sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office

Družice na NGSO

Konstelace družic na negeostacionární oběžné dráze NGSO mají do roku 2028 předběhnout v příjmech geostacionární družice. Trh s geostacionární oběžnou dráhou Země představoval v roce 2023 přibližně 85 %

Polaris Dawn přistála

Kosmická loď Crew Dragon Resilience mise Polaris Dawn přistála poblíž Dry Tortugas v Mexickém zálivu. Skončila tak pětidenní soukromá mise během které došlo na první komerční

Finance pro Lightspeed

Telesat zajistil vládní prostředky pokrývající více než polovinu 3,5 miliardy dolarů nákladů na navrhovanou širokopásmovou konstelaci s nízkou oběžnou dráhou Země (LEO). 14. září 13:00

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Angara A5 se chystá na testovací let

Ruská nosná raketa Angara A5 se připravuje na svůj třetí let. Rodinu raket Angara vyvinulo Státní kosmické vědeckovýrobní středisko M. V. Chruničeva. Raketa Angara v konfiguraci A5 má nahradit ruskou raketu Proton. Jak již název napovídá, skládá se z celkem pěti modulů URM-1. Konfigurace A5 zvládne na nízkou oběžnou dráhu vynést až 24,5 tun těžký náklad, ten ovšem nebude na této misi nic zajímavého, jelikož se jedná pouze o hmotnostní simulátor, proto se raději zaměřím na raketu.

Rakety Angara jsou kompletně vyráběny v Rusku, zatímco předchozí ruské rakety (jako Sojuzy) jsou sestaveny z dílů vyrobených v zemích bývalého Sovětského svazu. Univerzální raketový modul (URM-1) se u raket Angara používá jako centrální stupeň a v případě Angary A5 i jako 4 urychlovací stupně. Na každém stupni URM-1 se nachází jeden raketový motor RD-191. Jde o motor s uzavřeným pracovním cyklem a na hladině moře poskytuje tah 1,96 MN.

Start rakety Angara A5
Start rakety Angara A5
Zdroj: http://spaceflightnow.com

Druhý stupeň rakety Angara označovaný jako URM-2 využívá jeden motor RD-0124A, který spaluje kapalný kyslík jako okysličovadlo a speciálně upravený letecký petrolej. RD-0124A je téměř identický s motorem RD-0124, který se v současnosti používá na druhém stupni Sojuzu-2. URM-2 pro Angaru A5 má průměr 3,6 metru.

Tato mise má ale za úkol otestovat nově vyvinutý stupeň Persej. Jedná se o výrazně modernizovanou verzi horního stupně Blok DM-03, který již létá na raketě Proton-M. Tato varianta byla navržena speciálně pro raketu Angara A5. Tento stupeň je poháněn motorem RD-58M. Tento motor je modernizovanou verzí motoru RD-58, který byl navržen pro použití na raketě N1.

Angara A5 tentokrát vzlétne z kosmodromu Pleseck, ale další rampa pro tuto raketu se buduje na kosmodromu Vostočnyj. Start je naplánován na pátek 24. prosince v 16:00 našeho času a jak jsem již zmínil, tak nákladem na této misi bude hmotnostní simulátor.

Jedinou vadou na kráse u tohoto startu je, že Roskosmos zatím u žádného startu rakety Angara nevysílal přímý přenos. Dá se tedy předpokládat, že to tak bude i u tohoto startu.

Pár informací na závěr:

  • Místo startu: Rampa LC-35/1, kosmodrom Pleseck, Rusko
  • Datum startu: 24. prosince 16:00 SEČ
  • Raketa: Angara A5
  • Náklad: Hmotnostní simulátor
  • Hmotnost nákladu: Kolem 2 600 kg
  • Oběžná dráha: Geostacionární oběžná dráha (GEO)

EDIT 24. prosince 10:35
Start se odkládá na 27. prosince ve stejný čas.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://en.wikipedia.org/
https://cs.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://kosmonauta.net/wp-content/uploads/2014/12/angara_a5-e1419323858512.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/DSC_0244.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ivo
Ivo
2 let před

To tam nemohli dát aspoň motor na pevné palivo, který by to po konci testu sundal dolů? Takhle to tam zůstane „navěky“…

Radek
Radek
2 let před
Odpovědět  Ivo

Mají to rovnou poslat na hřbitovní orbitu. Testu by to nijak neuškodilo.

Vojta
Vojta
2 let před
Odpovědět  Radek

Vzhledem k tomu, že letí z Plesecku, budou potřeba na GEO výrazné korekce sklonu. Předpokládám, že je bude mít z velké části na starosti testovaný stupeň Persej. Snad bude součástí testu i opuštění GEO. Nebo je cílová dráha rovnou něco blízko GEO (což je i ta hřbitovní) a její prezentace jako GEO je prostě jen zjednodušení.

Michal Václavík
2 let před
Odpovědět  Vojta

Ale s tím se přesně takto počítá. Horní stupeň i náklad budou umístěny pár set km nad geostacionarni oběžnou dráhu.

Jiří Hošek
2 let před

Díky za článek. K poslednímu odstavci doplním, že tenhle start nepřipravuje Roskosmos.
Hmotnostní simulátor pro tuto misi je tady:
https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=47428.0;attach=2063982;image

Michal Václavík
2 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

Misi formálně jako krytí zajišťuje GKNPC Chruničeva. CO se týká nákladu, tak ten je jasný. Zítra k tomu mám připravený příspěvek.

Borin
Borin
2 let před

Možná ten hmotnostní simulátor časem ožije a sundá pár nepřátelských družic.

Michal Václavík
2 let před

Podle nových NOTAMs to vypadá na odklad na 27. prosince.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
2 let před

Rozhodnutí o vývoji-1992, zahájení prací-1994, čtvrtý (pořád pouze) testovací let od roku 2014. To jen na okraj k nářkům, že SLS se vleče. Když pominu že SLS je úplně jiný level.

ventYl
ventYl
2 let před
Odpovědět  Radim Pretsch

Angara je ruska odboba „Energia-applications program“. Technicky bol koncept moznych rakiet Angara rozpracovany uz pocas navrhu systemu Energia, takze ked sa v 1992 schvalovalo, mali uz nadbehnute. To sa ale samozrejme nestretlo s ekonomickou realitou v Rusku.

Libor Lukačovič
2 let před

Len jedna poznámka ohľadom živého prenosu. Ono je to dané skôr tým, že sa nerobia prenosy z Plesecku ako tým, že ide o Angaru…

Michal Václavík
2 let před

Pokus o start nosné rakety Angara A5 z kosmodromu Pleseck nakonec dnes proběhl, ale počítač přerušil automatickou startovní sekvenci. Opakovaný pokus o start se uskuteční v nejbližších dnech.

Michal Václavík
2 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Důvodem odkladu byla závada na pozemním systému a odpočet byl přerušen 90 sekund před startem.

Michal Václavík
2 let před

I dnešní pokus o start nosné rakety Angara A5 z kosmodromu Pleseck byl odložen. Oficiální zdroje hovoří o dalším pokusu do konce roku (nejdříve snad 27. prosince 2021). Nepotvrzeným důvodem k odkladu jsou problémy s novým horním stupněm 14S48 Persej.

Michal Václavík
2 let před

Start proběhl dnes ve 20:00:00,697 SEČ.

Michal Václavík
2 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Při druhém zážehu bohužel selhal raketový motor 11D58M na horním stupni Persej a ten s nákladem GVM zůstal na nízké oběžné dráze