Pět důvodů, proč navštívit Starbase co nejdříve

Raketová základna firmy SpaceX Starbase na nejjižnějším cípu Texasu je v nynější době až neuvěřitelně otevřená. Člověk se dostane k raketám pomalu na dosah ruky. Tato otevřenost ale nebude trvat věčně a základna se bude postupně uzavírat. Je to plně pochopitelné, například na mysu Canaveral nám bylo průvodcem Cape Canaveral Space Force Museum vysvětleno, že kromě obvyklých návštěvníků jezdili k aktivním komplexům i ruští a čínští „turisté“ s půlmetrovými objektivy, kteří nefotili jen památná místa americké kosmonautiky, ale i aktivní techniku a rampy. Což se nelíbilo investorům mnohých soukromých projektů.

Na Starbase vám ani ten nejmenší detail neunikne

Na Starbase vám ani ten nejmenší detail neunikne
Foto: M. Přibyl

I díky takovým výletníkům byly zrušeny okružní jízdy autobusem po mysu Canaveral. A na jejich obnovu prý můžeme zapomenout. Pro návštěvníky je tak otevřeno jen Kennedyho vesmírné středisko na ostrově Merritt.

Na základně Starbase začíná přibývat případů narušování soukromých pozemků SpaceX, například koncem ledna vešli čtyři čínští turisté do hangáru a fotili všechno, co se jen dalo. V jiném případě se stalo, že na základnu vnikla žena tvrdící, že je manželkou Elona Muska. Ukázalo se, že nemá všech pět pohromadě a skončila v péči doktora Chocholouška.

Vychovaní turisté vítáni

Vychovaní turisté vítáni
Foto: M. Přibyl

Je tak pochopitelné, že neuvěřitelná otevřenost Starbase nemůže trvat věčně. Přinášíme pět důvodů, proč nečekat na vhodnější příležitost a toto poutní místo kosmonautiky navštívit. Co nejdříve.

Důvod číslo 1: Mraky turistů

Na Starbase začínají proudit čím dál větší davy turistů. Není divu, pro místní je to byznys. Kromě kosmického ubytování (Rocket Ranch) začali nabízet také komentované prohlídky, jakékoliv suvenýry se značkou SpaceX nebo přelety nad raketovou základnou v helikoptéře. Turisté jsou na Starbase dokonce svým způsobem vítáni, SpaceX zde má dokonce informační cedule, které říkají, jak se chovat (zůstat na veřejných silnicích, nepoužívat drony apod.). Na větší počet turistů zde ale nejsou kapacity: záchody (ty nejsou vůbec) nebo parkovací místa.

Pohled z bezprostřední blízkosti na motory Raptor.

Pohled z bezprostřední blízkosti na motory Raptor.
Foto: M. Přibyl

Ale největším problémem začínají být poutníci, kteří nerespektují soukromé pozemky a hranice komplexu. Není divu, vždyť občas je hranice dána pouze cedulí a do budov lákají dveře, u kterých nepotřebujete speciální ověření nebo čip. Stačí jen zmáčknutí kliky. Bohužel bezohlednost těchto turistů nutí provozovatele komplex postupně uzavírat.

Důvod číslo 2: Postupné zavírání

Byť to zní jako otřepaná fráze, Starbase už není co bývala. I přes skutečnost, že je velice otevřená, se už nyní pomalu uzavírá. Například ještě loni na podzim byla možnost dostat se až do proslulé zahrady raket, nyní už si ji člověk může prohlédnout jen z přilehlé silnice ze vzdálenosti něco přes 200 metrů. A takové uzavírky („vytěsňování návštěvníků“) se pomalu dějí po celé základně.

Loni na podzim ještě rolety ve vratech obřích hangárů nebyly, letos už ano

Loni na podzim ještě rolety ve vratech obřích hangárů nebyly, letos už ano
Foto: M. Přibyl

Důvod číslo 3: Představení končí, opona padá

Zvykli jsme si, že do obřích hangárů Highbay je možné bez omezení nahlížet. A to přímo na Starbase nebo prostřednictvím internetových přenosů. Jenže při naší poslední návštěvě se ve vratech hangárů začaly objevovat obří rolety. Hangáry zatím zůstávají po většinu času otevřené, ale asi si dovedeme představit, že se v budoucnu budou otevírat jen pro vjezd nebo výjezd raket.

Důvod číslo 4: The Boring Company a silnice číslo 4

Jedním z posledních důvodů, proč se můžete tak snadno dostat na Starbase, je texaský zákon, který praví, že všechny veřejné pláže musí mít také volný přístup pro civilní obyvatele. Jediným přístupem k pláži Boca Chica je teď silnice číslo 4 vedoucí z Brownsville. To znamená, že tato silnice musí být non-stop otevřena. Podél „čtyřky“ je také rozmístěn celý komplex základny Starbase, která je tím relativně přístupná. Ale nebyl by to Elon Musk, aby si nevymyslel, jak tento zákon obejít.

Objekty v zrcadle jsou blíže, než si myslíme

Objekty v zrcadle jsou blíže, než si myslíme
Foto: T. Přibyl

Pomocí své firmy The Boring Company založené v roce 2017 plánuje prokopat tunel z ostrova South Padre Island nacházejícího se na sever od základny. Tím by vyřešil několik problémů najednou, protože zde bydlí dost dělníků, kteří musí každé ráno jet hodinovou cestu přes Brownsville. Tunel by čas jízdy zkrátil na 10 minut. Zároveň by Musk mohl uzavřít silnici 4, čímž by získal klid u továren. Sice zatím není daný termín výstavby tunelu, ale je možné, že přístup k vnitrozemské části komplexu časem zmizí.

Kde jinde se dostanete do takovéto blízkosti kosmické rakety?

Kde jinde se dostanete do takovéto blízkosti kosmické rakety?
Foto: M. Přibyl

Důvod číslo 5: Za rok jen bílá krabice

Starbase byla ještě před rokem krásná v tom, že po základně se náhodně válely části prvních stupňů (Booster) a druhých (Ship), které postupně vyjížděly z různých hal. Kusy se různě převážely z jednoho místa na druhé nebo prostě čekaly na svůj další osud. Postupně se ale vše automatizuje a synchronizuje, což bude vést ke sjednocení všech výrobních procesů pod jednu střechu. Už nyní se pracuje na jedné obří výrobní hale, ve které by měly probíhat všechny výrobní procesy. A nakonec přijde moment, kdy se celá Starbase ocitne pod jednou střechou. Jak nám řekli místní nadšenci na Rocket Ranch: „Za rok tady bude k vidění jen jedna velká bílá krabice, ze které občas vyjede kompletní sestava Starshipu.

Opravdu ještě s návštěvou Starbase váháte?

Co to bude, až to bude?

Co to bude, až to bude?
Foto: M. Přibyl

Cesta na Mars začíná zde: chybí už jen nákupní vozík

Cesta na Mars začíná zde: chybí už jen nákupní vozík
Foto: M. Přibyl


O cestách na Starbase bude dnes autor článku přednášet v Muzeu Vysočiny Jihlava. Osobní zážitky, proměny Starbase v čase, unikátní fotografie. Živý přenos:

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Pět důvodů, proč navštívit Starbase co nejdříve”

  1. Draxtax napsal:

    Bylo by super kdyby někdo udělal zájezd z česka do Starbase. Na vlastní pěst si netroufnu letět do Texasu

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.