NIAC – Sny o budoucnosti #9 LIFA

Dnes se opět podíváme za hranice možností současné kosmonautiky. Nahlédneme totiž do programu NIAC, ve kterém agentura NASA podporuje návrhy technologií, u kterých se nedá očekávat praktické uplatnění v blízké budoucnosti. Přesto stojí za pozornost a jelikož jednou mohou být potřeba, je nutné zahájit jejich časné rozbory už nyní. Právě díky tomu se program NIAC řadí mezi nejfuturističtější oblasti reálné kosmonautiky, což mu mezi fanoušky zajišťuje nemalou popularitu. Jde totiž o návrhy, které vypadají, jako kdyby vystoupily ze sci-fi, ale přitom stojí na reálných základech.

Opravdu velké kosmické rádiové antény by byly drahé na výrobu a náročné na vypuštění. Tyto problémy se ještě zvýrazní, pokud by bylo zapotřebí vypustit celé soubory těchto antén, které jsou potřebné pro korelaci interferometrů, které poskytují vysoké rozlišení sledovaných objektů. Návrh LIFA (Lightweight Fiber-based Antenna for Small Sat-Compatible Radiometry) chce specificky prozkoumat potenciální aplikovatelnost inovativních antén na bázi vláken, které by umožňovaly radiometrii v pásmu L za účelem vytváření datových map o vlhkosti zemské půdy a salinity mořské vody ve vysokém rozlišení.

Prvotní odhady naznačují, že by s poli dlouhých antén na bázi vláken bylo možné dosáhnout až desetinásobného zlepšení rozlišení vytvářených map.  Lincoln Laboratory se zbývá výzkumem možností vytvářet pole ohebných antén vložených do polymerových vláken. Tato lehká vlákna jsou dostatečně ohebná, aby se dala navíjet a rozvíjet, což usnadňuje jejich transport i vyklopení. Kov, který tvoří strukturu antény a další vodivé prvky, jsou skryty v polymerovém shluku, který se zahřeje a následným tažením vzniká nový typ vlákna. Výsledné vlákno tedy tvoří několik materiálů vložených do jeho útrob, což podporuje snímací schopnosti a další funkce. Tento postup výroby vláken tak může vést i k cenově efektivnímu způsobu vytváření opravdu velkých antén. Tým využije podporu v programu NIAC k analýze požadovaného výkonu antén a schopnosti antén na bázi vláken tyto požadavky splnit. Experti mají vypracovat také strategie nasazení, specifika družic, prostorovou toleranci jednotlivých komponent a materiálů, nebo předběžný návrh na úrovni systému a koncept provozu.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/2024-ph-i-zhang-graphic.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.