ŽIVĚ A ČESKY: Loučení na druhý pokus

Raketa Delta IV Heavy jako kdyby se ještě nechtěla rozloučit, jako kdyby chtěla ještě prodloužit svou existenci – tak nějak by se dal popsat odklad prvního pokusu o poslední start majestátní rakety. Ten byl vyvolán závadou na přívodním potrubí plynného dusíku pro pneumatické systémy, což si vynutilo odklad o téměř dva týdny. Poslední exemplář rakety Delta IV Heavy, rodiny Delta IV i celé rodiny Delta by mohl odstartovat už brzy. United Launch Alliance momentálně počítá s dneškem v 18:53 našeho času. Náš živě a česky komentovaný přenos bude opět připraven.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 9. dubna ve 18:53 SEČ
  • Místo startu: Rampa SLC-37B, Mys Canaveral, Florida
  • Raketa: Delta IV Heavy
  • Náklad: pravděpodobně družice Orion
  • Hmotnost nákladu: neznámá
  • Cílová oběžná dráha: Geostacionární

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 18:35 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://nextspaceflight.com/
https://en.wikipedia.org/
https://space.skyrocket.de/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/GJws9cyWEAA5RGm?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Loučení na druhý pokus”

  1. Radek V. napsal:

    Tak pravdu měl jak Michal Václavík, tak i anglická wikina a D. Majer. 25.srpna 1960 se konalo setkání končícího prezidenta Eisenhowera s tvůrci programu Corona (první snímky z Discoverer – Corona 14) – byl tam šéf CIA A. Dulles, Kilian a Land, ti žádali o sjednocení vývoje špionážních satelitů – probíhal v USAF, US Navy a CIA. Na poradě NSC stejný den Eisenhower schválil požadavek na vytvoření NRO. Formálně ale úřad vznikl až 6.září 1961, kdy už pod vedením Kennedyho NRO založil McNamara, Bissel a Charyk. Viz stránky NRO, About NRO, Declassified history a pdf Brief history (The NRO at 50 years).

  2. Radek V. napsal:

    Nevhodné palivo prvního stupně, extrémně drahá raketa. Startovala jen jednou ročně a to je v podstatě plýtvání penězi. Jednorázová raketa musí startovat aspoň 4x za rok, aby se vyplatila a 6x za rok, aby se dalo říct, že je efektivně používaná. Pentagon ji používal, dokud nebyl Falcon Heavy, poté už jen kvůli nutnosti mít záložní nosič (nyní roli přebral VulcanCentaur).

    • Vojta napsal:

      Delta IV plnila roli záložního nosiče i za Atlas V. Nebyla až o tolik silnější než jeho nejsilnější varianta. Falcon 9/Heavy by Deltu učinil přebytečnou už dřív, ale Atlas měl problém s ruskými motory, tak bylo nejdřív potřeba vyvinout jeho náhradu, aby byly vždy k dispozici dva nezávislé systémy.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.