Mimořádná virtuální prohlídka technického srdce ESA

Že se u nizozemského městečka Noordwijk nedaleko známějšího Leidenu (cca na půli cesty mezi Amsterdamem a Rotterdamem) nachází technologické středisko evropské kosmické agentury pojmenované ESTEC, ví asi každý aspoň trochu zběhlejší fanoušek kosmonautiky. Jistě Vás nepřekvapí ani informace, že se zde pravidelně začátkem října koná den otevřených dveří, který jsme několikrát navštívili a přinesli Vám z této návštěvy několik článků – za všechny přidám odkaz alespoň na ten nejnovější. Možná Vás ale překvapí informace, že ESTEC můžete navštívit kdykoliv, navíc zdarma a hezky v pohodlí Vašeho domova. Jde totiž o prohlídku virtuální, ale opravdu propracovanou.

Po kliknutí na tento odkaz se Vám načte trojrozměrný model toho, čím je ESTEC nejznámější, tedy jeho vysoce specializovaných testovacích stanovišť, kde se na své kosmické mise chystají mnohé evropské sondy. Stačí jen kliknout na tlačítko start a pak si jednoduchým pohybem myši se zmáčknutým levým tlačítkem můžete celou scénu libovolně otáčet. To nejlepší ale čeká uvnitř. Stačí najet myší na budovu, stěny rázem zmizí a Vy si prohlížíte jednotlivé testovací místnosti. Když na některou najedete myší, její hrany se oranžově podbarví a rozblikají. Stačí jen kliknout a rázem Vás systém umístí do dané haly, kde se můžete opět rozhlížet myší se zmáčknutým levým tlačítkem.

Kolem sebe uvidíte i různé oranžové ikony. Šipka dolů Vás pošle do sousední místnosti, tlačítko 360° Vám pro změnu nabídne panoramatickou fotku tohoto místa, ve které se opět můžete rozhlížet. A pokud byste se chtěli dozvědět něco o dané místnosti, pak klikněte na tlačítko s písmenem i. Pro návrat zpět stačí využít šipku zpět v levém horním rohu. Virtuální prohlídka je zpracována opravdu velmi kvalitně a všem zájemcům o téma ji mohu jen doporučit. Věřím, že zde strávíte hodně času prohlížením všech zajímavých zákoutí.

Zdroje informací:
https://esamultimedia.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Virtual_tour_of_ESA_s_Test_Centre.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.