I vy můžete navrhnout experiment pro BRNOSat

Nadpis tohoto článku nelže. Skutečně každý z Vás může navrhnout přístroj, který jednou může pracovat na oběžné dráze. Své návrhy mohou posílat jednotlivci i skupiny, mladí i staří, studenti i pracující, amatéři i profesionálové. Do vesmíru samozřejmě nepoletí všechny předložené návrhy, selekci provede odborná porota. Na koho se usměje štěstěna, ten bude moci říkat, že jeho přístroj se dostal na palubu CubeSatu BRNOSat, který se vydá na oběžnou dráhu už v polovině roku 2026! Času tedy není nazbyt, takže s úvahami nad svým návrhem moc dlouho neotálejte.

6U CubeSat BRNOSat

6U CubeSat BRNOSat
Zdroj: https://www.brnoletidovesmiru.cz/

Za projektem družice BRNOSat stojí Hvězdárna a planetárium Brno, Výzkumný a zkušební letecký ústav a společnost Spacemanic. Díky příspěvku města Brna bude start družice sice zdarma, avšak náklady na vývoj a výrobu experimentu musí vlastními silami zajistit sami konstruktéři. A tady se právě otevírá jedinečná příležitost pro veřejnost. Kdo se svým návrhem uspěje, dočká se zážitků a zkušeností, jakými se nemůže pochlubit ani zdaleka každý. Asi není potřeba zdůrazňovat, že hlavně u mladých zájemců by taková položka v životopisu mohla zaujmout potenciální zaměstnavatele.

BRNOSat bude 6U CubeSat, takže jeho tělo s rozměry 10 × 20 × 30 cm bude tvořeno šesti základními CubeSatovými kostkami s délkou hrany 10 cm. Užitečný náklady, tedy navržený přístroj / přístroje, však nebude mít k dispozici celý tento prostor, protože část zaberou i systémy potřebné k chodu této družice. Přesto však můžeme říct, že 6U CubeSat nabízí zájemcům mnohem štědřejší prostor než 1U CubeSaty, které povětšinou dominovaly českým kosmickým projektům posledních let. BRNOSat navíc bude schopen velmi přesné orientace v prostoru – technické specifikace hovoří o přesnosti určení orientace +/- 0,1 stupně se stabilitou +/- 0,01 stupně! To už jsou opravdu hodně slušné parametry, které by si zasloužily nějak využít.

6U CubeSat BRNOSat

6U CubeSat BRNOSat
Zdroj: https://www.brnoletidovesmiru.cz/

Případní zájemci najdou kompletní přehled pravidel na webu brnoletidovesmiru.cz, my zmíníme pouze podmínky, které musí užitečný náklad splňovat, aby byl způsobilý pro let. Pro užitečný náklad je k dispozici prostor s rozměry 94 × 210 × 190 mm, přičemž užitečný náklad nesmí vážit více, než 6 kilogramů. Maximální dostupný objem odpovídá standardu 4U, minimální pak může být 0,25U. Co se elektrických rozhraní týče, tak k dispozici je napájení prostřednictvím 3,3 V, 5V a 12V s maximálním proudovým odběrem 4A.

6U CubeSat BRNOSat

6U CubeSat BRNOSat
Zdroj: https://www.brnoletidovesmiru.cz/

Jak bylo uvedeno už výše, času do startu moc nezbývá. Vždyť co jsou to v kosmonautice dva roky. Zájemci mohou přes online formulář posílat své návrhy, přičemž uzávěrka tohoto 1. kola přihlášek je 15. září letošního roku. Jak se píše na webové stránce, můžete posílat klidně i sebeztřeštěnější nápady! Po uzávěrce se nad přijatými návrhy sejde porota složená ze zástupců všech tří angažovaných organizací – tedy Spacemanic, VZLÚ a Hvězdárny a planetária Brno. Pořadatelé z přijatých návrhů vyberou ty, které splňují všechny podmínky a do 29. září se předkladatelé dočkají připomínek.

Následovat bude druhé kolo, jehož uzávěrka je 15. října. Poté se porota sejde znovu a vybere vítěze, kteří budou oznámeni nejpozději 15. listopadu. Jenže tím to nekončí. Mít zajímavý nápad je sice hezké, ale od nápadu ke skutečnému přístroji vede dlouhá cesta. Nejpozději do 31. března roku 2025 bude potřeba předložit inženýrské modely nákladu, které budou respektovat dohodu mezi organizátory a uchazeči. Za další půlrok, tedy do 31. září 2025 musí vítězní uchazeči dodat letový exemplář svého nákladu. V prvním čtvrtletí roku 2026 proběhne integrace družice a ve druhém čtvrtletí by měl přijít start BRNOSatu na raketě Falcon 9, která jej vynese na sun-synchronní dráhu ve výšce okolo 500 kilometrů.

Tak co, zkusíte také poslat svůj návrh?

Zdroje informací:
https://www.brnoletidovesmiru.cz/
https://www.brnoletidovesmiru.cz/

Zdroje obrázků:
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/..667DCB8E
https://www.brnoletidovesmiru.cz/media/6/download/brnosat_pravidla.pdf?v=5&inline=1

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “I vy můžete navrhnout experiment pro BRNOSat”

  1. Martin Tomsa napsal:

    No upřímně úplně každy asi ne úplně každy protože v souboru brnosat_pravidla_062424.pdf na jejich webových stránkách brnoletidovesmiru.cz jen umíseni experimentu s využitím kapacity 0,25U je 60.700 EUR

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.