo jen k Zemi, „areo“ vychází z Ares / Mars

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.