SpaceX představila obleky pro výstupy do volného prostoru

To, že firma SpaceX pracuje na skafandrech pro výstupy do volného prostoru, se vědělo už dlouho, ale až doposud jsme kromě pár drobných náznaků neviděli, jak bude skafandr vypadat. Dnes SpaceX představila zhruba minutové video, které ukazuje podobu tohoto kosmického obleku. Zároveň aktualizovala část svého webu, kde se můžeme dozvědět bližší informace. A aby toho nebylo málo, členové mise Polaris Dawn, která má tyto skafandry využít, se také pochlubili svými fotkami. Její start je podle SpaceX zatím očekáván nejdříve letos v létě. Ze všech zveřejněných dokumentů je jasně vidět, že nový skafandr bude svým vzhledem velmi připomínat stávající obleky, které SpaceX používá jako ochranu před ztrátou atmosféry v lodích Crew Dragon. Rozdílem, který na první pohled upoutá pozornost, bude především jinak zbarvené hledí.

Skafandr SpaceX pro výstupy do volného kosmického prostoru.

Skafandr SpaceX pro výstupy do volného kosmického prostoru.
Zdroj: https://www.spacex.com/

SpaceX na svém webu uvádí, že skafandr pro výstupy do volného prostoru je evolucí lehkého skafandru, který nosí astronauti v lodích Crew Dragon. Při vývoji nového obleku kladla firma důraz na pohyblivost, takže týmy zapracovaly nové materiály, výrobní procesy a konstrukční prvky, aby astronauti získali větší flexibilitu během výstupů při zachování pohodlí v době mimo výstupy. 3D tištěná helma disponuje kromě vylepšeného hledí, které omezuje odrazy, také vylepšené Heads-up displeje a kameru. Zmíněný HUD ukazuje údaje o tlaku, teplotě a relativní vlhkosti ve skafandru. Oblek také disponuje vylepšeními v oboru spolehlivosti a redundance během výstupu. Je vybaven dodatečnými těsněními a tlakovými ventily, které mají zajistit, že skafandr zůstane natlakovaný a posádka tak bude v bezpečí.

Všechna zmíněná vylepšení skafandru pro výstupy do volného prostoru jsou součástí škálovatelného designu, který umožňuje vyrábět a škálovat obleky pro různé typy těl, jelikož SpaceX usiluje o širší dostupnost kosmických letů pro co nejvíce lidí. Při misi Polaris Dawn bude nový těžký skafandr od SpaceX použit poprvé na nízké oběžné dráze. Jeho hlavní cíl však má podle SpaceX ležet mnohem dál od naší planety. Ve svém článku firma zmiňuje, že stavba základny na Měsíci a města na Marsu bude vyžadovat vývoj škálovatelného designu pro výrobu milionů skafandrů, které mají pomoci tomu, aby se život stal multiplanetárním.

Zdroje informací:
https://www.spacex.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://sxcontent9668.azureedge.us/…/Eva_Suit_Desktop_alternate_1cf9bae18e.jpg
https://www.spacex.com/humanspaceflight/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “SpaceX představila obleky pro výstupy do volného prostoru”

  1. John Peri napsal:

    Když se na to tak dívám, tak asi kyslík budou mít připojeny přes hadici, protože nevidím žádný batoh s kyslíkem jak je to u současných skafandrů.

  2. VitHrachovy napsal:

    Díky za bezva článek! Dohledal jsem, že obleky budou pracovat na 5.1 psia při EVA. Obyč Crew Dragon pracuje na 14.9 psia, takže budou pracovat s dekompresí.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.