Požár na přestavované rampě

Komplex dvou vzletových ramp SLC-2 na Vandenbergově základně v Kalifornii sloužil k vypouštění kosmických raket Delta II, kterých odsud odstartovalo několik desítek. Jako poslední se ze západní rampy vznesla Delta II 15. září 2018 a od té doby byl komplex nevyužíván. Zájem o něj však projevila soukromá firma Firefly Aerospace, která chce odsud vypouštět své rakety Alpha. Pustila se tedy do přestavby startovní rampy a rozebírání již nepotřebných konstrukcí. V noci na dnešek ale došlo k mimořádné situaci. Ze zatím neupřesněných důvodů začala mobilní obslužná věž západní rampy hořet. Pozorovatelé v okolí odhadovali, že vzplálo čtvrté patro a oheň se odsud nekontrolovaně šířil. V současné době se ještě nedá odhadnout, jak tato nečekaná nepříjemnost ovlivní další přípravy rakety Alpha.

Premiérový start tohoto malého nosiče na kapalné pohonné látky měl totiž proběhnout už na přelomu letošního listopadu a prosince – právě z kalifornské rampy SLC-2W. Raketa Alpha by sice měla být schopna odstartovat i z floridské rampy SLC-20, nicméně s tou se pro první čtyři starty nepočítá.

EDIT 16. října 23:50
Firma Firefly Aerospace na Twitteru uvedla, že požár nesouvisí s její činností. Vše způsobil kontraktor, který odstraňoval materiál z historické infrastruktury mobilní věže. Událost by navíc neměla mít vliv na přípravu misí rakety Alpha.

Rampa SLC-2W ještě s raketou Delta II.

Rampa SLC-2W ještě s raketou Delta II.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EkacSgrUwAEqTG7?format=jpg&name=large
https://upload.wikimedia.org/…Tower_rolls_over_the_Delta_II_on_SLC-2W.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Požár na přestavované rampě”

  1. JirkaCV napsal:

    Hoří lokálně na jednom místě. Vypadá to na dočasný sklad odstraněného bordelu. Rampa je stará víc jak 60 let, může tam toho být spousta. Odhadem PVC, polystyren, nějaké provozní kapaliny (oleje).

  2. Novotny Jiri napsal:

    Zvláštní ten černý kouř.“Zapomenuté“ zbytky paliva RP-1 ???. Nebo nějaké plastové obložení???

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.