ESA ukázala pokročilý 3D tištěný díl

Objekt na obrázku vypadá, jako kdyby pocházel z dílny nějakého abstraktního umělce. Jedná se však o 3D tištěný hliníkový rám pro usazení elektronických desek pro družice, který byl navržen tak, aby pomohl vyřešit jeden z hlavních problémů, který trápí kosmické mise – teplo. V kosmickém vakuu neexistuje konvekční proudění, které na Zemi odnáší mnoho přebytečného tepla. V kosmickém prostoru se tak teplo snadno hromadí na místě. Tím, že se elektronické prvky zasunou do tohoto rámu, budou chráněny před přehříváním. Ve struktuře rámu jsou totiž zapracovány teplovodné trubičky, které odnáší odpadní teplo pryč.

Teplovodné trubičky představují uzavřený okruh, který je odvozen od fungování lidských potních žláz. V trubičkách cirkuluje kapalina (v tomto případě čpavek), která se po zahřátí odpaří a v plynném skupenství přenese toto odpadní teplo do chladnější části družice. Tam se pára ochladí a zkondenzuje, takže celý proces může začít nanovo. Nezvyklý organický vzhled dílu pak má na svědomí design založený na počítačových výpočtech označovaný jako topologická optimalizace. Při tomto procesu se materiál umísťuje pouze tam, kde bude díl zatížen, což trochu připomíná způsob, jakým na stromě rostou větve. Plně využít možností této metody jde ruku v ruce s 3D tiskem. Vyobrazený chladící rám byl navržen a vyroben experty z agentury ESA, kteří spolupracovali s belgickou firmou EHP na výzkumném projektu Posouzení využití pokročilé výroby ke zlepšení a rozšíření schopností kosmického hardwaru (Assessing the use of Advanced Manufacturing to improve and expand space hardware capabilities), který agentura podpořila v rámci svého programu pro obecnou podporu technologií. Tento program má za úkol podporovat nadějné technologie a produkty, které se mohou uplatnit v kosmonautice.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/26100743-1-eng-GB/Cool_by_design_3D_printing.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ESA ukázala pokročilý 3D tištěný díl”

  1. pbpitko napsal:

    Je to vlastne Einstein – Szilárdova chladnička pracujúca na princípe izobarickej termodynamiky. Neobsahuje žiadne pohyblivé časti.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.