sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Kosmotýdeník 620 (29. 7. – 4. 8.)

Sławosz Uznański

Další týden plný kosmonautických událostí utekl a tak je ideální čas si shrnout, co zajímavého se stalo, k čemuž vám již tradičně poslouží pravidelný Kosmotýdeník. V hlavním tématu se tentokrát podíváme na polského člena záložního týmu evropských astronautů, který se chystá na svůj kosmický let v rámci mise Axiom-4. Sławosz Uznański podstupuje rozmanitý výcvik, který si zrekapitulujeme. V dalších tématech se můžete těšit třeba na zatím poslední start rakety Electron a novinky o společnosti Rocket Lab, či čerstvě představenou třetí variantu raketových motorů Raptor od společnosti SpaceX. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Polský astronaut se připravuje na misi Axiom

Sławosz Uznański
Sławosz Uznański
Zdroj: https://blogs.esa.int/

Členové záložního týmu evropských astronautů, kteří byli agenturou ESA vybráni a představeni v roce 2022, se pomalu dostávají ke svým příležitostem dostat se do kosmického prostoru. Mise zatím probíhají ve spolupráci s firmou Axiom, která provozuje komerční lety do kosmického prostoru a zejména pak na ISS. Axiom pak zahájila spolupráci s ESA, kdy je snaha nabídnout členům záložního týmu evropských astronautů vždy po jednom místě na krátkodobých misích Axiom směřujících k ISS. Prvním, kdo se účastnil takové výpravy, byl Švéd Marcus Wandt na začátku letošního roku. Na misi Axiom 4 poletí polský člen záložního týmu astronautů ESA Sławosz Uznański. S podobnou misí se počítá i pro Čecha Aleše Svobodu, ale prozatím mu nebyla vybrána konkrétní mise. Pojďme se však nyní podívat na zmíněného polského astronauta a na to, jak podstupuje dosavadní výcvik, aby se na ISS mohl vydat a byl platným členem posádky.

Sławosz Uznański zahájil výcvik již 1. září 2023 v Evropském středisku astronautů (EAC) v Kolíně nad Rýnem. V uplynulých měsících se pilně připravoval na svou budoucí kosmickou misi. Nepřekvapivě zahrnuje příprava astronautů mnoho hodin teoretické výuky předmětů, jako je astrofyzika, astrobiologie, kosmická medicína a další. U Sławosze Uznańského tomu nebylo jinak, ale jako většina vědců je vždy otevřený novým poznatkům a zvědavý na rozšiřování svých odborných znalostí a tudíž mu tato část nedělala žádné problémy.

Orientovat se na kosmické stanici je základ. ESA k tomu používá moderní technologie, jakými jsou procházky ve virtuální realitě. Astronaut se tak virtuálně projde uvnitř i vně stanice. Je to skvělý pomocník pro základní přehled o tom, kde najít vše potřebné v docela velkém kosmickém komplexu. Tyto zkušenosti byly nabrány v laboratoři EAC XR, kde se i kariérní astronauti cvičí v orientaci na ISS a lépe tak chápou, jak se pohybovat a pracovat v prostředí mikrogravitace. Sławosz si tuto VR zkušenost rychle osvojil.

Samozřejmostí je fyzická příprava. Pravidelný kondiční trénink je pro astronauty nezbytný, aby zůstali zdraví a fit. Sławosz vždy vedl aktivní životní styl a tudíž pro něj není problém cvičit téměř každý den. Evropské středisko astronautů má pro tento účel speciální zařízení nazvané Cosmos Gym. Kdykoli je Sławosz v Kolíně nad Rýnem, je v posilovně téměř denně. Ani na cestách nevynechává tréninky – vždy si s sebou bere běžecké boty, aby mohl pokračovat ve své rutině, ať už je kdekoli.

Sławosz Uznański získává zkušenosti při ošetřování ran
Sławosz Uznański získává zkušenosti při ošetřování ran
Zdroj: https://blogs.esa.int/

A co když se někomu na stanici něco stane? V rámci svého lékařského výcviku se Sławosz naučil základní postupy, jako provést odběr krve, či zašít řeznou ránu. Zvládání těchto základních lékařských úkonů je pro astronauty klíčové, jak pro poskytování pomoci členům posádky v nouzi, tak pro provádění vědeckých experimentů, z nichž mnohé zahrnují práci s vlastním tělem.

Stav mikrogravitace je specifické prostředí, které se na Zemi velmi špatně napodobuje. Stejně jako v NASA má i ESA k dispozici bazén. Neutral Buoyancy Facility v EAC je 10 metrů hluboký bazén, kde astronauti trénují na výstupy do kosmu. Ačkoli to nebylo součástí jeho výcviku pro krátkodobou misi, Sławosz se účastnil aktivit v NBF jako hostující potápěč. Měl možnost pozorovat své kolegy, jak pod vodou provádějí různé úkony na maketě evropského modulu Columbus.

Sławosz Uznański během parabolického letu
Sławosz Uznański během parabolického letu
Zdroj: https://blogs.esa.int/

Sławosz byl také u toho, když jeho kolega Marcus Wandt odstartoval do kosmu s misí Axiom 3. Start proběhl z mysu Canaveral pomocí rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon. Polský astronaut poté strávil dobu trvání mise v řídicím středisku Columbus (Col-CC) v Německu. Byla to pro něj jedinečná příležitost plně prožít misi svého kolegy, když pracoval společně s operátory a účastnil se konferencí s astronauty na ISS.

V dubnu 2024 se Sławosz připojil ke svým kolegům z astronautické třídy 2022 v Bordeaux, aby se zúčastnil série parabolických letů. Tyto lety jsou důležitou součástí výcviku astronautů, protože jim umožňují vyzkoušet si, jak na ně působí stav snížené gravitace. Během parabolického letu letí speciálně upravené letadlo v sérii parabolických oblouků. Letadlo prudce stoupá a pak prudce klesá, čímž uvnitř vzniká nakrátko stav blízký mikrogravitaci. Každý takový stav trvá přibližně 20 až 30 sekund a během letu se několikrát opakuje. Tento výcvik pomáhá astronautům zvyknout si na pocit vznášení se a přitom pracovat na plnění předepsaných úkolů. Tím, že si tyto podmínky vyzkouší na vlastní kůži, se mohou lépe připravit na výzvy, kterým budou čelit, až se skutečně ocitnou v kosmickém prostoru. Pro Sławosze a jeho kolegy astronauty to byla také cenná příležitost nacvičit si pohyb a práci v prostředí mikrogravitace.

Sławosz Uznański během tréninku v bazénu
Sławosz Uznański během tréninku v bazénu
Zdroj: https://blogs.esa.int/

Bez spojení není velení, to ví jistě každý. HAM rádio, známé také jako amatérské rádio, je forma komunikace, kterou používají nadšenci po celém světě a která je důležitým nástrojem pro astronauty na ISS. Umožňuje přímou komunikaci s lidmi na Zemi a lze ji využít jak pro technické experimenty, tak pro osobní kontakty. V rámci svého výcviku se Sławosz nejprve zúčastnil výcviku v ESTECu. Tento typ výcviku simuluje manipulaci s více příchozími rádiovými signály, což je běžný scénář při komunikaci z paluby stanice. Následně absolvoval výcvik HAM rádia v Polsku. Tam složil polskou zkoušku a získal polskou licenci a volací značku, což ho dále připravilo na efektivní používání HAM rádia během jeho budoucí mise.

Polský astronaut se také aktivně podílel na přípravě užitečných nákladů a experimentů, které bude provádět na oběžné dráze. Jejich příprava probíhá v technickém srdci ESA v Nizozemsku, v Evropském středisku kosmického výzkumu a technologií (ESTEC), společně s Polskou kosmickou agenturou (POLSA) a polským průmyslem.

Rozsah jeho přípravy na čtrnáctidenní misi na ISS je tak velmi rozsáhlý a ukazuje, že nebude jen prostým pasažérem kosmického letu. Pro polský průmysl a vědu je také cenná příležitost k dalšímu rozvoji. Mise Axiom 4 by společně s veteránskou amerických kosmických letů Peggy Whitson, indickým astronautem Shubhanshnem Shuklou a maďarským astronautem Tiborem Kapuem měla proběhnout už tento podzim.

Kosmický přehled týdne:

V pátek v 18:39 SELČ došlo k úspěšnému startu rakety Electron společnosti Rocket Lab. Nosič startoval z kosmodromu Mahia na Novém Zélandu a vynesl družici pro pozorování Země jménem japonské společnosti Synspective. Start byl pátým z šestnácti plánovaných startů s družicemi Synspective a pokračuje tak budování konstelace radarových družic se syntetickou aperturou (SAR). Ty jsou „navrženy tak, aby poskytovaly snímky, které mohou z kosmického prostoru detekovat změny zemského povrchu na milimetrové úrovni“. Pro společnost Rocket Lab se jednalo už o 51. start rakety Electron. Krom toho společnost pracuje na celé řadě dalších projektů. Například testuje motory pro nový znovupoužitelný nosič Neutron, připravuje letový a řídicí systém pro lunárním lander Blue Ghost společnosti Firefly Aerospace a v pokročilé fázi příprav je stavba dvojice sond NASA s označením Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers (ESCAPADE), které na premiérové raketě New Glenn vyrazí k Marsu.

Snímek s dlouhou expozicí zachycující vzlet rakety Electron
Snímek s dlouhou expozicí zachycující vzlet rakety Electron
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Přehled z Kosmonautixu:

V této rubrice naleznete přehled všech událostí, kterým jsme se věnovali již formou článků vycházejících na webu Kosmonautix. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní připomenout. Pro začátek jsme si na jednom pěkném videu od ESA připomněli, jak náročná byla cesta vedoucí k premiérovému letu Ariane 6. Multispektrální snímač na palubě evropsko-japonské družice EarthCARE je cenným přístrojem, který k dosavadním datům dodá potřebný kontext. Po delší době jsme opět mohli Živě a česky sledovat start rakety Atlas V, jejíž éra se pomalu blíží ke konci. V úterý jsme se ohlédli za další položkou prvního letu rakety Ariane 6, která pod svým aerodynamickým krytem schovávala i další ze zajímavých kosmických deployerů. Éra nové mezinárodní kosmické stanice u Měsíce se blíží, a proto probíhá celá řada zkoušek. Třeba test antén pro stanici Gateway. Japonský lander SLIM je sice již mrtvý, ale koutový odražeč na jeho těle využila americká sonda LRO! V týdnu už to začalo vypadat, že se situace kolem pilotované kosmické lodi Starliner, která je stále připojena k ISS, začala stabilizovat. Testy raketových motorů totiž prý skončily úspěšně. Z oběžné dráhy se nám vrací stále větší skupina zajímavých objektů a tak se do popředí dostávají univerzálnější a skladnější nafukovací tepelné štíty. Červenec skončil a tak nadešel čas na další díl našeho pravidelného měsíčníku Vesmírné výzvy. Letní seriál TOP5 opět nebyl nějakým odlehčeným čtením, ale napěchovanou informací, které se tentokrát točily kolem lovce exoplanet – dalekohledu Kepler. V občasníku, který se věnuje pokročilým vizím, které jsou sdruženy pod program NIAC, jsme se tentokrát věnovali jednomu pokročilému pohonnému systému budoucnosti. Podívali jsme se také na posádku chystané pilotované mise Crew-10, která by mohla odstartovat na začátku roku 2025. Chystali jsme se Živě a česky sledovat start rakety Falcon 9 s nákladní lodí Cygnus, ale počasí na Floridě nám tyto plány minimálně o den posunulo.

Snímek týdne:

SpaceX ukázala třetí vývojovou variantu kyslíko-metanového motoru Raptor, který pohání sestavu Super Heavy Starship. Výrazná proměna je patrná především na srovnávací fotografii, kde vidíme první i druhou variantu. Výrazně jednodušeji vypadající motor mohl vzniknout i díky 3D tisku a složité vnitřní struktuře. Motor má úctyhodný tah 2,75 MN a je vyroben tak, aby lépe vzdoroval silám během startu a během opětovného vstupu do atmosféry a motorickém přistání.

Vývojové verze motoru Raptor
Vývojové verze motoru Raptor
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

I na Mezinárodní kosmické stanici prožívají olympiádu v Paříži a astronauti natočili video, které předvádí řadu disciplín v unikátním prostředí mikrogravitace. Ve videu vyniká zejména posádka lodi Starliner.

Zdroje informací:
https://blogs.esa.int/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://blogs.esa.int/exploration/files/2024/08/DSC_0222EXPCredit-ESA-A.Conigli-2048×1365.jpg
https://blogs.esa.int/exploration/files/2024/08/DSC_6177-2048×1365.jpg
https://blogs.esa.int/exploration/files/2024/08/DSC_7370-2048×1365.jpg
https://blogs.esa.int/exploration/files/2024/08/2024_04_25-Slawosz_VR1_5-2048×1533.jpg
https://blogs.esa.int/exploration/files/2024/08/DSC_2153-1-1500×1000.jpg
https://pbs.twimg.com/media/GUEhFjla8AANpDp?format=jpg&name=4096×4096
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…66B46C67

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Robert
Robert
1 měsíc před

Olympijské video mne neskutečné pobavilo.Za mne je zlato za vzpírání(dopad „smějících se“závaží),stříbro za vrh koulí(občerstvení před vrhem)a bronz za gymnastiku i za hod diskem

Spytihněv
Spytihněv
1 měsíc před

Mise ESCAPADE k Marsu. Článek ji přičítá společnosti RocketLab, což je zřejmě omyl nebo špatná formulace.

Dušan Majer
Administrátor
1 měsíc před
Odpovědět  Spytihněv

Díky, přeformuloval jsem tu pasáž, aby bylo jasnější, že RocketLab obě sondy „jen“ staví.

https://kosmonautix.cz/2024/08/04/kosmotydenik-620-29-7-4-8/