sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Jak BepiColombo viděla průlet kolem Merkuru?

Evropsko-japonská mise BepiColombo se 4. září prosmýkla kolem Merkuru v nejmenší vzdálenosti, jaká je pro tuto misi naplánována. Kromě toho tato mise dostala první možnost nahlédnout do okolí jižního pólu první planety naší soustavy. Při průletu byly aktivní tři inženýrské kamery (M-CAM 1, 2 a 3), které pořídily 128 různých snímků a právě z nich bylo vytvořeno působivé časosběrné video. V něm vidíme, jak se planeta pomalu nasune do zorných polí kamer M-CAM 2 a 3, načež kamera M-CAM 1 ukáže, jak se Merkur postupně začal opět vzdalovat.

Umístění kamer M-CAM
Umístění kamer M-CAM
Zdroj: https://www.esa.int/

První snímky byly pořízeny několik dní a týdnů před průletem. Merkur se objevil poprvé na snímku pořízeném ve 23:50 SELČ, když byla sonda vzdálená od povrchu 191 kilometrů. K maximálnímu přiblížení došlo ve 23:48 SELČ, kdy vzdálenost činila pouze 165 kilometrů. Celá videosekvence končí zhruba o 24 hodin později, kdy se BepiColombo vzdálila na přibližně 243 000 kilometrů od Merkuru. Na snímcích pořízených během průletu bylo možné identifikovat různé geologické útvary, které bude mise BepiColombo podrobněji studovat, až vstoupí na dráhu kolem planety.

Čtyři minuty po maximálním přiblížení se do zorného pole dostala velká pánev zvaná Vivaldi, která nese jméno po známém italském skladateli. Právě přelet přes tento útvar inspiroval tvůrce videa k tomu, že jako podkresovou hudbu pro toto video zvolili právě Čtvero ročních období od Antonia Vivaldiho. Tento typ pánví se v angličtině označuje jako Peak ring basin (vrcholové prstencové pánve) a pro vědce jde o zajímavé útvary vytvořené silným nárazem planetky, či komety. Svůj název dostaly podle vnitřního prstence vrcholků, které se nacházejí na jinak rovinatém dnu. O pár minut později se do zorného pole kamery dostala další taková pánev, která dostala jméno Stoddart. Název jí byl nedávno přidělen na základě žádosti týmu M-CAM, který si uvědomil, že tento kráter bude na těchto snímcích viditelný, a rozhodl se, že by stálo za to jej pojmenovat vzhledem k jeho potenciálnímu zájmu pro vědce v budoucnosti.

Gravitační manévr, který BepiColombo provedla 4. září u Merkuru.
Gravitační manévr, který BepiColombo provedla 4. září u Merkuru.
Zdroj: https://www.esa.int/

Tři monitorovací kamery na BepiColombo poskytují černobílé snímky s rozlišením 1024 × 1024 pixelů. Jejich hlavním úkolem je monitorovat různá ramena a antény sondy, což je důvod, proč na fotkách vidíme části konstrukce. Fotky Merkuru, které tyto kamery zachytí, jsou jen milým bonusem navíc. Tyto černobílé snímky byly na Zemi zpracovány, aby se odstranily elektronické defekty. Obrázky z kamery M-CAM-1 byly oříznuty na 995 × 995 pixelů.

Gravitační manévr, který mise BepiColombo 4. září provedla u Merkuru, byl čtvrtým u této planety a sedmým z celkově devíti plánovaných planetárních gravitačních manévrů pro tuto misi. Během své osmileté cesty k nejmenší a první planetě Sluneční soustavy musí mise BepiColombo provést jeden gravitační manévr u Země, dva u Venuše a celkem šest u Merkuru. Díky tomuto složitému manévrování bude schopna upravit svou dráhu tak, aby v roce 2026 vstoupila na dráhu kolem Merkuru.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/23478991-1-eng-GB/BepiColombo_Mercury_flyby.jpg
https://www.esa.int/…/bepicolombo_monitoring_cameras/17812520-1-eng-GB/BepiColombo_monitoring_cameras.jpg
https://www.esa.int/…/09/bepicolombo_s_fourth_mercury_flyby/26293712-3-eng-GB/BepiColombo_s_fourth_Mercury_flyby.jpg

Hodnocení:

5 / 5. Počet hlasů: 7

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
TritonJ
TritonJ
2 dní před

Díky za sdílení, tohle je naprostá pecka! A ta podoba s naším Měsícem (hlavně s odvrácenou stranou) je až zarážející. Jinak jsou nějaké novinky ohledně fungování manévrovacích motorů?

Lada Pospisil
Lada Pospisil
1 den před

Hlava mi nebrala, proč tolika manévrů ve sluneční soustavě. I optal jsem se ChatGPT, sedí to?
Slunce má obrovskou gravitaci: Merkur je velmi blízko Slunci, a právě gravitační síla Slunce je v této oblasti sluneční soustavy mimořádně silná. Pokud by sonda letěla přímo k Merkuru, sluneční gravitace by ji mohla urychlit natolik, že by prostě proletěla kolem něj nebo by bylo extrémně náročné ji zpomalit na oběžné dráze.
Potřeba zpomalení: Aby sonda mohla „zaparkovat“ na oběžné dráze Merkuru, musí zpomalit. Vzhledem k tomu, že při cestě k Merkuru urychluje kvůli gravitaci Slunce, je potřeba provádět gravitační manévry okolo planet (Země, Venuše, a nakonec i samotného Merkuru). Tímto způsobem využívá gravitace těchto planet k tomu, aby se postupně zpomalovala.
Palivová úspora: Gravitace planet poskytuje přirozené „zpomalení“ a „ohyb“ dráhy, což znamená, že sonda může šetřit palivo. Kdyby se pokoušela přímo zpomalit jen za použití svých vlastních motorů, bylo by to nesmírně energeticky náročné a vyžadovalo by to obrovské množství paliva, což je pro kosmické mise prakticky neproveditelné.
Mnoho průletů: BepiColombo tedy provádí řadu gravitačních manévrů (známých jako „průlety“) kolem Země, Venuše a Merkuru, aby postupně zpomalila. Každý z těchto manévrů snižuje její rychlost vzhledem k Merkuru, dokud nebude dostatečně pomalá na to, aby mohla být zachycena jeho gravitací a vstoupila na stabilní oběžnou dráhu.

Naposledy upraveno 1 den před by Lada Pospisil
Lada Pospisil
Lada Pospisil
1 den před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky! obecně tedy už vím co a jak, ale stejně mi to hlava nebere, hlavně pasáž „…je to jen o tom, v jakém směru k planetě přiletíte ..“ – tady už jsem namydlený. Ale to už není problém kosmonautixu ;-). Jdu se dovzdělat..

Naposledy upraveno 1 den před by Lada Pospisil
Lada Pospisil
Lada Pospisil
1 den před
Odpovědět  Dušan Majer

Fantazie, tak to už chápu i já! Je třeba si zvyknout, že vše je v pohybu, nic na nikoho nečeká, to je to oč tu běží. Díky!
Možná by nebylo od věci okénko vesmírné mechaniky pro skorošedesátileté děti 😉

Naposledy upraveno 1 den před by Lada Pospisil
PetrDub
PetrDub
1 den před
Odpovědět  Dušan Majer

Obrázek je to pěkný, jen hodně přehnaný – samozřejmě nechceme dostat BepiColombo na retrográdní orbitu – takže celé to ohnutí dráhy i směr je výrazně menší, než na tomto obrázku. Nicméně princip je z toho patrný :-).

Petr Scheirich
15 hodin před
Odpovědět  PetrDub

Ten obrázek kombinuje dvě věci (které se často pro snazší pochopení rozdělují do více obrázků):

  1. trajektorii sondy vůči planetě – to jsou ty dvě barevné křivky, a pominu-li to, že jsou kreslené od ruky (ve skutečnosti by to měly být vůči planetě symetrické hyperboly), tak přehnané nejsou. Takhle nějak to opravdu může vypadat.
  2. rychlost sondy vůči heliocentrické soustavě po opuštění gravitačního pole planety. To je ta červená a modrá šipka nahoře. Obě správně ukazují ve stejném smyslu, jako ukazuje rychlost planety samotné, takže v ani jednom případě by sonda nebyla po manévru na retrográdní dráze. A to i přesto, že v „modrém“ případě opustí planetu z pohledu planety proti směru jejího pohybu (ovšem nikoliv z pohledu vnější – heliocentrické – soustavy. Tam součet rychlosti planety a sondy vůči planetě způsobí, že výsledek stejně bude mířit doleva).
https://kosmonautix.cz/2024/09/16/jak-bepicolombo-videla-prulet-kolem-merkuru/