První stupeň Tianlong 3 při zkoušce odletěl

K velmi neobvyklé situaci došlo dnes na testovacím stanovišti čínské firmy Space Pioneer. Inženýři měli naplánovaný statický zážeh prvního stupně rakety Tianlong 3, která se chystá na svůj první let. Na prvním stupni se zažehlo devět raketových motorů Tchien-chuo-12 na kapalný kyslíkletecký petrolej. Jenže pak se  při zážehu něco hodně pokazilo a celý stupeň neřízeně odletěl z testovacího stanoviště. Hardware nejprve letěl kolmo vzhůru, ale poté se začal překlápět a padat zpátky dolů. Nakonec první stupeň dopadl do okolí testovací základny, kde způsobil rozsáhlý výbuch. V tuto chvíli není známá příčina této velmi neobvyklé anomálie. Stejně tak zatím nejsou k dispozici žádné informace o zraněních, či ztrátách na životech. Troufám si ale říct, že se téměř jistě letos premiérového startu rakety Tianlong 3 nedočkáme. Tato anomálie se totiž bude muset důkladně vyšetřit.

Zdroje informací:
https://tieba.baidu.com/
https://x.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/ext_tw_video_thumb/1807339715013509120/pu/img/KGP9rC4QO9AusFND.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

12 komentářů ke článku “První stupeň Tianlong 3 při zkoušce odletěl”

  1. racek napsal:

    Nějaké informace i s fotkami z „místa činu“ zde :https://www.sinodefenceforum.com/t/chinas-space-program-thread-ii.9003/page-431

    Jak jsem vypozoroval, zkušební stav byl umístěn ve starém kamenolomu a výbuch by nemohl opravdu nikoho ohrozit. Navíc to byl jen zkušební stav. Ovšem že vše je zkonstruováno tak, že se mohl zkušební stupeň utrhnout a letět, je opravdu kuriozita.
    Ono vůbec při vývojí a provozu raket může ledascos připomínat muniční továrnu. Prostě občas se chyba vloudí. Zde měli tedy provozovatelé opravdu nesmírnou kliku, přišli jen o stupeň a stalo se to ještě před prvním startem.
    Takže teď vyšetřování, konstrukční úpravy a pak větší zpoždění. Jinak se jedná o raketu kategorie Falcon 9 s tím, že se počítá postupně s pokusy o řízený návrat 1. stupně. Původně se měl první start odehrát už za několik měsíců.

    • JirkaCV napsal:

      Jako OK.
      Ale, že nijak řízený hw odletí 2 km od rampy, kde skončí spektakulárním výbuchem? Kdyby letěl na druhou stranu, srovná se zemí velkou část města o dvojnásobné velikosti Brna.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Velkou část ne, ale mohlo to být hodně nebezpečné.

      • racek napsal:

        No, omlouvám se, možná že jsem to nebezpečí nepopsal moc názorně. Nebezpečí hrozilo… já jen že by nikoho nenapadlo že se stane co se vlastně stalo. Kdyby to vybuchlo na rampě, tak by to byla úplně běžná havárie prototypu.

  2. vakuum napsal:

    Letělo jim to pěkně a stabilně, to se musí uznat.

  3. VitHrachovy napsal:

    Letělo to 3.1km od města s 800.000 obyvateli.

  4. JirkaCV napsal:

    Z tweetu (nebo Xeetu?) Andrewa Jonese:
    „Space Pioneer právě vydal prohlášení, že došlo ke strukturálnímu selhání na spojení mezi tělesem rakety a zkušebním stolem, palubní počítač ji automaticky vypnul a raketa spadla 1,5 kilometru jihozápadně. Nebyly zjištěny žádné oběti.“

    Podle dalšího videa jim to nekontrolovaně lítalo nad obydlenou oblastí, takže měli obrovskou kliku.

    • Vojta napsal:

      „…palubní počítač ji automaticky vypnul a raketa spadla 1,5 kilometru jihozápadně“ To není moc rychlý palubní počítač. Spíš bych tipl, že automatické vypnutí motorů poté, co se stupeň utrhl ze stolu, selhal. Kdoví, co ty motory nakonec vypnulo. Na obydlenou oblast to moc nevypadalo, zas tak daleko stupeň neletěl. Ale i tak bych čekal, že se v případě takového masivního selhání motory vypnou dřív a stupeň se nad testovací stanoviště dostane maximálně 100 metrů.

      • Borin napsal:

        Tady je otázkou, co bylo naprogramované za řešení havarijní situace. Jestli okamžité vypnutí, zpoždění kvůli spálení části paliva, parametr výšky (pokud s ním předem počítali), jestli byly funkční a zohledněné směrové stabilizace …no a nakonec jestli s určitým pohybem na testovací rampě nekalkulovali.

      • Vojta napsal:

        Nepředpokládám, že by počítali s tím, že jim to doslova odletí. Nicméně měli počítat s tím, že se testovaný stupeň odpojí od pozemní infrastruktury, což může mít mnoho různých příčin (vibracemi se vyklepe konektor etc.) V takovém případě bych čekal co nejrychlejší vypnutí všeho, aby se zachránilo, co se dá. Paradoxně v případě utržení od testovacího stolu by to způsobilo pád stupně zpět a masivní škody na pozemním zařízení. Buď vážně počítali s tím, že se to může utrhnout a tím, že to nechali chvíli letět (možní i částečně řízeně), minimalizovali škody. Nebo měli solidní kliku, že to při selhání úchytů nezničilo nic důležitého ani na stanovišti ani v přilehlém městě.

  5. Jura napsal:

    Stále platí Per Aspera Ad Astra, ikdyž samozřejmě pro start up firmu muže být ztrátra letového hardwaru během testů likvidační. Příčinou může být snaha ušetřit peníze a/nebo čas.
    Událost opravdu zajímavá. Díky za info.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.