Zkouška oddělení demonstrátoru LOFTID

Inženýři NASA úspěšně dokončili pozemní zkoušky systému, který příští rok umožní provést test nafukovacího tepelného štítu LOFTID (Low-Earth Orbit Flight Test of an Inflatable Decelerator). Ten poletí na raketě Atlas V jakožto sekundární náklad. Při startu, který je zatím plánován na září 2022, má být především vynesena družice JPSS-2 (Joint Polar Satellite System-2), což bude třetí zástupce rodiny družic JPSS, které provozuje agentura NOAA.

Aby se LOFTID vešel na raketu, bude muset být uložen do adaptéru, který má primárně za úkol držet družici JPSS-2 a mechanicky ji propojit s nosnou raketou. Poté, co se JPSS oddělí, bude muset dojít k odhození zmíněného adaptéru, aby mohl LOFTID zahájit svou demonstrační misi. Po oddělení ukáže, jak se mu podaří nafouknout vlastní štít, jak zvládne zpomalit při vstupu do atmosféry a zda tento průchod vůbec přečká. „Je to jedinečná letová konfigurace,“ přiznává Sean Hancock, vedoucí projektu adaptéru pro LOFTID a také inženýr z Langley Research Center v Hamptonu, stát Virginia a dodává: „Z tohoto důvodu jsme vyvinuli separační systém šitý na míru pro LOFTID.

Systém PASS (Payload Adapter Separation System) pro LOFTID využívá soustavu pružin, které se na povel uvolní a zahájí proces oddělení adaptéru od rakety. Poté se pružiny namontované na adaptéru nákladu zasunou a přitáhnou síť k LOFTID, takže adaptér zamíří pryč od technologického demonstrátoru. Celý proces byl nedávno otestován na Langleyho středisku. Jelikož reálné oddělení proběhne v prostředí snížené gravitace, vyžadují jeho zkoušky na Zemi použití speciálního hardwaru, který simuluje kosmické prostředí. Tým využil rovnou podlahu a vzduchová ložiska, tedy podobný systém, jaký známe ze stolního hokeje. Díky tomu je možné zajistit pohyb prakticky bez tření pro cokoliv, co je rovnoběžné s podlahou. Maketa zařízení LOFTID byla připojena ke zdi a model adaptéru se od něj oddělil. Právě tento adaptér byl usazen na vzduchovém ložisku, takže mohl odjet pryč a inženýři sledovali, jak dobře systém pracuje. Zkouška využívající inženýrské vývojové modely dopadla úspěšně. Týmy se tak mohou začít chystat na dodatečné zkoušky s letovými díly – ty by měly přijít začátkem roku 2022.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/lrc-2021-1021-h1_p_loftid-000426.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.