sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Galileo F13)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office

Družice na NGSO

Konstelace družic na negeostacionární oběžné dráze NGSO mají do roku 2028 předběhnout v příjmech geostacionární družice. Trh s geostacionární oběžnou dráhou Země představoval v roce 2023 přibližně 85 %

Polaris Dawn přistála

Kosmická loď Crew Dragon Resilience mise Polaris Dawn přistála poblíž Dry Tortugas v Mexickém zálivu. Skončila tak pětidenní soukromá mise během které došlo na první komerční

Finance pro Lightspeed

Telesat zajistil vládní prostředky pokrývající více než polovinu 3,5 miliardy dolarů nákladů na navrhovanou širokopásmovou konstelaci s nízkou oběžnou dráhou Země (LEO). 14. září 13:00

National Geospatial-Intelligence Agency

National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) vybrala 10 společností, které budou v příštích pěti letech soutěžit o zakázky až do výše 290 milionů dolarů na poskytování komerčních družicových snímků

United Airlines

Americký dopravce United Airlines oznámil plány začít vybavovat více než 1 000 letadel ve své mezinárodní flotile připojením Starlink, a to od příštího roku. Společnost tak přejde

Kritika FAA

Den po tvrdé kritice ze strany Kongresu a průmyslu obhajoval Federální úřad pro letectví svůj přístup k udělování licencí. Jako příklad dobré spolupráce použil úřad společnost SpaceX.

AST SpaceMobile

SpaceX vypustilo prvních pět produkčních družic pro širokopásmovou konstelaci AST SpaceMobile. Zakladatel, předseda a generální ředitel AST SpaceMobile Abel Avellan uvedl, že operátor navázal po startu

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Mise sond ESCAPADE k Marsu se odkládá

Vizualizace návrhu EscaPADE (Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers)

Agentura NASA v pátek 6. září oznámila, že nezahájí tankování dvou sond ESCAPADE (Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers), což bylo nezbytným krokem k tomu, aby se stihlo říjnové startovní okno. Ačkoliv stále probíhá hodnocení dalších možných termínů startu, další možnost přijde nejdříve na jaře roku 2025. Rozhodnutí NASA odstoupit od aktuálního termínu startu bylo založeno na zhodnocení připravenosti ke startu a diskusích s provozovatelem nosné rakety New Glenn, firmou Blue Origin, dále Federálním leteckým úřadem, Space Launch Delta 45 Range Safety Organization, ale i ředitelstvím vědeckých misí a programem NASA pro služby spojené se starty. Rozhodnutí bylo přijato, aby se předešlo významným finančním, časovým a technologickým výzvám, které by byly spojeny s případným odstraňováním pohonných látek z nádrží a rozvodů sond v případě odkladu startu, který může být způsoben řadou faktorů.

Umělecká představa dvou sond ESCAPADE u Marsu.
Umělecká představa dvou sond ESCAPADE u Marsu.
Zdroj: https://blogs.nasa.gov/

Tato mise nám pomůže lépe studovat atmosféru Marsu. Jde o klíčové informace, protože zkoumáme stále větší hlubší části Sluneční soustavy a potřebujeme chránit astronauty a kosmické lodě před kosmickým počasím,“ zmínila Nicky Fox, přidružená administrátorka z ředitelství vědeckých misí v centrále NASA ve Washingtonu a dodala: „Jsme odhodláni vidět ESCAPADE bezpečně ve vesmíru a těším se, až se mise odlepí od Země na své cestě k Marsu.“ Pozice Země a Marsu omezuje časové okno příležitostí k letu mise ESCAPADE k Marsu. To znamená, že malá změna termínu může vést k mnohaměsíčním zpožděním startu.

Obě sondy ESCAPADE postavila firma RocketLab.
Obě sondy ESCAPADE postavila firma RocketLab.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Tým zodpovědný za misi nyní analyzuje možnost širšího planetárního okna. NASA a Blue Origin diskutují o dodatečné možnosti ke startu sond k Marsu, které nenastane dříve než na jaře 2025. „Pro NASA je to důležitá mise. Je velmi důležité, abychom měli v předstartovních pracích dostatečnou rezervu a byli připraveni na let v těsném startovním okně,“ říká Bradley Smith ředitel oddělení NASA pro služby spojené se starty z ředitelství agentury.

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.dailycal.org/assets/uploads/2019/07/space_graphic_courtesy-900×580.png
https://blogs.nasa.gov/…/RL_ESCAPADE_Beauty_Shot001.00181_print.jpg
https://images-assets.nasa.gov/…/KSC-20240822-PH-KLS01_0003~large.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
pbpitko
pbpitko
9 dní před

Škoda, ale bezpečnosť a spoľahlivosť na 1. mieste-

Spytihněv
Spytihněv
9 dní před

Lehká podobnost ESCAPADE a roveru Viper v krátké době po sobě. V jednom případě chtěla NASA použít k dopravě inaugurační let nosné rakety New Glen, v druhém taktéž premiérovou misi landeru Griffin. Oboje odvážné, oboje nevyšlo.

Tom
Tom
7 dní před
Odpovědět  Spytihněv

Priznam se ze mne tohle trosku prekvapuje. Naprosty souhlas se zrusenim pristani Starlineru s lidma – to v nejlepsim pripade mohlo dopadnout tak ze „Nasa riskuje zivoty astronautu“ a v nejhorsim katastrofou.
Ovsem na inauguracni mise bych chapal levne, snadno nahraditelne, nebo nedulezite satelity. Nikoliv meziplanetarni mise. Prece jenom to riziko – a nejenom RUD 🙂 ale prave i zpozdeni, ci neschopnosti odstartovat v danem startovnim okne, je mnohem vetsi nez u zavedeneho stroje. Snaha usetrit (predpokladam spise symbolickou cenu u inauguracniho letu) muze byt v tomto pripade dosti kontraproduktivni.

Mr G
Mr G
8 dní před

Od zaciatku to je zvlastne rozhodnutie, posadit medziplanetarnu sondu na prvy let novej rakety.
Otazka je, ci bude NG cakat na Escapade alebo poleti „s kusom betonu“ pri prvom starte.
Popripade Escapade nakoniec skonci na inom nosici ???

Radek V.
Radek V.
8 dní před

Takže NASA si prošla plán startu New Glenn a odhadla, že to bude neustálý řetězec odkladů a řešení problémů, pravděpodobně s několikaměsíčmním zpožděním. Nemá tak smysl utrácet peníze na přípravu družic. V takové situaci počkat až na druhý nebo třetí start je rozumné. Takže start bude nejspíš s kusem betonu, možná v říjnu, nejspíš v listopadu a možná až v prosinci.

v600
v600
8 dní před

Zdravím všechny…tak nějak jsem to čekal 🙁

Už před mnoha měsící jsem se ptal, jak je to NG.
Vždy F už létá a viděli jsme mnoho zkoušek a pokusů, prakticky celý „vývoj“.
Jeho rakety takřka 100%ně úspěšně přistávají (…to přece nejde, říkali) a už i NROL občas použije použitou raketu. Lety na ISS i s posádkou jsou prakticky rutinou. To všechno jsme viděli.
A NG ?
Po mnoha letech jsme viděli model pro nácvik manipulace na rampě.
Pořád mi to připadá, že to bude průšvih.
Jen doufám, že se mýlím.

Tom
Tom
7 dní před
Odpovědět  v600

Az tak moc bych se toho nebal. New Shepard jim lita docela dost dobre – a i tu jednu anomalii co meli zvladli na jednicku. Oproti Space-X jsou pomalejsi, mene komunikuji s verejnosti (to se asi zacina menit), ale troufnu si rici ze to maji pod kontrolou.

gendibal
gendibal
8 dní před

Nějak nerozumím té další možnosti na jaře 2025. Jestliže je okno k Marsu teď na podzim, kdy se původně se startem Escapade počítalo, tak za půl roku přece nebude, ne?
Jinak ještě administratitivní dotaz. Proč se mi vždycky po několika dnech přerušuje moje přihlášní, navzdory tomu, že při zadávání hesla křížkuju „Pamatovat si mě“? To není možné zůstat přihláššený trvale? Děkuji za odpověď.

gendibal
gendibal
8 dní před
Odpovědět  Dušan Majer

OK, díky. S tou Venuší mě to napadlo, jenom si nejsem jistý, jestli náhodou to okno s průletem kolem Venuše není právě uprostřed okna marťanského. Vím, že jsem na to téma před časem viděl i nějaké video, ale už si nemůžu vzpomenout, kde to bylo.
Každopádně moc nechápu, proč ty dvě sondičky neposadili na Falcona. Aniž bych chtěl rozvíjet nějaké konspirace, připadá mi to jako záměrné nahrávání konkurenci (příkladně nespolehlivé, velmi podobná situace jako Blue Origin je i Boeing/Starliner) SpaceX, aby se hned zkraje mohla něčím blýsknout. A teď najednou nevědí, jak z toho ven, když New Glenn poletí kdoví kdy a kdoví jak…

pbpitko
pbpitko
7 dní před
Odpovědět  gendibal

Mne to tiež robí už hodne dlho, reklamoval som až som už rezignoval.

Radek V.
Radek V.
7 dní před

ESCAPADE měli problémy s financováním, respektive měla to být levná mise, která se sveze s nějakou jinou, aby start byl levný. Psyché nevyšla (odklady změnily trajektorii), proto využili nabídku startu skoro zadarmo při 1.letu New Glenn. Podle wikiny je teď v plánu na třetím startu New Glenn (1. Blue ring, 2. Blue Moon, 3. EscaPADE), uvidíme, jak to dopadne.