Starliner může vyrazit k rampě

Kosmická loď, která v rámci mise CFT (Crew Flight Test) dopraví dva americké astronauty na ISS je připravena na přesun z montážní haly ke startovní rampě. Kosmická loď Starliner od firmy Boeing by měla 16. dubna (už zítra) opustit halu Commercial Crew and Cargo Processing Facilit na Kennedyho kosmickém středisku a vydá se k obslužné věži VIF (Vertical Integration Facility) u rampy SLC-41 na nedalekém Cape Canaveral Space Force Station, kde proběhne její spojení s raketou Atlas V od firmy United Launch Alliance. Náhledová fotka pro dnešní článek pochází z přípravy bezpilotní testovací mise lodi Starliner.

Start pilotované testovací mise je momentálně plánován nejdříve na 7. května ve 2:34 SELČ z rampy SLC-41. Astronauti Barry Butch Willmore a Sunita Williams se na palubě Starlineru vydají k Mezinárodní kosmické stanici, na jejíž přední dokovací port na modulu Harmony by se měli připojit. Dvoučlenná posádka má na orbitálním komplexu strávit zhruba týden, než je bude čekat návrat a přistání na padáku a airbagu v jihozápadní části USA. Po úspěšném dokončení mise zahájí NASA závěrečný proces certifikace Starlineru a s ním spojených systémů pro mise související s rotací posádek na ISS. Starliner, který může létat automaticky, ale je možné jej také ovládat ručně, má dopravovat 4 astronauty a nebo různé kombinace počtu astronautů a množství nákladu na nízkou oběžnou dráhu.

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…66232555

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Starliner může vyrazit k rampě”

  1. JP77 napsal:

    Co je s tou fotkou, že je tak křivá?

    • ventYl napsal:

      Zo skusenosti by som povedal, ze to bolo fotene hodne sirokouhlym objektivom. To preto, aby fotograf nemusel stat 50 metrov od toho crawlera.

      Sirokouhle objektivy potom dost znacne zvyraznuju perspektivu, pretoze zachytavaju scenu velmi blizko nejakym 120 stupnom na sirku. Ked sa potom sirokouhlym objektivom foti nieco dost vysoke, je to silne perspektivne skreslene aj vertikalne, nie len horizontalne.

      Aj tak to musel byt kvalitny objektiv, pretoze linie ostali zachovane. Menej kvalitne sirokace zvyknu sposobovat zakrivenie rovnych linii. Z budovy NASA na pozadi ale nie je ani „vankus“ ani „sud“.

      • JP77 napsal:

        Širokoúhlý záběr je první vysvětlení co mě napadlo, ale tohle mě připadá jiný, např barák bych uprostřed výšky čekal rovný a i mimo střed výšky při deformaci bych očekával spodek baráku kolmý k zemi, třeba prohnutý barák a prohnutá zem, ale navzájem kolmý v místě střetu. Tak jako druhý vysvětlení mám vymyšlený obrázek pomocí AI, ale nevím.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Původní fotografie:
        https://images.nasa.gov/details/KSC-20240416-PH-KLS01_0078
        Podrobnosti po kliknutí na „SHOW EXIF DATA“.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Beru zpět, je to z trochu jiného úhlu.

      • Vojta napsal:

        A pořízený v jinou denní dobu s jiným osvětlením, ale i tak s podobným zkreslením. Vysvětlení je podle mě jednoduché. Budova je hodně vysoká a focená z pozice těsně nad povrchem, aby se tam pěkně vešla se Starlinerem v popředí. Širokoúhlý objektiv pak z budovy udělá výraznější lichoběžník, než by člověk viděl vlastníma očima.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.