ŽIVĚ: Dragon 2 opouští ISS

Nákladní loď Dragon 2 dorazila v rámci mise CRS-23 k orbitálnímu komplexu koncem srpna. Posádka v dalších týdnech postupně vyložila veškerý náklad a naopak útroby lodi naplnila věcmi, které se mají přepravit na Zemi. V mnoha případech jde o dokončené vědecké experimenty, jelikož Dragon 2 je v současné době jedinou bezpilotní lodí, která na konci své mise neshoří v atmosféře, ale přečká průchod atmosférou a přistane na padáku. Díky tomu se perfektně hodí pro dopravu nákladu z ISS na Zemi. NASA TV bude vysílat proces odpojení lodi od 14:45 SELČ. Samotné oddělení je momentálně plánováno na 15:05 našeho času.

Dragon 2 nezůstane na oběžné dráze dlouho sám. Jeho přistání u pobřeží Floridy je aktuálně plánováno na 1. října kolem 5:00 našeho času. Samotné přistání nebude vysíláno, ale NASA slibuje, že poskytne aktualizace na svém blogu o ISS. Časově citlivý vědecký náklad bude z Dragonu urychleně vyjmut a vrtulníkem transportován na Kennedyho středisko do Space Station Processing Facility. Tam už budou čekat vědci, kteří zahájí výzkum přivezených vzorků ještě než se začnou měnit vlivem účinků gravitace.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/image/51418348980_c6ca62547d_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Dragon 2 opouští ISS”

  1. Terminator napsal:

    Progress by také mohl být vybaven návratovým pouzdrem, na Miru se to využívalo, ale už dlouho jsem o tom neslyšel.

  2. RoliD napsal:

    Prosím o vysvětlení jak mám rozumět větě: „Dragon 2 je v současné době jedinou bezpilotní lodí, která na konci své mise neshoří v atmosféře, ale přečká průchod atmosférou a přistane na padáku.“

    Sojuz neumí přistát sám bez posádky?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.