křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (OneWeb F20)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Kepler Communications

Evropská kosmická agentura udělila skupině vedené Kepler Communications, menší kanadský družicový operátor, kontrakt v hodnotě 36 milionů eur na vývoj optické přenosové sítě na nízké oběžné dráze Země (LEO).

Další mise Crew Dragonu

NASA uvedla, že použije Crew Dragon pro misi Crew-10 k ISS, která je plánována na únor 2025, tak pro misi Crew-11 naplánovanou na červenec. Důvodem je vyhodnocení zda bude nutné provést další zkušební let kosmické lodi Starliner.

Axiom Extravehicular Mobility Unit

Na Mezinárodním astronautickém kongresu dne 16. října společnosti Axiom Space a Prada odhalily podrobnosti o obleku Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), který Axiom vyvíjí pro lunární mise v rámci programu Artemis.

Gaofen-12

Raketa Dlouhý pochod 4c vynesla z kosmodromu Jiuquan družici Gaofen-12. Družice je součástí civilního čínského systému pro pozorování Země s vysokým rozlišením.

Airbus defense and space division

Divize obrany a vesmíru společnosti Airbus oznámila plány na snížení až o 2 500 pozic do poloviny roku 2026. Tento krok následuje po téměř dvou letech těžkých ztrát, což Airbus přimělo přizpůsobit se vyvíjejícím se tržním podmínkám.

Qianfan

Čína v úterý úspěšně vypustila druhou skupinu 18 družic Qianfan pro plánovanou megakonstelaci Thousand Sails, která má mít 14 000 družic. Družice vynesla raketa Dlouhý pochod 6A odstartovala z Taiyuan Satellite Launch Center.

Venturi Astrolab

Venturi Astrolab, společnost vyvíjející velká lunární vozítka, oznámila plány na vybudování FLEX Lunar Innovation Platform, neboli FLIP, roveru, který bude uveden na trh již na konci roku 2025.

Inversion

Inversion Space, startup vyvíjející systémy pro návrat nákladu z vesmíru na Zemi, získal licenci od úřadu FAA na svou první misi, která odstartuje při sdílené misi Transporter-12 společnosti SpaceX.

OroraTech

Společnost OroraTech získala 25 milionů eur na vybudování další fáze družicové konstelace určené k monitorování lesních požárů. Financování série B bylo vedené Korysem, Evropským cirkulárním bioekonomickým fondem (ECBF) a stávajícím investorem Bayern Kapital.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

První zbrusu nová družice MetOp dokončena

Síť MetOp druhé generace budou tvořit tři páry družic.

Nyní, když jsou všechny její systémy integrovány, je první meteodružice z řady MetOp Second Generation-A, MetOp-SG-A1, kompletně sestavena a připravena ke startu v příštím roce. Mezitím její dvojče, družice MetOp-SG-B1, prochází zevrubnými testy, které mají prověřit, že dokáže odolat kosmickému vakuu a extrémním výkyvům teplot. Jak už jejich název naznačuje, mise MetOp-SG významně vylepšuje schopnosti družic z první generace MetOp. Tato nová generace se liší i v tom, že je plánována jako tři na sebe navazující páry družic typu A a B, přičemž každý typ nese odlišné, ale vzájemně se doplňující soubory vědeckých přístrojů.

Dokončená družice MetOp-SG-A1.
Dokončená družice MetOp-SG-A1.
Zdroj: https://www.esa.int/

Dvojice spolupracující na polární oběžné dráze budou doručovat meteorologům informace potřebné pro předpovědi počasí a predikce vývoje klimatu po dobu více než 20 let. Důležitost přesných předpovědí počasí se ani nedá vyjádřit. Jsou zcela nezbytné nejen pro bezpečnost veřejnosti a včasná varování, ale také pro klíčová průmyslová odvětví jako je zemědělství, doprava, energetika, či přizpůsobení se klimatu. Ekonomické přínosy spolehlivých předpovědí jsou významné a pomáhají jednotlivým odvětvím snižovat rizika, zlepšovat účinnost a zabezpečovat zdroje. Evropa proto disponuje dvěma hlavními meteorologickými misemi – jedna funguje na geostacionární dráze a druhá na polární dráze.

Družice Meteosat jsou usazené na geostacionární dráze asi 36 000 kilometrů nad rovníkem a mohou sledovat rychle se měnící podmínky pro předpovědi v krátkém časovém horizontu. Ovšem to, že jsou usazeny nad jediným místem nad rovníkem, znamená, že části naší planety blíže k pólům (nebo na opačné polokouli) nemohou být pozorovány. Na druhou stranu družice ze série MetOp krouží okolo Země, přeletí od pólu k pólu za zhruba 50 minut a jsou také mnohem blíže k povrchu – jen 832 km nad Zemí. To jim umožňuje dosáhnout každý den globálního pokrytí a vytvářet podrobnější pozorování.

Fermín Álvarez López, systémový a provozní manažer agentury ESA pro misi MetOp-SG, říká: „MetOp-SG-A1 byl dva roky v hale firmy Airbus ve Francii, kde se inženýři pečlivě starali o integraci jeho přístrojů. Jelikož družice nese celých šest měřících aparátů, jedná se o velmi komplexní úkol a my jsme nadšení, že vidíme plně vybavenou družici.“ Zmíněné senzory obnášejí například infračervený interferometr, měřič rádiových zákrytů, či mikrovlnný detektor, které využívají různých metod k měření vlhkosti a teploty atmosféry. Na palubě je ale i přístroj ke snímkování aerosolů, multispektrální snímkovací radiometr pracující ve viditelné a infračervené části spektra, či přístroj Copernicus Sentinel-5, který poskytne údaje o znečištění ovzduší.

Družice MetOp-SG-B1 vstupuje do termálně-vakuové komory.
Družice MetOp-SG-B1 vstupuje do termálně-vakuové komory.
Zdroj: https://www.esa.int/

Marc Loiselet, projektový manažer ESA pro MetOp-SG dodal: „Skutečně jsme dosáhli významného milníku tím, že je MetOp-SG-A1 kompletně sestaven i se svým širokým souborem pěti meteorologických přístrojů a instrumentu Sentinel-5 pro sledování kvality ovzduší. Naše díky patří mnoha lidem zapojeným do projektu, kteří nám umožnili dosáhnout tohoto bodu. Jsme také na velmi dobré cestě, abychom připravili i partnerskou družici MetOp-SG-B1, kterou nyní inženýři podrobují složitým tepelně-vakuovým testům. Stejnými zkouškami prošla v loňském roce družice MetOp-SG-A1.

Dlouhý čas a mnoho péče, které jsou vyhrazeny předstartovním testům, zajišťují, aby družice bezchybně fungovaly v kosmickém vakuu a odolávaly extrémním výkyvům teplot, které na ně budou čekat během několikaleté služby na oběžné dráze. Družice MetoOp nejsou žádní drobečkové. Každá z nich váží okolo 4 tun a ESA jejich rozměry přirovnává k malému nákladnímu automobilu. Testování tak velkých družic vyžaduje speciální zázemí a jen několik z nich v Evropě je vybaveno dostatečně velkými termovakuovými komorami. Jedna z nich se nachází ve firmě Airbus Defence and Space v Toulouse.

Enrico Corpaccioli, strojírenský manažer ESA pro projekt MetOp-SG, vysvětluje: „Když se termálně-vakuová komora otevře, tak trochu připomíná část silničního tunelu. A když ji zavřete, tak zase vypadá jako obrovský tlakový hrnec. Její provoz vyžaduje komplexní systém motorů, čerpadel, ventilů a potrubí, aby bylo možné nasimulovat drsné podmínky kosmického prostoru. Vytvoření extrémního tepla i chladu ve vakuu je složitý proces. K jeho dosažení je komora pokryta černým kovem, kterým cirkuluje kapalný dusík o teplotě -192°C, který simuluje kosmický chlad. Zkouška spotřebuje každý den jednu automobilovou cisternu kapalného dusíku. A když testujeme odezvu družice na teplo, může být teplota výstelky zvýšena, ovšem sluneční teplo je primárně simulováno pomocí výkonných lamp, které napodobují intenzivní sluneční svit.“ Trpělivost je v tomto případě nezbytná, protože družice musí v komoře zůstat zhruba měsíc a zkoušky probíhají nonstop 24/7. To však neznamená, že by si družice nikdo nevšímal. Prováděním testů je zaměstnáno více než 100 inženýrů, kteří v průběhu celého měsíce provádějí zkoušky a zpracovávají data.

Dodávka kapalného dusíku pro zkoušky družice MetOp-SG-B1
Dodávka kapalného dusíku pro zkoušky družice MetOp-SG-B1
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/14531981-1-eng-GB/MetOp_Second_Generation.jpg
https://www.esa.int/…/26353518-1-eng-GB/MetOp-SG-A1_complete.jpg
https://www.esa.int/…/26352406-4-eng-GB/MetOp-SG-B1_enters_the_thermal-vacuum_chamber.jpg
https://www.esa.int/…/26352027-1-eng-GB/Liquid_nitrogen_delivery_for_MetOp-SG-B1.jpg

Hodnocení:

5 / 5. Počet hlasů: 6

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ferda
Ferda
19 hodin před

Diky za clanek! Jen doplnim, ze kazda ze sesti druzic ma planovanou zivotnost ~7,5 roku. Naklady na jednu druzici jsou ~267M EUR, coz pri podilu CR 0.8% na nakladech EUMETSATu cini cca 54 milionu korun. Po prepocitani na osobu a den (pri planovane zivotnosti a vcetne kojencu) to je cca 0,2 halire denne. 🙂 (snad jsem tam neudelal chybu, klidne me opravte 👍 )

Naposledy upraveno 19 hodin před by Ferda

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.